Κόμματα, φορείς, προσωπικότητες και οργανώσεις εκφράζουν θλίψη για τον θάνατο Δ. Χριστόφια


Κόμματα, νεολαιϊστικες οργανώσεις, φορείς, σύνδεσμοι, οργανώσεις imagew.aspxκαι πολιτικά πρόσωπα εξέδωσαν ανακοινώσεις για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε σήμερα, 21η Ιουνίου, σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από πολυήμερη νοσηλεία στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Tα βαθύτατα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νικόλαος Βούτσης.

«Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο Ελληνισμός πληροφορήθηκε  το θάνατο του Δ. Χριστόφια. Ο Δ. Χριστόφιας δεν υπήρξε μόνο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των αντιπροσώπων της Κύπρου, αλλά και ένας συνεπής αγωνιστής της Αριστεράς», ανέφερε στην δήλωσή του ο κ. Βούτσης.

Πρόσθεσε πως «από τα μαθητικά  του ακόμη χρόνια πάλεψε για τα δίκαια του λαϊκού κινήματος. Και από τα αξιώματα με τα οποία τον τίμησε το κόμμα του και ο Κυπριακός λαός αγωνίστηκε μαχητικά για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό ζήτημα».

«Για την απώλειά του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του», καταλήγει.

Τα ειλικρινή συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τη σύζυγο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Έλση Χριστόφια.

θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και στο ΑΚΕΛ, εξέφρασε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Η πορεία του Δημήτρη Χριστόφια ήταν καθοριστική στη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεργάστηκε αρμονικά με όλους τους Έλληνες πρωθυπουργούς και υπηρέτησε τις ελληνοκυπριακές σχέσεις», σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

«Στην οικογένειά του και το ΑΚΕΛ τα θερμά μου συλλυπητήρια», καταλήγει το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

Κόμματα και οργανώσεις

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την οικογένεια και στους οικείους του Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια , καθώς επίσης και στην κομματική του οικογένεια, το ΑΚΕΛ. «Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, αναγνωρίζουμε τον ανθρώπινο του χαρακτήρα, την τιμιότητα που τον διέκρινε καθώς και την αγάπη του για τον απλό άνθρωπο», σημείωσε.

Το ΑΚΕΛ, εξέφρασε βαθύτατη θλίψη, μεταφέροντας τα θερμά του συλλυπητήρια στη σύζυγο του, συντρόφισσα Έλση και σε όλη του την οικογένεια.

Το πρωί του Σαββάτου θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΑΚΕΛ για να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για χρόνια Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος. Το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει και για τα ζητήματα που αφορούν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.

Εξάλλου η Γραμματεία της Κεντρικής Επιτροπής συνήλθε εκτάκτως την Παρασκευή για να αποφασίσει συνεργασία με την οικογένεια τις λεπτομέρειες σχετικά με την κηδεία.

Από την πλευρά του, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρός του, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασαν θλίψη για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό σε όλη του τη ζωή, με εργατικότητα, ζήλο και αφοσίωση, σε όσα πίστευε», συμπλήρωσε το ΔΗΚΟ.

Συλλυπητήρια εξέφρασε και η ΕΔΕΚ , μεταφέροντας τα συλλυπητήριά της και προς το ΑΚΕΛ, την πολιτική οικογένεια του Δημήτρη Χριστόφια.

Ο Πρόεδρος, τα στελέχη και τα μέλη της Συμμαχίας Πολιτών, εξέφρασαν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια για το θάνατο του  πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. «Ο Δημήτρης Χριστόφιας αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, του  τόπου μας και του ΑΚΕΛ. Εργάστηκε και προσέφερε με προσήλωση και  πυξίδα τα ιδεολογικά τα του πιστεύω», ανέφερε η Συμμαχία.

Βαθύτατη θλίψη για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, εξέφρασε το Κίνημα Αλληλεγγύη, μεταφέροντας τα ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια του προς όλη την οικογένεια του εκλιπόντος.

Από την πλευρά του, το Κίνημα Οικολόγων εξέφρασε ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Ο εκλιπών υπηρέτησε την Κύπρο και το λαό μας, από σημαντικά πολιτειακά αξιώματα, σε κρίσιμα χρόνια για την ιστορία της πατρίδας μας».

Σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης, Μάριος Καρογιάν, αναφέρει ότι «με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια μετά από πολύχρονη δοκιμασία της υγείας του».

Προσθέτει ότι «ο Δημήτρης Χριστόφιας υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία από διάφορες επάλξεις και χαρακτηριζόταν από την προσήνεια του, την ανθρωπιά και την αφοσίωσή του στις ιδέες και τα ιδανικά με τα οποία γαλουχήθηκε».

«Η συμβολή του στα πολιτικά, κοινωνικά και κομματικά δρώμενα του τόπου ήταν σημαντική. Εκφράζω από καρδιάς τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς την οικογένειά του, που τον στήριξε στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής του», αναφέρει ο κ. Καρογιάν.

«Παράλληλα, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στο ΑΚΕΛ, του οποίου ο Δημήτρης Χριστόφιας υπήρχε Γενικός Γραμματέας για πάνω από 20 χρόνια», καταλήγει η γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Ο Πρόεδρος, Κυριάκος Κυριάκου, τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος για τα Ζώα Κύπρου, με ανακοίνωσή τους, εκφράζουν “τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια  τους για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια”.

“Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει”, αναφέρουν.

Ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου εκφράζοντας «βαθιά θλίψη για το θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια» αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ότι η πορεία του εκλιπόντα, «ταυτίστηκε με τη νεότερη ιστορία της Κύπρου την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση και πατριωτισμό».

«Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του σε κοινές προσπάθειες για το καλό της Κύπρου. Εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους οικείους του και το ΑΚΕΛ», καταλήγει η δήλωση του κ. Ομήρου.

Μονόλεπτος σιγή τηρήθηκε στην έκτακτη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμμοχώστου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του εκ μέρους των Αμμοχωστιανών εκφράζει τα ειλικρινή του συλληπητήρια στους οικείους του.

Τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του τέως Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας εκφράζει και το ΕΤΕΚ.

«Τις αμέσως επόμενες μέρες η Διοικούσα Επιτροπή θα συνέλθει για να αποφασισθούν εκδηλώσεις τιμής στη μνήμη του Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο το ΕΤΕΚ είχε άριστη συνεργασία, τόσο κατά τη θητεία του ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, όσο και κατά τη θητεία του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του.

Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Δημοκρατικών Αντιστασιακών σε δικό του συλλυπητήριο μήνυμα αναφέρει ότι «η Κύπρος και ο λαός μας έχασε σήμερα ένα πραγματικό ηγέτη, αγωνιστή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, πρωτοπόρο στους κοινωνικούς αγώνες και στην υπόθεση της πατρίδας μας για ειρηνική συμβίωση».

Η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα συλλυπητήριά της προς την οικογένεια και την Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια».

Ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Παγκύπρια» (ΓΣΠ), εκφράζει τη θλίψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, του διευθυντή, του προσωπικού και των αθλητών του Συλλόγου, για το θάνατο του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και «τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους οικείους του».

Συλλυπητήρια μήνυματα από την τουρκοκυπριακή κοινότητα 

 

Τα συλλυπητήρια του και την θλίψη του για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο κ.Ταλάτ έγραψε ότι «ο σύντροφός Δημήτρης Χριστόφιας απεβίωσε πριν να δει την λύση του κυπριακού προβλήματος που ήταν το μεγαλύτερο όνειρο του».  Εκφράζει επίσης την θλίψη του και τα συλλυπητήρια του στη σύζυγο και τα παιδιά του εκλιπόντος, στο ΑΚΕΛ, τους συντρόφους του και όλους τους Κύπριους.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Κουντρέτ Οζερσάι αναφέρει σε ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, στην ελληνική γλώσσα, ότι είχε «την ευκαιρία να γνωρίσω τον Δημήτρη Χριστόφια στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν για πολλές μέρες και πολλούς μήνες και στο buffer zone  και σε άλλες χώρες. Ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος με τον οποίο συζητούσα και αστειευόμουν πολύ και στις διαπραγματεύσεις και στην κοινωνική ζωή. Είχε μια αίσθηση του χιούμορ».

«Πληροφορηθήκαμε ότι σήμερα έφυγε από την ζωή. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του και στην ελληνοκυπριακή κοινωνία», προσθέτει ο κ. Οζερσάι.

Το Τουρκοκυπριακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (TDP) σε ανάρτησή του στο Facebook στην ελληνική γλώσσα γράφει: «έχουμε πληροφορηθεί με μεγάλη θλίψη για το θάνατο του Δημήτρη Χριστόφια, τέως ηγέτη της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας και τέως ΓΓ του ΑΚΕΛ».

«Άλλος ένας Κύπριος ηγέτης απεβίωσε προτού προλάβει την λύση του Κυπριακού. Ως Τουρκοκυπριακό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, TDP, θα θέλαμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας σε όλους τους αγαπημένους του, ειδικά στην οικογένεια και στους συντρόφους του στο ΑΚΕΛ», προσθέτει.

«Για την Κύπρο και για τους Κύπριους είναι μια μέρα πόνου. Ελληνοκύπριοι αδέρφια μας, ο πόνος σας είναι πόνος μας. Αντίο σύντροφε Χριστόφια», αναφέρει η συντεχνία Tουρκοκύπριων δημοσιογράφων Basin-Sen.

Την θλίψη του για την απώλεια του Δημήτρη Χριστόφια και τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια, τους φίλους, τους σύντροφους του και ευρύτερα την ελληνοκυπριακή κοινότητα, εκφράζει ο «δήμαρχος» Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί σε δική του ανάρτηση στο Twiiter.

Εκτακτη συνεδρία Π.Γ.ΑΚΕΛ

Σήμερα  Σάββατο, 22 Ιουνίου 2019 στις 10:30πμ θα συνέλθει σε έκτακτη συνεδρία το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ για να τιμήσει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για χρόνια Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. του Κόμματος Δημήτρη Χριστόφια. Το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασίσει και για τα ζητήματα που αφορούν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια.