Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Η στάση της Τουρκίας δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Την θέση ότι η στάση της Τουρκίας δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, διατύπωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.imagew-3.aspx

Σε δηλώσεις στη Δερύνεια, και ερωτηθείς κατά πόσον με την παρουσία του Μπαρμπαρός στην ΑΟΖ της Κύπρου, υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι «αποφασίσαμε από το 1974 ότι ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί το Κυπριακό, για να απελευθερωθεί και να επανενωθεί η Κύπρος, είναι η επίτευξη λύσης μέσα από διαπραγματεύσεις».

Είναι γεγονός, συνέχισε, «ότι η στάση της Τουρκίας δεν δημιουργεί το κατάλληλο κλίμα, αλλά έχω την έντονη άποψη πως εάν και εφόσον επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Τουρκία είτε θα εγκαταλείψει την προκλητικότητα και την επιθετικότητα της στην ΑΟΖ μας, είτε θα μείνει εκτεθειμένη και θα βρεθεί κατηγορούμενη από την διεθνή κοινότητα. Πρέπει λοιπόν», συνέχισε, «να εργαστούμε έτσι ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις».

Αφού ανέφερε πως «δεν θα πω ότι θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, θα είναι γεμάτος από αγκάθια» πρόσθεσε ότι «εάν προετοιμαστούμε καλά, από τη στιγμή που έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε και τα απαραίτητα επιχειρήματα για να μπορέσουμε να πείσουμε».

Θεωρούμε, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού «ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, πρέπει να επιμείνουμε στη συμφωνημένη βάση λύσης που είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, και να εργαστούμε με συνέπεια για επίτευξη συμφωνίας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχάρη τον νέο Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου, και του ευχήθηκε «καλή και σκληρή δουλειά γιατί αυτά που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι πάρα πολλά και δύσκολα», ενώ ευχαρίστησε τους ανθυποψηφίους του «για τη δήλωση στήριξης προς το νέο Δήμαρχο».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θεωρεί ότι το θέμα της Αμμοχώστου είναι από τα σημαντικά θέματα που πρέπει να τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα και κύρια ο σχεδιασμός που γίνεται από τον λεγόμενο πρωθυπουργό και τον λεγόμενο ΥΠΕΞ, Τατάρ και Οζερσάι, για τον παράνομο εποικισμό της Αμμοχώστου. Ταυτόχρονα να εργαστούμε έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε την υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, του 550 και του 789, δηλαδή να επιστραφεί η πόλη πίσω στους νόμιμους κατοίκους» της.

Σίγουρα, σημείωσε, «μια συζήτηση γι’ αυτό το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να είναι παραγωγική. Εκείνο που εμείς θα πράξουμε, σε συνεννόηση και συνεργασία πάντοτε με το νέο Δήμαρχο της Αμμοχώστου, είναι να εργαστούμε για την υλοποίηση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ αλλά πάνω απ’ όλα για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό».

Μόνο με αυτό τον τρόπο, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, «θα λύσουμε όλα τα προβλήματα τα οποία αναφύονται καθημερινά, άλλα μικρά άλλα πολύ μεγάλα και σημαντικά και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας που θεωρώ ότι είναι απαραίτητες για να πάει η χώρα μας μπροστά».

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Σίμου Ιωάννου, για σύγκληση ειδικής συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου για συζήτηση του θέματος της Αμμόχωστου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι «χρειάζεται μια τέτοια συζήτηση. Είναι γεγονός ότι διαδοχικοί Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας είχαν θέσει ως θέμα προτεραιότητας το θέμα της Αμμοχώστου», είπε, και σημείωσε πως «χρειάζεται να κάνουμε μια ανταλλαγή απόψεων, γιατί όχι και στο Εθνικό Συμβούλιο».

Ερωτηθείς για τη μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε στις χθεσινές αναπληρωματικές εκλογές για τη δημαρχία Αμμοχώστου, υπενθύμισε πως στις εκλογές του 2016 «το ποσοστό συμμετοχής δεν ήταν πολύ μεγαλύτερο, ήταν 39% και τότε είχαμε και υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους που υπήρχαν και περισσότεροι λόγοι συμμετοχής. Νομίζω ότι διάφοροι λόγοι οδήγησαν στο χαμηλό ποσοστό συμμετοχής, αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση βέβαια να μειώσει την επιτυχία του Δημάρχου και την επιτυχία του ΑΚΕΛ».

Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε «τα στελέχη, τα μέλη του ΑΚΕΛ ακόμα και εκείνους που δεν ήταν Αμμοχωστιανοί και εργάστηκαν σκληρά για να έχουμε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ευχαρίστησε επίσης «τον κόσμο από τα άλλα πολιτικά κόμματα, το ΔΗΚΟ, τη Συμμαχία Πολιτών, την Δημοκρατική Παράταξη αλλά και τους ανένταχτους πολίτες που στήριξαν την υποψηφιότητα του Σίμου Ιωάννου. Όντως είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η ψηλή αποχή, που θα πρέπει να μας προβληματίσει γενικότερα και όχι μόνο για αυτή την εκλογική αναμέτρηση».

Ερωτηθείς κατά πόσον η συνεργασία των τεσσάρων κομμάτων έχει μέλλον, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως «δεν υπήρξε συνεργασία κομμάτων. Υπήρξε μια υποψηφιότητα που προτάθηκε από το ΑΚΕΛ και κάποια άλλα κόμματα επέλεξαν τον συγκεκριμένο υποψήφιο” είπε και επανέλαβε πως «δεν υπήρξε συνεργασία και δεν θα πρέπει να γίνονται άλλοι συνειρμοί σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις».

Κληθείς να αναφέρει ποιός είναι ο άμεσος στόχος του ΑΚΕΛ σε σχέση με όσα τεκταίνονται στην περίκλειστη πόλη της Αμμόχωστου, είπε πως «Δήμαρχος της Αμμοχώστου είναι ο Σίμος Ιωάννου ο οποίος θα πρέπει να λειτουργήσει ως Δήμαρχος όλων των Αμμοχωστιανών και αυτή είναι και η δική μας επιθυμία όπως και η δική του».

Πέραν τούτου, συνέχισε «εμείς θα στηρίξουμε τον Σίμο Ιωάννου πρώτα και κύρια για να αποτρέψουμε την προσπάθεια που καταβάλλεται για παράνομο εποικισμό της πόλης και ταυτόχρονα για την επιστροφή των Αμμοχωστιανών στις κατοικίες και τις περιουσίες τους. Αυτοί είναι οι στόχοι και σ’ αυτή τη βάση θα εργαστούμε» είπε.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι Αμμοχωστιανοί πρέπει να ασκήσουν και τη δική τους επιρροή ,με στόχο να υπάρξει συνολική λύση στο Κυπριακό», γιατί «δίχως συνολική λύση δεν μπορεί να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα που είναι απαραίτητες για να πάει ο τόπος μπροστά».