Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος: Η πιο αιματηρή πολεμική σύγκρουση στην ανθρωπότητα

Στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ενεπλάκησαν 61 χώρες και επηρέασε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους. Διήρκεσε έξι χρόνια αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς και αποτέλεσε την πιο αιματηρή πολεμική σύγκρουση που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Σαν σήμερα πριν 80 χρόνια, τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939  η ναζιστική Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία και σηματοδότησε την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, του μεγαλύτερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.hqdefault

Ο πόλεμος συμπαρέσυρε όλο τον υπόλοιπο κόσμο αφού ενεπλάκησαν σε αυτόν 61 χώρες και επηρέασε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Από τα τέλη του 1939 μέχρι τις αρχές του 1941, με μια σειρά από εκστρατείες και συνθήκες, η Γερμανία κατάφερε να κατακτήσει ή να θέσει υπό τον έλεγχο της μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης σχηματίζοντας παράλληλα τη συμμαχία του Άξονα με την Ιταλία και την Ιαπωνία.

Τον Ιούνιο του 1941 οι Δυνάμεις του Άξονα άρχισαν να πραγματοποιούν εισβολή στην Σοβιετική Ένωση η οποία είχε ως αποτέλεσμα την παγίδευση του μεγαλύτερου μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων του Άξονα και οδήγησε σε έναν πόλεμο φθοράς.

Η πρώτη μεγάλη ήττα των Ναζί ήταν η Μάχη της Μόσχας το 1941-1942, μπαίνοντας εμπόδιο στα σχέδια του Γ’ Ράιχ για «κεραυνοβόλο πόλεμο» και την γρήγορη ήττα της ΕΣΣΔ.

Στις 7 Δεκεμβρίου 1941 η Ιαπωνία εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση στον αμερικανικό στόλο που βρισκόταν στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης. Την επόμενη μέρα οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας και στις 11 Δεκεμβρίου εναντίον της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Οι Σύμμαχοι πραγματοποίησαν μια σειρά επιχειρήσεων στην Αφρική εναντίον των δυνάμεων του Άξονα και έπειτα έστρεψαν την προσοχή τους στη δυτική, κατεχόμενη Ευρώπη.

Κύριο μέλημά τους ήταν η δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου, έτσι ώστε να ελαττωθεί η πίεση του Άξονα προς τη Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε φάση ανάκαμψης και προετοιμασίας για αντεπίθεση.

Το καλοκαίρι του 1943 κατέρρευσε το φασιστικό καθεστώς στην Ιταλία, ενώ ταυτόχρονα, στο Ανατολικό Μέτωπο, οι Σοβιετικοί αντεπιτίθενται.

Οι Σύμμαχοι σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τον τερματισμό του πολέμου, στις 6 Ιουνίου 1944 πραγματοποίησαν απόβαση στη Νορμανδία της Γαλλίας, ανατρέποντας τις προβλέψεις των Γερμανών για απόβαση κοντά στο στενό της Μάγχης.

Παρόλο που οι απώλειες ήταν σημαντικές για τους Συμμάχους, το αποτέλεσμα τους δικαίωσε, αφού σε λιγότερο από ένα χρόνο, σε συνδυασμό με την επέλαση των Σοβιετικών στο ανατολικό μέτωπο, έσφιξε τον κλοιό γύρω από την Ναζιστική Γερμανία.

Η ηρωϊκή αντίσταση του Λένινγκραντ

Η πολιορκία του Λένινγκραντ, η οποία αποτελεί τμήμα του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, διήρκησε 872 ημέρες και κόστισε τη ζωή σε 1.500.000 ανθρώπους.

Στις 8 Σεπτεμβρίου του 1941 οι ναζιστικές δυνάμεις πολιορκούν το νότιο τμήμα της ρωσικής πόλης Λένινγκραντ, σημερινή Αγία Πετρούπολη, προκαλώντας έτσι τον αποκλεισμό του Λένινγκραντ από τις υπόλοιπες πόλεις και τους κύριους οδικούς άξονες, καθιστώντας αδύνατο τον ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα και πολεμοφόδια. Ο χειμώνας που ξεκινούσε, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους —30 βαθμούς, έκανε τις συνθήκες διαβίωσης πολύ δύσκολες, λόγω της έλλειψης τροφίμων και καυσίμων. Παρολαυτά, οι κάτοικοι κράτησαν σθεναρή αντίσταση υπό την ηγεσία του στρατηγού Γκεόργκι Ζούκοφ.

Η πολιορκία διήρκησε 872 ημέρες. Σχεδόν 1.500.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς και την πείνα. Οι δυνάμεις της ναζιστικής Γερμανίας έριξαν περίπου 150.000 βόμβες στη πόλη προκαλώντας μεγάλες εκρήξεις και πυρκαγιές.

Η πολιορκία του Λένινγκραντ, γνωστή και ως η πολιορκία των 900 ημερών, χαρακτηρίζεται ως η πιο αιματηρή πολιορκία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το 1965 απονεμήθηκε στο Λένινγκραντ ο τίτλος της «ηρωικής πόλης».

Η παράδοση της Γερμανίας

Στις 8 Μαΐου του 1945 η Γερμανία παραδόθηκε χωρίς όρους στους Συμμάχους.

Ο πόλεμος τερματίστηκε επίσημα στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 με την υπογραφή της άνευ όρων παράδοσης της Ιαπωνίας.

Έμελλε να διαρκέσει 6 χρόνια, αφήνοντας πίσω του πάνω από 60 εκατομμύρια νεκρούς και επιφέροντας τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως το Ολοκαύτωμα και η ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι από τις ΗΠΑ.

Τα δεδομένα αυτά έκαναν τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο την πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην ανθρώπινη ιστορία.