Ο Γ.Περδίκης απαντά για τους λόγους αποτυχίας στις Ευρωεκλογές

Η παρούσα βουλευτική θητεία είναι η τελευταία για τον Γιώργο Περδίκη, ο οποίος δηλώνει ότι θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή των αγώνων cache_728x3000_Analog_medium_728034_63126_2262019του Οικολογικού Κινήματος, χωρίς κατ’ ανάγκην να είναι ο επικεφαλής του. Ο πρόεδρος των Οικολόγων σε συνέντευξη του στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ αναφέρεται στην επόμενη μέρα του Κινήματος, στη συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών και στους λόγους της αποτυχίας στις Ευρωεκλογές. Δηλώνει ακόμα ότι το Κίνημα βρίσκεται σε διάλογο με ομάδες πολιτών διαρκώς και ότι ο στόχος είναι να συνεχίσει να ακούγεται η φωνή των Οικολόγων στην Βουλή, στηρίζοντας τη φωνή των πολιτών.

Σ’ ερώτηση για την αποτίμησηπου έγινε, τι πήγε λάθος  στις Ευρωεκλογές και αν θεωρεί ότι ήταν λάθος η συνεργασία με τη Συμμαχία Πολιτών απάντησε:

– Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εκτεταμένης και διεξοδικής συζήτησης στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, έχουν καταγραφεί γύρω στους δεκαπέντε λόγους που αφορούν εξωτερικούς παράγοντες και ταυτόχρονα γύρω στους είκοσι λόγους που οδήγησαν στο αποτέλεσμα, που αφορούν τις αδυναμίες και τις ευθύνες του ίδιου του Κινήματος.

Πόλωση, αποχή, έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας, χαμένη ψήφος κ.λπ., είναι οι κύριοι λόγοι που εξηγούν το εκλογικό αποτέλεσμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι από την ώρα που απορρίφθηκαν όλες οι προτάσεις μας για συνεργασία από την ΕΔΕΚ και ναυάγησε η ευρύτερη συνεργασία (που ήταν το σχέδιο Α), η μοναδική επιλογή επιτυχίας ήταν αυτή της συνεργασίας με τον Σενέρ Λεβέντ, όπως είχαμε συμφωνήσει μαζί του από τον Ιανουάριο του 2019. Από την ώρα που απομείναμε μόνοι με τη Συμμαχία Πολιτών, οι εξελίξεις δρομολογήθηκαν πάνω σε ένα σχήμα όπου η ΕΔΕΚ υπερασπιζόταν την έδρα της έναντι του ΕΛΑΜ. Δεν χωρούσε τρίτος σε αυτόν τον ανταγωνισμό. Λειτούργησαν απλοϊκές, ευκολονόητες και εύκολο να απορροφηθούν από την κοινή γνώμη λογικές. Δεν καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε την πόλωση, τη λογική της χαμένης ψήφου και την απλή σκέψη «ας μην αφήσουμε το ΕΛΑΜ να πάρει την 6η έδρα».

Η συνεργασία με τη Συμμαχία δεν άρεσε σε πολλούς, αλλά δεν νομίζω να ήταν ο πραγματικός και ο κύριος λόγος της αποτυχίας. Σίγουρα ήταν μια συνεργασία που δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όμως οφείλω να πω ότι ήταν μια αρμονική συνεργασία, χωρίς προστριβές και ανταγωνισμούς, χωρίς βεντετισμούς και αλαζονικές συμπεριφορές. Ευχαριστούμε για τη συνεργασία, όπως ευχαριστούμε και τις χιλιάδες ψηφοφόρους που μας τίμησαν με την ψήφο τους.