Αντίδραση Ρωσικού ΥΠΕΞ για το νομοσχέδιο «East Med Act»

Παραβίαση κάθε διεθνούς κανόνα χαρακτηρίζει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών 772333το νομοσχέδιο των ΗΠΑ «East Med Act» που αφορά την ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι θα λάβει σοβαρά τις επιπτώσεις που θα έχει στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας, η υιοθέτηση του εν λόγω νομοσχεδίου για την ανατολική Μεσόγειο.

«Θεωρούμε κάθε προσπάθεια πίεσης μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας να επιλέξει με ποιον θέλει να είναι – με τη Μόσχα ή την Ουάσινγκτον – μια σοβαρή παραβίαση όλων των κανόνων και νόμων. Σχετικά με αυτό, εάν αυτό το έγγραφο υιοθετηθεί, θα εξετάσουμε σοβαρά τις συνέπειές του στην εξωτερική μας πολιτική» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Ο Αμερικανός Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ και ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο παρουσίασαν τον Απρίλιο το νομοσχέδιο στο Κογκρέσσο, επιδιώκοντας την αναθεώρηση της στρατηγικής των ΗΠΑ στην περιοχή και ενισχύοντας τους δεσμούς με την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Το νομοσχέδιο, ειδικότερα, τερματίζει το εμπάργκο της προμήθειας όπλων στην Κύπρο.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο με τροπολογίες που ζητούν επίσης από τις περιφερειακές χώρες να άρουν την παραχώρηση πρόσβασης στα ρωσικά πλοία.