Βλ. Τζιζόφ:«Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης πρέπει να βελτιωθούν»

Για τις ελληνορωσικές σχέσεις και τον αγωγό Turkish/Greek stream, 4006326μίλησε στο Sputnik o μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, στο πλαίσιο της 23ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist.

«Προσβλέπουμε σε πρόοδο των διμερών επαφών σε διάφορους τομείς, βασιζόμενοι στις σχετικές δηλώσεις του νέου πρωθυπουργού. Δυστυχώς δεν θα παραστεί σε αυτήν την εκδήλωση που βρισκόμαστε, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά θα παρακολουθούμε τις άλλες δηλώσεις του», επισήμανε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ τόνισε επίσης ότι είναι χαρούμενος που μίλησε ξανά στο συνέδριο του Economist το οποίο  διεξάγεται στην Ελλάδα.

«Είναι σχεδόν σαν παράδοση, τα συνέδρια αυτά να διεξάγονται σε περιόδους που η ελληνική πολιτική ζωή βρίσκεται σε σημείο καμπής. Ελπίζουμε ότι τώρα, αυτά τα σημεία καμπής έχουν τελειώσει και η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στις σχέσεις με τους γείτονές της και άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της δικής μου χώρας», είπε.

Αναφορικά με την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream ή Greek Stream (αν περάσει το ελληνικό έδαφος) τόνισε ότι «δεν έχει σημασία το όνομα αλλά το γεγονός ότι προωθούμε το σχέδιο του αγωγού αυτού όπως και του Nord Stream 2. Στόχος και των δύο είναι η μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Ωστόσο όπως τόνισε, με τον Nord Stream που είναι έργο μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας, υπάρχουν οι υποδομές, ενώ για τον Turkish Stream/ Greek Stream πρέπει να κατασκευαστούν».

«Όλα αυτά όμως πρέπει να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν πρέπει να υπάρξει απλά συγκατάθεση, αλλά εγγύηση ότι το έργο θα υλοποιηθεί, καθώς χωρίς αυτήν μπορεί να συμβεί το ίδιο με τον South Stream, δηλαδή η ακύρωση του έργου» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, στην ομιλία του στο πάνελ του συνεδρίου του Economist υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας. «Δεν είμαστε υπέρ της παρέμβασης των Δυτικών στην Ευρώπη» σημείωσε, ενώ τόνισε ότι η Ρωσία που κατηγορήθηκε για παρέμβαση στα Βαλκάνια το «μόνο που κάνει, είναι να λέει τα πράγματα με το όνομά τους».

«Σήμερα είμαστε σε ένα σταυροδρόμι και πρέπει από κοινού να ορίσουμε τη μελλοντική μας σχέση. Οι δεσμοί της Ρωσίας με την ΕΕ είναι πολιτικοί-πολιτιστικοί και οικονομικοί. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να σκέφτονται ότι πρέπει να συσφίξουν τις σχέσεις τους με τις χώρες τις ευρύτερης περιοχής και κυρίως με τη Ρωσία» τόνισε.

Αναγνώρισε ότι η σχέση της Ρωσίας με την ΕΕ έχει «τα πάνω της και τα κάτω της», ωστόσο σημείωσε ότι όταν οι σχέσεις δεν είναι καλές, δεν είναι προς όφελος των λαών. «Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες, όχι άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Δεν αποδεχόμαστε κάποιες χώρες να έχουν μεγαλύτερη επιρροή».

Πρόσθεσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης πρέπει να βελτιωθούν».

Την ίδια στιγμή χαρακτήρισε «ανυπόστατες τις κατηγορίες για εμπλοκή της Ρωσίας στην υπόθεση του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας».

«Η συνεργασία Ευρώπης και Ρωσίας θα είναι πιο εφικτή όταν η Ευρώπη αντιληφθεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Πιστεύω ότι μαζί μπορεί να μετακινήσουμε και βουνά. Να σταθούμε στην ουσία», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο έμπειρος διπλωμάτης ξεκίνησε την ομιλία του στο πάνελ του συνεδρίου του Economist στα ελληνικά, όπου και χειροκροτήθηκε (συνέχισε στα αγγλικά), λέγοντας  ότι η Ελλάδα ήταν ο πρώτος διπλωματικός σταθμός της καριέρας του.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Βλ.Τζιζόφ υπηρέτησε επίσης ως ανώτερος  διπλωμάτης της Ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο.

Πηγή: Sputnik