Τουρκία: Ζυμώσεις για τους S-400-στο Υπουργικό Συμβούλιο αύριο

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι «ζυμώσεις» στην Τουρκία για το θέμα των S-400 που έχει πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ.imagew-1.aspx

Το θέμα του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35 θα τεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει αύριο, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των βουλευτών του κόμματος του Ερντογάν.

Αυτά, μετά από επιστολή που έλαβε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ από τον Αμερικανό αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Πάτρικ Σάναχαν, με την οποία ενημέρωνε επισήμως την Τουρκία ότι δεν θα της επιτραπεί να παραλάβει τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 που έχει ήδη αγοράσει, εάν προχωρήσει με τη συμφωνία των S-400.

Όπως γνωστοποίησε, ακόμη, ο Σάναχαν μιλώντας στους δημοσιογράφους, οι δυο τους θα έχουν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα.

«Ελπίζω αύριο και οι δύο να ανταλλάξουμε απόψεις και να ενημερωθούμε για το τι είδους πρόοδο έχουμε κάνει», ανέφερε.

Η Ρωσία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια των S-400 τον Δεκέμβριο του 2017. Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την ανησυχία ότι εάν η Τουρκία λάβει τους S-400 και τα F-35, θα δημιουργηθεί κίνδυνος ασφάλειας, καθώς εμπειρογώμονες της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες σε σχέση με την τεχνολογία των μαχητικών αεροσκαφών.

Πέρα από το θέμα των S-400, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε η Hurriyet, επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο θα τεθεί και το ζήτημα της Συρίας παράλληλα με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Σημειωτέον ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει λίγο πριν από τις επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη που θα λάβουν χώρα στις 23 Ιουνίου.

Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν και οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις, με έμφαση στα μεγέθη του πληθωρισμού, των επιτοκίων και των μεταρρυθμίσεων, θέτοντας ως στόχο τη συνέχιση των μέτρων για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Anadolu, σήμερα το βράδυ, στα γραφεία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών για το θέμα.

Στη συνάντηση, πέρα από τον Τούρκο πρόεδρο, θα λάβει μέρος και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ακάρ.