Το ΔΗΚΟ ζητά απαντήσεις στις κατηγορίες Τσαβούσογλου περι πρότασης Αναστασιαδη λύσης δύο κρατών

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου σημειώνει ότι« δεν αρκεί  η κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με το παράνομο «προξενείο» στην Αμμόχωστο και να μην απαντά στις σοβαρότατες κατηγορίες του κ. Τσαβούσογλου περί «πρότασης» του κ. Αναστασιάδη για λύση δυο κρατών, προσθέτοντας ότι η σιωπή συνιστά παραδοχή»images

Στην ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ τονίζει:

«Η κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας απαιτεί σοβαρή αντίδραση και σοβαρό σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου,
– μετά την εκ περιτροπής προεδρία,
– την διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων,
– την ενδιάμεση λύση,
– τους χρήστες που θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με ιδιοκτήτες και όλα τα υπόλοιπα κέρδη του Πλαισίου Γκουτέρεζ,
αξιώνει ούτε λίγο – ούτε πολύ, νέες υποχωρήσεις πριν καν να πατήσει το πόδι της η Τούρκικη πλευρά στις διαπραγματεύσεις.
Επιπρόσθετα διαλαλεί προκλητικά πως κανένας δεν μπορεί να παρεμποδίσει τις τουρκικές παρανομίες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών είναι φυσικά προκλητικές και καταδικαστέες.
Όμως οφείλει και η διαπραγματευτική μας ομάδα, να προβεί σε αυτοκριτική.
Είναι η ασυνέπεια, οι παλινδρομήσεις και οι συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, που έχουν αποθρασύνει την Τουρκία σε σημείο που θεωρεί την υποχωρητικότητα της Ε/κ πλευράς δεδομένη.
Γι’ αυτό και η τουρκική αδιαλλαξία και βουλιμία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Η αποτυχημένη πολιτική των τελευταίων ετών έχει οδηγήσει από τη μία αποτυχία στην άλλη και από το ένα αδιέξοδο στο άλλο.
Ακόμη χειρότερα, πλέον απροκάλυπτα, τίθεται ως στόχος της Τουρκίας, η λύση των δυο κρατών, επιρρίπτοντας ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σκοπιμότητα για την αλλαγή της βάσης των διαπραγματεύσεων, κάτι που φυσικά δεν θέλουμε να πιστέψουμε.
Δεν αρκεί όμως η κυβέρνηση να ασχολείται μόνο με το παράνομο «προξενείο» στην Αμμόχωστο και να μην απαντά στις σοβαρότατες κατηγορίες του κ. Τσαβούσογλου περί «πρότασης» του κ. Αναστασιάδη για λύση δυο κρατών.
Η σιωπή συνιστά παραδοχή.
Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιθανότητες κατάληξης σε μία νέα αποτυχία είναι ορατές και αυξημένες.
Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι η πρόκληση πραγματικού πολιτικού και οικονομικού κόστους στην Τουρκία, μία προσπάθεια που παρά τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, έμεινε μόνο στα αρχικά της στάδια, πρέπει να επαναληφθεί και αυτή τη φορά να συνεχιστεί μέχρι τέλους.
Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε να για να επανέλθει πλέον το Κυπριακό πάνω στη σωστή του βάση.»