Στο έλεος του καύσωνα η Ευρώπη

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης καθώς ένα μεγάλο κύμα καύσωνα έκανε είσοδο στη Γηραιά Ήπειρο τη Δευτέρα και αναμένεται να διαρκέσει έως και τις 29 Ιουνίου.595937

Οι αρχές να συστήνουν στους πολίτες τρόπους να προστατευθούν ενώ προειδοποιούν και για τον κίνδυνο μεγάλων πυρκαγιών.

Η θερμοκρασία στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία είναι πιθανό να ξεπεράσει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα θερμοκρασίες – ρεκόρ είναι πιθανό να σημειωθούν και στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Τσεχία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και στην Ελβετία.

Η Γαλλία που θα βρεθεί στο επίκεντρο του καύσωνα έχει ήδη προετοιμαστεί για τη θερμή εισβολή καθώς πριν από 16 χρόνια ένα παρόμοιο φονικό κύμα καύσωνα προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 15.000 ανθρώπων.

Η υπουργός Υγείας της χώρας προειδοποίησε χθες για ενδεχόμενο «αυξημένο ποσοστό θνησιμότητας» στις ευάλωτες ομάδες.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα, τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς όταν βούτηξαν στα κρύα νερά.

Η Εθνική Ομοσπονδία Πυροσβεστών της Γαλλίας (FNSPF) ζήτησε να μην βουτάνε σε πολύ κρύα νερά ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο της «υδροπληξίας», κατά το οποίο τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται ξαφνικά από τη διαφορά θερμοκρασίας.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές και στη Γερμανία υπό τον φόβο πρόκλησης πυρκαγιών, σύμφωνα με το AFP.

Μάλιστα το υπουργείο Μεταφοράς της χώρας επέβαλλε προσωρινά όρια ταχύτητας σε ορισμένα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων για να μην προκληθούν ζημιές στο οδόστρωμα από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Τέλος, στην Ισπανία, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για θερμοκρασίες που μπορούν να φτάσουν μέχρι και τους 42 βαθμούς Κελσίου.