Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Μάργκαρετ Άτγουντ

imagew-1.aspxΗ Καναδή συγγραφέας Μάργκαρετ Άτγουντ δήλωσε ότι οι κινήσεις για περιορισμό των δικαιωμάτων αναπαραγωγής των γυναικών, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, οδήγησαν στη συνέχεια του βιβλίου της «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» (Handmaid’s Tale). Το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο κυκλοφόρησε επίσημα την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει το Thomson Reuters Foundation, το “The Testaments” αποτελεί τη συνέχεια της ιστορίας του πρώτου βιβλίου το οποίο εκδόθηκε το 1985 και εξιστορεί ένα απολυταρχικό μέλλον στο οποίο οι γόνιμες γυναίκες εξαναγκάζονται σε σεξουαλική υποδούλωση για να επανακατοικηθεί ο κόσμος, ο οποίος είναι αντιμέτωπος με μια περιβαλλοντική καταστροφή.

Η συγγραφέας ανέφερε ότι δεν είχε σχεδιάσει να γράψει μια συνέχεια του αρχικού της βιβλίου, στο οποίο περιγράφει τη φανταστική χώρα Τζίλεντ στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ στο κοντινό μέλλον, προσθέτοντας ότι πραγματικά γεγονότα, περιλαμβανομένων κινήσεων περιορισμού των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών, την έκαναν να αλλάξει γνώμη.

«Καθώς περνούσε ο χρόνος… αντί να απομακρυνόμαστε από το Τζίλεντ, αρχίσαμε να κινούμαστε προς αυτό, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ», ανέφερε η κ. Άτγουντ κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου, στο Λονδίνο.

Η άμβλωση αποτελεί ζήτημα που διχάζει σε μεγάλο βαθμό την πολιτική ζωή των ΗΠΑ, με όσους αντιτίθενται σε αυτή να επικαλούνται συχνά τη θρησκευτική τους πίστη για να την περιγράψουν ως ανήθικη πράξη ενώ όσοι υπερασπίζονται το δικαίωμα στην άμβλωση να περιγράφουν τον περιορισμό της ως καταπάτηση των ιατρικών επιλογών γυναικών και ως επιζήμιο για την υγεία τους.

Στη Βρετανία, οι φαν του πρώτου βιβλίου έκαναν ουρές για να αγοράσουν το καινούριο, το οποίο είχε κρατηθεί από τους εκδότες ως επτασφράγιστο μυστικό πριν την επίσημη του δημοσιοποίηση.

Στους κριτικούς είχαν σταλθεί αντίγραφα με ψεύτικο τίτλο και εξώφυλλο, αλλά η μυστικότητα γύρω από την πλοκή του βιβλίου παραβιάστηκε όταν η Amazon ταχυδρόμησε κατά λάθος μερικά αντίτυπα που είχαν παραγγελθεί εκ των προτέρων.

Το “The Testaments” έχει ήδη μπει στον κατάλογο ενός από τους κορυφαίους θεσμούς λογοτεχνικών βραβείων στον κόσμο, του Booker Prize, με τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον Πίτερ Φλόρενς να δίνει τα εύσημα στο μυθιστόρημα περιγράφοντας το ως «ένα άγριο και όμορφο μυθιστόρημα που μας μιλάει σήμερα με πεποίθηση και δύναμη».

Οι κριτικές την Τρίτη ήταν ποικίλες. Πολλοί το εξήραν ως ένα βιβλίο με γρήγορο ρυθμό και δραματικότητα, αλλά ορισμένοι υποστήριξαν ότι του λείπει το βάθος του πρώτου μυθιστορήματος, το οποίο εκτοξεύθηκε στον κατάλογο των “best sellers”, αφότου μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη ως δημοφιλής σειρά με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Μος.

H συγγραφέας, η οποία θα γίνει 80 ετ¨ωμ τον Νοέμβριο, έχει ήδη στο ενεργητικό της ένα βραβείο Booker για το βιβλίο της «Ο Τυφλός Δολοφόνος» (The Blind Assassin) το οποίο εκδόθηκε το 2000.