Πρόεδρος:Ηθική υποχρέωση η διαφύλαξη της μνήμης και των αξιών του Μάριου Τόκα

 

imagewΑποτελεί ηθική υποχρέωση και καθήκον μας, καθήκον απέναντι στον τόπο και τις μέλλουσες γενεές, να διαφυλάξουμε, να αξιοποιήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη, τις αρχές και τις αξίες του Μάριου Τόκα, ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση – συναυλία μνήμης για τον Λεμεσιανό μουσικοσυνθέτη, στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού “Μάριος Τόκας”, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως, το παραδειγματικό ήθος και η σεμνότητα του Μάριου Τόκα, η καταξιωμένη του πορεία ως σπουδαίου συνθέτη, αλλά και η τεράστια κληρονομιά που άφησε πίσω του, αποτελούν σημείο αναφοράς, έμπνευσης και δύναμης για κάθε γενιά.

“Προπάντων, όμως, η μουσική αυτή κληρονομιά διαποτισμένη σε μεγάλο της μέρος από τον πόθο της ελευθερίας, συνιστά για τον καθένα από εμάς υπενθύμιση και παρακαταθήκη του αγώνα του Μάριου Τόκα ως γνήσιου και ευαίσθητου πατριώτη για την επανένωση του νησιού μας”, συμπλήρωσε.

Σημείωσε ακόμη πως, ο Μάριος Τόκας, ένθερμος υπερασπιστής των εθνικών δικαίων του λαού μας, και φανερά επηρεασμένος από την κυπριακή τραγωδία αλλά και την επιδίωξη της ειρηνικής συμβίωσης και ταυτίζοντας, μέσω του δημιουργικού του ταλέντου, την ελπίδα για τον τόπο μας, καλλιέργησε την ενότητα, την πίστη, τον αγώνα, τη φιλία και την αγάπη.

“Είναι ηθική υποχρέωση και καθήκον μας, καθήκον απέναντι στον τόπο και τις μέλλουσες γενεές να διαφυλάξουμε, να αξιοποιήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε τη μνήμη, τις αρχές και τις αξίες του Μάριου Τόκα, το μουσικό του έργο, τον πολιτιστικό αυτό θησαυρό αλλά και τη φορτισμένη με αγάπη λαχτάρα του να ζήσουμε σε συνθήκες ειρήνης σ’ αυτή την πολύπαθη πατρίδα”, συμπλήρωσε.

Υπέδειξε επίσης ότι, το όραμα της διάδοσης και περαιτέρω ανάδειξης του έργου του Μάριου Τόκα, ως μέσου πνευματικής καλλιέργειας των νέων μας, είναι που υπηρετούν οι ποικίλες στοχευμένες δράσεις, που αναπτύσσει το Υπουργείο Παιδείας, ιδιαιτέρως μέσα από το θεσμό των Μουσικών Σχολείων.

Εκφράζοντας τη χαρά και συγκίνηση του για το “ξεχωριστό μουσικό ταξίδι” με τις αγαπημένες μελωδίες του Μάριου Τόκα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως, το κατάμεστο κηποθέατρο της Λεμεσού, πέραν της φανερής αγάπης και εκτίμησης στην προσφορά του μουσικοσυνθέτη στην πατρίδα και τον πολιτισμό, δεν αποτελεί παρά απτή επιβεβαίωση ότι ο Μάριος Τόκας διατηρεί και θα διατηρεί αναλλοίωτο το αποτύπωμα του στις καρδιές μας.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, επίσης, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ο αδελφός του Μάριου Τόκα, Νίκος Τόκας και οι στιχουργοί και συνεργάτες του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Φίλιππος Γράψας και Ανδρέας Νεοφυτίδης.