Ανταλλαγή υπόπτων για διάπραξη φόνων στις δύο πλευρές μέσω των ΗΕ

Ανταλλαγή κρατουμένων που καταζητούνται από την ε/κ και την τ/κ πλευρά ως ύποπτοι για τη διάπραξη φόνων στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές, πραγματοποιήθηκε σήμερα με τη διευκόλυνση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).imagew-1.aspx

Σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή, πρόκειται για τέσσερα πρόσωπα, γεωργιανής καταγωγής, που είχαν συλληφθεί στα κατεχόμενα και καταζητούνταν από τις αρχές της Δημοκρατίας για φόνο που διαπράχθηκε στις ελεύθερες περιοχές, καθώς επίσης κι ένα πρόσωπο, πακιστανικής καταγωγής, που καταζητείτο από τις αρχές του ψευδοκράτους για τη διάπραξη φόνου στις κατεχόμενες περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γεωργιανοί φέρονται να εμπλέκονται στο φόνο που διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, στη Λεμεσό, με θύμα τον Έρνεστ Λεωνίδη, ενώ ο Πακιστανός φέρεται να εμπλέκεται στο φόνο του γνωστού Τ/κ καλλιτέχνη Χασάν Ισίκ Οζγκιοτσμέν που διαπράχθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Τρίκωμο.

Η ίδια πηγή δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η ανταλλαγή υπόπτων μεταξύ των δυο πλευρών είναι πάγια πρακτική που ακολουθείται μετά από συνεννόηση και μεσολάβηση της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών και μέσω των τεχνικών επιτροπών, προκειμένου να μην μένουν ατιμώρητοι οι εγκληματίες.

«Σκοπός είναι, παρά την κατοχή και τη διαίρεση, να μην υπάρχει ασυδοσία όσον αφορά στο έγκλημα και στις δύο πλευρές», είπε, σημειώνοντας ότι «το έγκλημα δεν πρέπει να μένει ατιμώρητο έστω κι αν υπάρχει αυτή η ανώμαλη κατάσταση».

Έκανε ταυτόχρονα λόγο για την ύπαρξη αμοιβαίας συναντίληψης  μεταξύ των δύο πλευρών ως προς το γεγονός ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ατιμωρησία στο έγκλημα».

Είπε επίσης ότι «δεν πρέπει να αξιοποιείται από εγκληματικά στοιχεία η διαίρεση και η παρουσία του κατοχικού καθεστώτος», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπήρξε απευθείας επαφή ή συνεργασία των αρχών της Δημοκρατίας με τις αρχές του ψευδοκράτους.

Ικανοποίηση Ακιντζί

Ο κατοχικός ηγέτης   Μουσταφά Ακιντζί εξέφρασε την ικανοποίηση  του στην Ελίζαμπεθ Σπέχαρ για το γεγονός ότι έγινε η ανταλλαγή του πακιστανικής καταγωγής καταζητούμενου για φόνο στα κατεχόμενα με τους τέσσερις Γεωργιανούς που καταζητούνται για φόνο στις ελεύθερες περιοχές.
Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Ειδική Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, «τίποτε δεν είναι πιο λάθος από το να δίδεται η εντύπωση της μιας πλευράς για την άλλη ότι είναι εγκληματικός παράδεισος». Ο κατοχικός  ηγέτης είπε ότι μπορεί η μια πλευρά να μην αναγνωρίζει την άλλη, αλλά καμία από τις πλευρές δεν πρέπει να αποτελέσει μέρος διαφυγής για τους εγκληματίες. Όποιος κι αν είναι, όποιας καταγωγής και αν είναι, ο εγκληματίας δεν πρέπει να νιώθει προστατευόμενος στην άλλη πλευρά, συνέχισε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε ότι «ούτε εμείς πρέπει να το κάνουμε αυτό, ούτε η άλλη πλευρά. Γι’ αυτό εύχομαι να ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες όπως αυτή».

Στο παρελθόν, ανέφερε, είχαν γίνει τέτοιου είδους παραδόσεις αλλά μόνο από την μία πλευρά, αλλά το σημαντικό είναι αυτοί που έχουν τάση να διαπράξουν ένα έγκλημα να μην θεωρούν ότι θα διαπράξουν το έγκλημα στην μια πλευρά, θα διαφύγουν στην άλλη και κανείς δεν θα τους κάνει τίποτε. Πρέπει οι εγκληματίες να αποθαρρύνονται και αυτό που έγινε θα ωφελήσει, πρόσθεσε.

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι πριν την παράδοση είχε ενημερωθεί η «εισαγγελία», ενώ και ο συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, Χακί Ονέν κρατούσε τον ίδιο ενήμερο για τις εξελίξεις.

Κουντρέτ Οζερσάι

Στο μεταξύ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι έγραψε ότι εδώ και καιρό υπήρχε σε εξέλιξη ένας διάλογος μέσω των ΗΕ για το θέμα αυτό και χαρακτήρισε τη σημερινή εξέλιξη ως ένδειξη ότι είναι εφικτή η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε πρακτικό επίπεδο. Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, να μην μένουν ατιμώρητοι οι δράστες ανεξάρτητα σε ποια πλευρά έχουν διαπράξει τα εγκλήματά τους. Ευχαρίστησε καταλήγοντας όσους κοπίασαν γι’ αυτόν το σκοπό.

Τουφάν Ερχιουρμάν

Ικανοποίηση εξέφρασε και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν λέγοντας πως αυτό είναι το αποτέλεσμα συνομιλιών που διήρκεσαν εδώ και αρκετό καιρό.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Ερχιουρμάν ανέφερε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που δεν πρέπει να παραβλεφθεί, να περάσει απαρατήρητο. «Πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για από δω και πέρα, δεν πρέπει να επιτραπεί στους εγκληματίες να μετατρέψουν τη μη λύση σε πλεονέκτημα γι’ αυτούς», πρόσθεσε.

Δεν ήρθαν σε επαφή οι δύο πλευρές

Σύμφωνα με την Κίπρις Ποστασί οι δύο πλευρές, η «αστυνομία» και η αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν ήρθαν σε επαφή για την παράδοση των καταζητούμενων. Οι παραδόσεις έγιναν μέσω των ΗΕ από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλλας.

Ο Τ/κ συμπρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής για το έγκλημα και την εγκληματικότητα, Χακί Ονέν ανέφερε στην Κίπρις Ποστασί ότι και παλαιότερα υπήρξαν παρόμοιες παραδόσεις μετά από «ανεπίσημες» διαβουλεύσεις, μέσω των ΗΕ. Όπως εξήγησε, αρμόδιοι των ΗΕ είχαν συναντήσεις με την «αστυνομία» στην τ/κ πλευρά και στη συνέχεια με την αστυνομία της Δημοκρατίας και αυτή η διαδικασία απέδωσε καρπούς.