Σφυροκόπημα κομμάτων πλην ΔΗΣΥ για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών

Πυρά για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Ανελέητο σφυροκόπημα και καταγγελίες προς την κυβέρνηση ότι κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών μεθοδεύτηκε για να εξυπηρετηθούν ιδιοτελή συμφέροντα διατυπώθηκαν σήμερα στις ανακοινώσεις   όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, το οποίο οχυρώνεται πίσω από την απόφαση της ΕΕ χαρακτηρίζοντάς την από τη μια αναμενόμενη και από την άλλη εξαιρετικά θλιβερή.4628_mid

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ , Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτώνμε ανακοινώσεις τους στηλιτεύουν εντονότατα τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για τις Κυπριακές Αερογραμμές, ενώ το κάθε κόμμα ξεχωριστά δίνει το δικό του στίγμα για την τραγική κατάληξη του εθνικού αερομεταφορέα της χώρας μας. Μάλιστα ζητείται ενδελεχής έρευνα για να φανούν οι ευθύνες για το πως φθάσαμε στο λουκέτομε σαφείς αναφορές για εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Τo ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι μετά από 67 χρόνια η Κύπρος θα μείνει χωρίς εθνικό αερομεταφορέα. Εξακόσιες οικογένειες θα βρεθούν από αύριο στο δρόμο και χιλιάδες επιβάτες θ’ αναζητούν τρόπο να επιστρέψουν στο νησί. Το κόστος σε χρήμα θα είναι τεράστιο. Ογδόντα περίπου εκατομμύρια ευρώ άμεσα και γύρω στα τριακόσια σε βάθος χρόνου. Δυστυχώς, για τον κυπριακό λαό οι φόβοι, οι ανησυχίες αλλά και οι καταγγελίες μας έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ:

<<Αυτή η κυβέρνηση έχει συνειδητά προαποφασίσει, μεθοδεύσει και οδηγεί τις Κ.Α. σε άτακτο κλείσιμο αδιαφορώντας πλήρως για τις τραγικές επιπτώσεις για τον τόπο την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Εκτός από το άτακτο κλείσιμο των Κ.Α. είναι ξεκάθαρο πλέον ότι οι κυβερνώντες θέλουν να αφήσουν ελεύθερο το πεδίο δράσης σε αερομεταφορείς που έχουν προεπιλέξει με όσα καταστροφικά συνεπάγεται η δράση ενός μονοπωλίου.

Είναι νωπές ακόμα οι κατηγορίες του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για θέματα αερομεταφορών κ. Χρίστου Πέτρου, ο οποίος δήλωνε πριν μερικούς μήνες « Η κυβέρνηση συμπεριφέρεται ωσάν να επιθυμεί να εισπράξει αρνητική απάντηση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Άλλωστε οι πληροφορίες που φέρουν τον Υπουργό Οικονομικών να έχει δώσει εντολές στο Δ.Σ. των Κ.Α. για κλείσιμο της Εταιρείας και κήρυξη πτώχευσης με συνοπτικές διαδικασίες, προτού καν μελετηθεί το κείμενο της απόφασης της Ε.Ε. οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι υπήρξαν προαποφάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Ο κυπριακός λαός οφείλει λοιπόν να γνωρίζει  ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνειδητά και μεθοδευμένα μέσα από ενέργειες και εγκληματικές παραλήψεις, έχει οδηγήσει στο κλείσιμο των Κ.Α. και φέρει γι’ αυτό την ευθύνη αποκλειστικά.

Εξάλλου είναι γνωστό ότι οι μεθοδεύσεις για κλείσιμο των Κ.Α. ξεκίνησαν όταν η τότε «κυβερνώσα Βουλή», πρωτοστατούντος του ΔΗΣΥ, ακύρωνε το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της εταιρείας (σχέδιο AIRFRANCE) επιβάλλοντας μάλιστα και Δ.Σ. της δικής τους επιλογής, προκαλώντας συνειδητά καθυστέρηση πολλών μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την υπόσκαψη των προσπαθειών για διάσωση των Κ.Α. Πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο σ’ όλες αυτές τις ενέργειες είχε διαδραματίσει ο σημερινός Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης.

Ως ΑΚΕΛ, έστω και την δωδεκάτη, καλούμε την κυβέρνηση, να αναλογιστεί τις τραγικές συνέπειες από το κλείσιμο των κυπριακών αερογραμμών και να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης των Βρυξελλών επιδιώκοντας συμφωνία με την κομισιόν, για σταδιακή ανάκτηση των όποιων οφειλών των  Κυπριακών Αερογραμμών προς το κράτος.

Αυτή είναι η μοναδική επιλογή για να κρατηθούν στη ζωή οι Κ.Α. >>

 

 

To ΔΗΚΟ

Δυστυχώς, αναφέρει στη δική του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, διαπιστώνουμε πως η πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης για τις Κυπριακές Αερογραμμές ήταν ξεκάθαρη.  Πρόθεση της από την αρχή ήταν να κλείσουν την εταιρεία και απλά ροκάνιζαν το χρόνο μέχρις ότου να μην υπάρχει άλλη επιλογή.Φυσικά, επισημαίνει, ευθύνες για αυτή τη τραγική κατάληξη έχει και η προηγούμενη Κυβέρνηση η οποία παραχώρησε στην εταιρεία παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Ευθύνες έχουν και οι εκάστοτε διοικήσεις της εταιρείας οι οποίες ουδέποτε εφάρμοσαν τα αλλεπάλληλα Σχέδια Αναδιάρθρωσης τα οποία είχαν εισηγηθεί κατά καιρούς οι αρμόδιοι εμπειρογνώμονες.Και συνεχίζει η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:
<<Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα έπρεπε να είχε αφεθεί ο κρατικός μας αερομεταφορέας στο έλεος του Θεού από την παρούσα Κυβέρνηση.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εδώ και καιρό είχε εισηγηθεί την αλλαγή της νομοθεσίας έτσι ώστε η παρούσα εταιρεία να κλείσει και να αντικατασταθεί από ένα νέο σχήμα ή και οντότητα η οποία θα αναλάβει τις εργασίες της χωρίς τα χρέη και τα βάρη του παρελθόντος. Δυστυχώς οι εισηγήσεις μας δεν εισακούσθηκαν και τώρα είναι πλέον αργά.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει τη θλίψη, την οργή και την αγανάκτηση του για τη νέα αυτή δυσμενέστατη εξέλιξη, καθώς το πλήγμα στην οικονομία και στον τουρισμό μας θα είναι τεράστιο.  Εκατοντάδες εργαζόμενοι της εταιρείας θα βρεθούν στην ανεργία.  Τα αεροπορικά εισιτήρια θα ακριβώσουν.

Το Δημοκρατικό Κόμμα εκφράζει όμως τη θλίψη του και για ακόμη ένα λόγο.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές υπηρέτησαν και εξυπηρέτησαν τον Κυπριακό λαό και την χώρα μας σε δύσκολους καιρούς όταν όλοι οι άλλοι αρνούνταν να πετάξουν από και προς τη Κύπρο, λόγω της τουρκικής εισβολής.

Οι Κυπριακές Αερογραμμές προϋπήρχαν και προηγούντο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς είχαν ξεκινήσει τη λειτουργία τους το 1948.

Το γεγονός ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αφέθηκαν να χρεοκοπήσουν αποτελεί θλιβερό κατάντημα και ντροπή. Αποτελεί μελανό σημείο για τη χώρα και το λαό μας.>>

 

Η ΕΔΕΚ

 

Στη δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι <<σοβαρότατες είναι οι ευθύνες των κυβερνώντων, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων όσο και σε επίπεδο χειρισμών, για το αναμενόμενο κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών>.
Σε δηλώσεις του ο βουλευτής της ΕΔΕΚ κ. Νικολαΐδης είπε πως η σημερινή αναμενόμενη απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τερματίζει την 69χρονη πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών, είναι μια εξέλιξη που πέρα από τη θυματοποίηση εκατοντάδων εργαζομένων, θα έχει βαρύτατες αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο.

“Μετά από μια μακρά πορεία κακοδιαχείρισης επί πολλών διακυβερνήσεων, η σημερινή κυβέρνηση  έδωσε τη χαριστική βολή στις ΚΑ, ακολουθώντας τα τελευταία 2 χρόνια μια εντελώς αντιφατική πολιτική, αφού ενώ στα λόγια διακήρυττε τη διάσωση των ΚΑ, στην πράξη τις οδήγησε βήμα προς βήμα στο κλείσιμο τους”, συμπλήρωσε.

Η επίκληση της απόφασης της ΕΕ, συνέχισε, δεν μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, “η οποία δεν έκαμε καμιά ουσιαστική ενέργεια για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή”, καταγράφοντας μια σειρά μέτρων που οι κυβερνώντες δεν έλαβαν.

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, η Κυβέρνηση δεν καθόρισε ως σαφή πολιτικό στόχο τη διάσωση των ΚΑ, δεν ανέστειλε χειρισμούς, όπως η πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΚΑ, που έτειναν να δημιουργήσουν τετελεσμένα διάλυσης της εταιρεία και δεν πήρε τα επιβαλλόμενα δραστικά μέτρα που θα άρχιζαν να μειώνουν τις ζημιές της εταιρείας και να επαναφέρουν τις προοπτικές οικονομικής βιωσιμότητας της.

Επίσης, συμπλήρωσε, η Κυβέρνηση δεν ακολούθησε μια αποφασιστική διαδικασία προσέλκυσης ενός σοβαρού στρατηγικού επενδυτή, που θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβίωση της εταιρείας και δεν τεκμηρίωσε σε  πολιτικό επίπεδο προς την ΕΕ την ειλικρινή βούληση της κυβέρνησης  να δημιουργήσει προοπτικές επιβίωσης των ΚΑ.

“Αντίθετα η κυβέρνηση, με τις ενέργειες και παραλείψεις της, έστελνε το μήνυμα ότι ανέμενε μια αρνητική απόφαση από την  ΕΕ”, τόνισε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε σωστά και δεν στήριξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης ενός κυπριακού αερομεταφορέα, “ο οποίος όχι μόνο μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό και την οικονομία του τόπου γενικότερα, αλλά έχει και τεράστια πολιτική σημασία, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες όπου υφίσταται πόλεμο αμφισβήτησης η ίδια η κρατική μας κυριαρχία”.

 

ΤΟ ΕΥΡΩΚΟ

Εν αναμονή των τελικών αποφάσεων για τις Κυπριακές Αερογραμμές ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε:
«Η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές μας στεναχωρεί όλους. Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις εμείς θα επιμένουμε να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για την κακοδιαχείριση που έγινε διαχρονικά στις Κυπριακές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή τραγική κατάσταση του οργανισμού.

Δυστυχώς η ατολμία να παρθούν οι έγκαιρα οι αναγκαίες αποφάσεις και να διασφαλιστεί το μέλλον της εταιρίας, είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και σήμερα η εταιρία βρίσκεται ενώπιων εκβιαστικών διλημμάτων.

Καλούμε την Κυβέρνηση να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια πριν από τις όποιες τελικές της αποφάσεις και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργαζομένων, του κράτους και των πολιτών. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο αν η Κυπριακή Δημοκρατία απολέσει τον κρατικό της αερομεταφορέα.

Εμείς θα αναμένουμε και θα μελετήσουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν θα διστάσουμε να υποδείξουμε τις όποιες ευθύνες προκύπτουν για λάθη, σκοπιμότητες και συμφέροντα που οδήγησαν τις Κυπριακές Αερογραμμές στο χείλος της καταστροφής», κατέληξε ο κύριος Γιωργάλλας.

 

Το Κινημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών εκφράζει δυσαρέσκεια και αγανάκτηση γιατί ακόμα ένα περιουσιακό στοιχείο του Κυπριακού λαού χάνεται στη θάλασσα των λαθών των κυβερνώντων.  Η διαφαινόμενη κατάληξη των Κυπριακών Αερογραμμών αποτελεί τη φυσιολογική συνέπεια των λαθών διαδοχικών κυβερνήσεων και διοικήσεων της εταιρείας, της Βουλής αλλά και των συντεχνιών των εργαζομένων.

Δυστυχώς για ακόμα μια φορά ο κύπριος φορολογούμενος έχει πληρώσει τα σπασμένα με πολλά εκατομμύρια. Ποιος θα αναλάβει τώρα την ευθύνη για το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών; Ποιος θα πληρώσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ συνολικής ζημιάς για τον τόπο;

Το Κίνημα θεωρεί ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες για αυτό το τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο. Δεν χωρούσε καμία αμφιβολία ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές «πετούσαν» προς την κατεύθυνση του ξεπουλήματος και το Κίνημα είχε άλλωστε εκφράσει αρκετά νωρίς την ανησυχία του για αποφάσεις που όλοι οι άλλοι χειροκροτούσαν χωρίς να σκεφτούν ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά».

Οι ευθύνες της παρούσας Κυβέρνησης είναι τεράστιες. Εγκαλείται για εξυπηρέτηση εκείνων των συμφερόντων που θα εκμεταλλευτούν το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών. Οι απαντήσεις που δόθηκαν δεν μας ικανοποιούν. Έχουμε την εντύπωση ότι πίσω από το κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών κρύβονται ιδιοτελή συμφέροντα.

Συμμαχία Πολιτών

<<Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μοιράζει την κρατική μας περιουσία σε ιδιώτες επενδυτές. Μας ξεπουλά>>, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία πολιτών και προσθέτει:
<<Εάν είναι αρνητική η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , τότε την πολιτική ευθύνη την  φέρει  ακεραία  η Κυβέρνηση που δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για θετική απάντηση

Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη πολιτεύεται δογματικά και όχι εθνικά με αποτέλεσμα να προσγειώνει δια παντός τον εθνικό μας αερομεταφορέα. Δυστυχώς η  σημερινή ημέρα σηματοδοτεί το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Δυστυχώς με τον ίδιο τρόπο θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες και οι Ημικρατικοί μας Οργανισμοί. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη μοιράζει την κρατική μας περιουσία σε ιδιώτες επενδυτές. Μας ξεπουλά. Σίγουρα οι Κυπριακές Αερογραμμές χρειάζονταν αναδιάρθρωση και ανανέωση αλλά όχι κλείσιμο.
Από σήμερα η Κύπρος, ένα ημικατεχόμενο νησί,  δεν θα έχει τη δική της αεροπορική εταιρεία.
Εάν τελικά θα είναι αρνητική η απάντηση της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , τότε την πολιτική ευθύνη την  φέρει  ακεραία  η Κυβέρνηση που δεν δημιούργησε τις προϋποθέσεις για θετική απάντηση αλλά και που δεν διαπραγματεύτηκε χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων από την εταιρεία χωρίς να κλείσει με παράλληλη αλλαγή και εκσυγχρονισμό της δομής και λειτουργίας της εταιρείας.
Η Συμμαχία Πολιτών κατ΄ επανάληψη προειδοποίησε ότι η Κυβέρνηση επέδειξε προκλητική αδράνεια ως προς τη  εξυγίανση και διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών. Με τη στάση της η Κυβέρνηση  εξυπηρετεί άλλες ιδιωτικές αερογραμμές, ακόμη και τις Τουρκοκυπριακές Αερογραμμές  που θα εκμεταλλευτούν το κενό που θα δημιουργηθεί με το κλείσιμο του Εθνικού μας αερομεταφορέα.
Οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών οφείλουν τουλάχιστον να απαντήσουν στους εργαζόμενους της εταιρείας αλλά και σε όλους τους Κύπριους πολίτες.
1-    Γιατί ενώ οι Υπουργοί Οικονομικών και Συγκοινωνιών εξάγγελλαν ενδιαφέρον από σημαντικό αριθμό εταιρειών για εξαγορά της εταιρείας τελικά μας είπαν ότι ουδείς ενδιαφέρεται;
2-    Μας κορόιδευαν τότε ή εξυπηρετούν  κάποια άλλα ιδιωτικά και εμπλεκόμενα συμφέροντα;
3-    Πως ανέμενε  η  Κυβέρνηση να εξεύρει στρατηγικό επενδυτή όταν είχε  ήδη αφήσει την εταιρεία χωρίς οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία;>>

 

Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει το κλείσιμο

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αφήνει, δυστυχώς, άλλα περιθώρια. Η εταιρεία, παρά την ποιότητα των υπηρεσιών που παρείχε στο ταξιδιωτικό κοινό και την υψηλού επιπέδου ασφάλεια πτήσεων, δεν μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της κάτω από τους όρους που διαμορφώνονται. Παράτυπες κρατικές ενισχύσεις δεκάδων εκατομμυρίων λειτούργησαν ως “χαριστική βολή”, επσιημαίνει στη δική του ανακοίνωση ο ΔΗΣΥ.

Και προστίθεται:

<<Την ώρα αυτή νιώθουμε, όπως και όλη η Κύπρος, βαθειά λύπη αφού οι Κυπριακές Αερογραμμές είναι κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. Τα αεροπλάνα της πετούσαν προτού ακόμα υπάρξει η Κυπριακή Δημοκρατία. Εκφράζουμε ακόμα τη λύπη μας διότι εκατοντάδες εργαζόμενοι οδηγούνται με αυτό τον τρόπο στην ανεργία. Ενώ, δυσμενείς επιπτώσεις και ταλαιπωρία θα υπάρξουν και για το ευρύτερο ταξιδιωτικό κοινό.

Υπάρχουν σαφή και διακριτά αίτια για αυτή την ατυχέστατη κατάληξη. Ωστόσο, δεν είναι ώρα για να αρχίσουμε οι πολιτικές δυνάμεις να επιρρίπτουμε και να επιμερίζουμε ευθύνες μεταξύ μας. Είναι ώρα περισυλλογής και αυτοκριτικής, αλλά και ώρα ευθύνης για την πρόκληση που ανοίγεται μπροστά μας.

Παρά τις προσπάθειες για εξεύρεση κάποιου στρατηγικού επενδυτή που θα επέτρεπε τη συνέχεια στη λειτουργία της εταιρείας, τα διαχρονικά λάθη, η ολιγωρία και ατολμία ως προς την από καιρό επιβαλλόμενη ριζική αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, διόγκωσαν το πρόβλημα, με τρόπο που δεν ήταν δυνατό οι Κυπριακές Αερογραμμές να προσελκύσουν επενδυτή ή στρατηγικό εταίρο. Ιδιαίτερα από την ώρα που προστέθηκε η εκκρεμότητα δεκάδων εκατομμυρίων από προφανώς παράτυπες κρατικές ενισχύσεις.

Αυτή την ώρα, όπως είναι οι διαβεβαιώσεις των συναρμόδιων υπουργών, αναμένουμε από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί ως εργοδότης σε όλα τα νόμιμα δικαιώματα του προσωπικού. Όπως επίσης και να φροντίσει για το επιβατικό κοινό που έχει στα χέρια του εισιτήρια για μελλοντικές πτήσεις.

Έχοντας όμως περισώσει την εμπορική επωνυμία, η οποία εκτός της όποιας άλλης αξίας της έχει και συναισθηματική σημασία για το κυπριακό κοινό, η Κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για αναζήτηση επενδυτικού ενδιαφέροντος προκειμένου κάποιο διάδοχο, αλλά καινούριο σχήμα να εξασφαλίσει ανάλογες αεροπορικές υπηρεσίες τις οποίες χρειάζεται η χώρα. Εξάλλου, σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αξιοποιηθούν και η εμπειρία και τεχνογνωσία του υφιστάμενου προσωπικού.

Θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού παραμένει ότι λόγω της γεωγραφικής της κατάστασης, ως νησί και ως σημαντικός τουριστικός προορισμός και αφού επιπρόσθετα δεν έχει και ναυτιλιακές συνδέσεις, η χώρα μας χρειάζεται και αεροπορικές υπηρεσίες σαν εκείνες διασφάλιζε η λειτουργία των Κυπριακών Αερογραμμών.>>