Πούτιν :Οι ΗΠΑ θα καταλάβουν πως οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ήταν ένα μεγάλο λάθος

Η λεγόμενη «Απευθείας Γραμμή» συνιστά πλέον παράδοση στη Ρωσία, αφού διεξάγεται από το 2001. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η συγκεκριμένη εκδήλωση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη, αφού επιτρέπει στον Βλαντιμίρ Πούτιν να απαντήσει σε μια σειρά από ζητήματα κρίσιμης σημασίας, τόσο όσον αφορά στα εσωτερικά θέματα της Ρωσίας, όσο και την εξωτερική πολιτική.3798921

Στις ερωτήσεις του κοινού, σε «Απευθείας Γραμμή», απάντησε για μια ακόμη χρονιά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης του Ρώσου προέδρου.

Ο Πούτιν τοποθετήθηκε σε μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας, τόσο όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στη διεθνή πραγματικότητα.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε την ετοιμότητα της Ρωσίας για διάλογο με τις ΗΠΑ, εφ’όσον και η αμερικανική πλευρά εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ θα καταλάβουν ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας ήταν ένα «μεγάλο λάθος».

Πάντως, ο ίδιος παρατήρησε ότι είναι απίθανο η Δύση να αλλάξει σημαντικά τη στάση της απέναντι στη Ρωσία σύντομα.

«Αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη θέση κάτω από τον ήλιο που μας αξίζει, πρέπει να γίνουμε ισχυρότεροι, πρωταρχικά, στην οικονομική σφαίρα», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική δράση ενάντια στην Τεχεράνη θα είναι «καταστροφική».

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, ο πρόεδρος της Ρωσίας προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη στρατιωτική δράση ενάντια στην Τεχεράνη θα είναι «καταστροφική».

Τα ερωτήματα που ετέθησαν στον Ρώσο πρόεδρο, αφορούσαν σε μια σειρά από θέματα, εγχώριου και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Τα ζητήματα που έθιξαν οι πολίτες αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στις διεθνείς εξελίξεις και στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας σε κρίσιμα θέματα, ενώ άλλοι έσπευσαν να απευθύνουν ερωτήματα άλλου ενδιαφέροντος στον Ρώσο πρόεδρο.

Για την επίθεση των ΗΠΑ στο ηλεκτρονικό δίκτυο της Ρωσίας  

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, στη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης, αναφέρθηκε και στις πληροφορίες ότι η Ουάσινγκτον ξεκίνησε τις «ψηφιακές επιδρομές στο ηλεκτρικό δίκτυο της Ρωσίας», σε μια προσπάθεια να στείλει «προειδοποίηση» στη Ρωσία, τονίζοντας ότι η Μόσχα είναι αναγκασμένη να αντιδράσει.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επέκρινε την New York Times για το σχετικό δημοσίευμα που μετέδωσε.

Όπως είπε, υπάρχουν πολλά θέματα για συζήτηση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, όσον αφορά στον έλεγχο των όπλων και στις διμερείς οικονομικές θέσεις.

«Ο διάλογος είναι πάντα καλός και επιθυμητός και ασφαλώς, εάν η αμερικανική πλευρά εκδηλώσει το ενδιαφέρον της… είμαστε έτοιμοι για διάλογο, εφ’όσον οι εταίροι μας είναι έτοιμοι για αυτό», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

Ο Ρώσος προεδρος αναφέρθηκε και στη δημιουργία αυτόνομου Ιντερνετ στη Ρωσία.Οπως είπε σκοπός δεν είναι να επιβληθούν περιορισμοί αλλά «να παράσχουμε κυριαρχία στον κυβερνοχώρο».Στο ενδεχόμενο ένωσης της Ρωσίας με τη Λευκορωσία απάντησε πως δεν βρίσκεται στο τραπέζι στην παρούσα φάση.

Σε ερώτηση ότι φέτος θα γιορτασθεί η επέτειος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου που σηματοδότησε και την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωση και κατα πόσο υπαρχει ενδεχόμενο η Ρωσά τωρα που έγινε υπερδύναμη να επιστρέψει στον σοσιαλισμό ο Βλ. Πούτιν απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η χώρα έχει αλλάξει και η πλήρης επιστροφή στο σοσιαλισμό δεν είναι εφικτή.Είπε ακόμα πως η Ρωσία δεν έχει βλέψεις να γίνει υπερδύναμη.

Αναφερόμενος  στην Ουκρανία είπε ότι  πρέπει να επιδείξει πολιτική βούληση για να επιλυθεί η σύρραξη του Ντονμπάς.

Ο Ρώσος πρόεδρος, κάνοντας μνεία στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι., σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ταλαντούχο κωμικό, ωστόσο τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι κωμωδία, αλλά τραγωδία. Είπε ακόμα πως πρέπει να  δούμε πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες για τους Ουκρανούς πολίτες που θέλουν να λάβουν ρωσική ιθαγένεια

Για την υπόθεση σύλληψης του δημοσιογράφου Γκολούνοφ

Ο Πούτιν τοποθετήθηκε και για την υπόθεση σύλληψης του δημοσιογράφου Ιβάν Γκολούνοφ που συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών και τελικά αποσύρθηκαν οι κατηγορίες σε βάρος του.Εξέφρασε την ελπίδα να διωχθούν οι ένοχοι Ακόμη, ο πρόεδρος της Ρωσίας αποφάσισε την καθαίρεση δύο αξιωματικών της αστυνομίας που εμπλέκονται στη σύλληψη.

 Οι πολίτες πρέπει να μπορούν να ασκούν κριτική στην κυβέρνηση ελεύθερα

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με έναν νέο νόμο που ποινικοποιεί τις προσβολές σε βάρος του κράτους και επίσημων εθνικών συμβόλων, ο Πούτιν σημείωσε ότι ο νόμος αφορά στην προστασία των συμβόλων της Ρωσίας και δεν έχει σκοπό να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να ασκούν κριτική στις Αρχές.

Απαντωντας για  την κατάρριψη  του αεροσκάφους των Μαλαισιανών ερογραμμών της πτήσης MH17 ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά ερωτηματικά αλλά κανείς δεν δίνει τις απαντήσεις, η Ρωσία έχει τη δική της εκδοχή αλλά κανείς δεν ακούει.

Μεταξύ αυτών και για το εάν ο Πούτιν είναι εξωγήινος.

Πράγματι, προς το τέλος της τετράωρης συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ρωσίας κλήθηκε να απαντήσει εάν προέρχεται από άλλον πλανήτη.

Ο ίδιος διεβεβαίωσε, βέβαια, ότι δεν είναι εξωγήινος, λέγοντας πως έχει αποδείξεις και μάρτυρες τους συγγενείς και τα παιδιά του.

Επίσης στη  ερώτηση αν κουράστηκε να είναι πρόεδρος απάντησε αρνητικά.

Πηγή: Sputnik