Τουρκικά πλοία φέρεται να προσεγγίζουν το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya 1»

 

Με κατεύθυνση την τοποθεσία του ιρανικού τάνκερ «Adrian Darya 1», φέρεται να πλέουν αρκετά τουρκικά πλοία, όπως γνωστοποίησε το Σάββατο ανώνυμη πηγή.4281483

«Αρκετά τουρκικά πετρελαιοφόρα προσεγγίζουν το ιρανικό τάνκερ, κοντά στο λιμάνι της Μερσίνης, προκειμένου να προετοιμάσουν την εκφόρτωση του Adrian Darya και τη μεταφορά του πετρελαίου σε τουρκικά σκάφη» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται ως συνέχεια των αναφορών του «MarineTraffic», ότι το πλήρωμα του «Adrian Darya» έχει εκ νέου αλλάξει πορεία, κατευθυνόμενο προς το τουρκικό λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Iskenderun).

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έσπευσε να διαψεύσει τη σχετική πληροφορία, ισχυριζόμενος ότι το τάνκερ κατευθύνεται προς τον Λίβανο και όχι προς την Τουρκία.

Λίγο αργότερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε ότι δεν αναφερόταν στο ιρανικό πλοίο «Adrian Darya», επιμένοντας ωστόσο, ότι το τάνκερ δεν πλέει προς κάποιο τουρκικό λιμάνι.

Ο υπουργός Οικονομικών του Λιβάνου, παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η Βηρυτός δεν έχει καμία ενημέρωση για τον κατάπλου του πετρελαιοφόρου.

Τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, ανώνυμη πηγή από τις λιμενικές αρχές της Μερσίνης διαμήνυσε ότι το «Adrian Darya» αναμένεται να εισέλθει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, πλέοντας προς τη Μερσίνη με στόχο την εκφόρτωση του πετρελαίου.

Σε κάθε περίπτωση, την Παρασκευή, η Ουάσιγκτον επανέλαβε τις απειλές προς το ιρανικό τάνκερ, εις βάρος του οποίου επέβαλε κυρώσεις για «τη μεταφορά 2,1 εκατ. βαρελιών ιρανικού πετρελαίου, το οποίο θα ωφελήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, απηύθυνε νέα προειδοποίηση, κάνοντας λόγο για «τιμωρητικά μέτρα εναντίον όποιου βοηθήσει το ιρανικό τάνκερ»

Πηγή:Sputnik