Παρασκευή στις 18 ώρα Κύπρου: Επισημοποιείται το τέλος των Κυπριακών Αερογραμμών!

Ανακοινώνεται η καταδικαστική απόφαση των Βρυξελλών και ακολουθεί ακύρωση του πτητικού έργου

 

 

Τέλος εποχής αναμένεται να σημάνει σήμερα για τις Κυπριακές Αερογραμμές. Η πολυαναμενόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ανακοινωθεί στις Βρυξέλλες7bc5645e2d18c0f3221425647a584f33_XL-300x193 αύριο Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015, στις 5.00 το απόγευμα ώρα Βρυξελλών (18.00 ώρα Κύπρου) και θα είναι αρνητική για την Εταιρεία. Συγκεκριμένα μέσα από ένα εκτενές νομοτεχνικά επεξεργασμένο κείμενο θα κηρύσσεται παράνομη η οικονομική βοήθεια ύψους €83 εκ. που παραχωρήθηκε προς τις Κυπριακές Αερογραμμές από το κράτος με επιδίωξη την αναδιάρθρωση και διάσωση τους.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας έχει ήδη ειδοποιηθεί για την εξέλιξη αυτή το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, το οποίο θα συνέλθει αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης για να πάρει με τη σειρά του αποφάσεις που έχουν ήδη υπαγορευτεί από τον Υπουργό Οικονομικών. Ανάμεσα στις αποφάσεις που θα ληφθούν περιλαμβάνονται:

  • Άμεσος τερματισμός του πτητικού έργου των Κυπριακών Αερογραμμών. Ολες οι προγραμματισμένες πτήσεις της Εταιρείας από την Λάρνακα θα ακυρωθούν και τα αεροπλάνα που είναι σε πτήσεις σε εξωτερικούς προορισμούς θα επιστρέψουν για τελευταία φορά στη βάση τους.
  • Ανακοίνωση απόφασης για σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης μετόχων και πιστωτών της εταιρείας για την έγκριση ψηφίσματος που θα περιλαμβάνει εκούσια εκκαθάρισή των Κυπριακών Αερογραμμών. Η νομοθεσία προβλέπει ότι η σύγκληση της συνέλευσης θα πρέπει να γίνει σε διάστημα μέχρι 14 ημέρες και κατά τη διάρκεια του η Εταιρεία θα υπολειτουργεί με ειδικό καθεστώς , χωρίς την πραγματοποίηση πτητικού έργου.
  • Θα ανακοινωθούν αποφάσεις για το προσωπικό το οποίο θα λάβει επιστολές απόλυσης, θα κηρυχτεί πλεονάζον και θα λάβει τα δικαιώματά του όσον αφορά το ταμείο προνοίας με βάση τις τελευταίες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του Ταμείου Προνοίας.4628_mid

Αναμένεται ότι οι επηρεαζόμενοι επιβάτες θα ταξιδέψουν με άλλες αεροπορικές εταιρείες, μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης για ακύρωση του πτητικού έργου των ΚΑ, σύμφωνα με προγραμματισμό που έχει ήδη αναλάβει να διεκπερεώσει η ίδια η κυβέρνηση. Eχουν προγραμματιστεί πτήσεις με εταιρείες όπως η British Airways, η Middle East η Aegean και άλλες, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνουν και ειδικές ναυλωμένες πτήσεις από άλλες εταιρείες σε ειδικούς προορισμούς. Οπως πληροφορούμαστε συγκεκριμένο γραφείο έχει ήδη αναλάβει το συντονισμό.

Η σημερινή αποφράδα μέρα για τον εθνικό αερομεταφορέα της Κύπρου έχει απο καιρό μεθοδευτεί από την κυβέρνηση, η οποία τον τελευταίο χρόνο προχώρησε σε αποφάσεις που οδηγούσαν προς το οριστικό κλείσιμο των Κυπριακών Αερογραμμών με το πρόσχημα ότι είναι ζημιογόνες. Στην πορεία αυτή έγιναν σκανδαλώδεις μεθοδεύσεις. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε με την πώληση των δύο πολύτιμων χρονοθυρίδων των Κυπριακών Αερογραμμών στο Heathrow και άλλων περιουσιακών τους στοιχείων, ενώ   όσοι διοικητικοί σύμβουλοι διορισμένοι από αυτή την κυβέρνηση , πίστεψαν στην ιδέα της διάσωσης των ΚΑ και δούλεψαν προς αυτή την κατεύθυνση υποχρεώθηκαν σε παραίτηση. Η Συντεχνία των Πιλότων έχει ήδη καταγγείλει πως η απόφαση για το κλείσιμο των ΚΑ μέσω της δημοσιοποίησης της καταδικαστικής απόφασης των Βρυξελλών είναι αποτέλεσμα απαίτησης της παρούσας κυβέρνησης προς την ΕΕ.