Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 χρόνων ο Παύλος Δίγκλης

Απεβίωσε σήμερα το πρωί από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 87 χρόνων ο βετεράνος του συνδικαλιστικού κινήματος και πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ, Παύλος Δίγκλης.cache_728x3000_Analog_medium_735763_32380_472019
 Ο Παύλος Μιλτιάδη Δίγκλης, διετέλεσε  κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς για δεκαετίας, ενώ μετά τη διασπαση του ΑΚΕΛ  πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Ανανεωτικού Δημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΑΔΗΣΟΚ) το 1990.
Η κηδεία του θα τελεστεί το  Σάββατο από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο κοιμητήριο Λευκωσίας στις 12.30 μ.μ. Η οικογένεια θα δέχεται συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 11.30 π.μ.
Σύντομο βιογραφικό:
Γεννήθηκε το 1931 στον Άγιο Θεόδωρο Αμμοχώστου και εντάχθηκε από πολύ μικρή ηλικία στο αριστερό κίνημα. Το 1950 απεβλήθη από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου λόγω αριστερής ιδεολογίας, ενώ το 1951 έγινε μέλος του ΑΚΕΛ. Το 1956 εκλέγηκε στην Κεντρική Επιτροπή και το 1978 στο Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος. Το 1987 εκλέγηκε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), διαδεχόμενος τον Ανδρέα Ζιαρτίδη. Διετέλεσε Βουλευτής του ΑΚΕΛ σε δύο θητείες, από το 1981-1991.
Το 1990 αποχώρησε από το ΑΚΕΛ, απόρροια των αλλαγών στα κομμουνιστικά κινήματα μετά την πτώση της ΕΣΣΔ και ίδρυσε μαζί με άλλα στελέχη το Ανανεωτικό Δημοκρατικό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΑΔΗΣΟΚ), του οποίου ήταν ο πρώτος Πρόεδρος. Είναι συγγραφέας του ιστορικο-πολιτικού βιβλίου «Πικρές Αλήθειες», που ενδιατρίβει στο Κυπριακό πρόβλημα, του βιβλίου «ΑΚΕΛ: Με τόλμη και παρρησία», καθώς επίσης πληθώρας άρθρων και μελετών οικονομικοκοινωνικού, συνδικαλιστικού και πολιτικού περιεχομένου. Ο θανών καταλείπει σύζυγο, δύο κόρες και πέντε εγγόνια.
ΠτΔ: Κόσμησε την πολιτική ζωή του τόπου μας
Συλλυπητήρια στην οικογένεια του Παύλου Δίγκλη εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση στο τουίτερ.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έγραψε συγκεκριμένα:
«Είναι με λύπη που πληροφορήθηκα τον θάνατο του Παύλου Δίγκλη. Ενός διακεκριμένου στελέχους της ευρύτερης αριστεράς που με την πολυδιάστατη δράση του κόσμησε την πολιτική ζωή του τόπου μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Η ΠΕΟ εκφράζει τη θλίψη της για την είδηση του θανάτου του Παύλου Δίγκλη ο οποίος υπήρξε ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΠΕΟ για πολλά χρόνια και διετέλεσε Γ.Γ.  της ΠΕΟ από το 1988 μέχρι το 1990.

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ο Παύλος Δίγκλης γεννήθηκε στο χωριό Άγ. Θεόδωρος Καρπασίας το 1934. Σπούδασε Οικονομικά στη Μόσχα.  Το 1973 προσλήφθηκε στην ΠΕΟ ως Μορφωτικός Υπεύθυνος.  Ακολούθως εκλέγηκε Β. Γενικός Γραμματέας, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του στη θέση του Γ. Γραμματέα της ΠΕΟ το 1988.

Η  ΠΕΟ εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του αείμνηστου Παύλου Δίγκλη.

Επίσης το ΑΚΕΛ με ανακοίνωση εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο του Παύλου Δίγκλη, ο οποίος υπήρξε για δεκαετίες στέλεχος του ΑΚΕΛ και του συνδικαλιστικού κινήματος της ΠΕΟ.

Ο Παύλος Δίγκλης εντάχθηκε στο κίνημα της Αριστεράς από νεαρή ηλικία, σπούδασε στη Σοβιετική Ένωση και έγινε μέλος του ΑΚΕΛ το 1951. Διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λευκωσία (1981-1991) καθώς και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους οικείους του Παύλου Δίγκλη.