Υπερχείλισαν τρία φράγματα

Τρία φράγματα έχουν υπερχειλίσει μέχρι στιγμής λόγω της σημαντικής εισροής νερού που σημειώνεται αυτές τις μέρες.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι, μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διημέρου, σημειώθηκε σημαντική εισροή νερού στα φράγματα.thumb.php Συγκεκριμένα, η εισροή νερού το τελευταίο σαρανταοκτάωρο ανήλθε στα 18 εκ. κυβικά μέτρα νερού, η οποία ξεπερνά κατά 50% την εισροή των 12 εκ. κυβικών μέτρων νερού που είχε σημειωθεί ολόκληρη την περσινή χρονιά, ενώ ανέρχεται στα επίπεδα της συνολικής εισροής των 18 εκ. κυβικών μέτρων νερού που καταγράφηκε την περίοδο 2007-2008.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν υπερχειλίσει τα φράγματα της Αρμίνου, χωρητικότητας 4,3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, του Καλοπαναγιώτη, χωρητικότητας 360 χιλιάδων κυβικών μέτρων, και το φράγμα της Κλήρου, χωρητικότητας 300 χιλιάδων κυβικών μέτρων.

Συνολικά, η πληρότητα των φραγμάτων έχει ανέλθει στο 34% από 27% που ήταν την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015. Κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο η πληρότητα βρισκόταν στο 54%.

“Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε τους πολίτες ότι η Κύπρος παραμένει διαχρονικά μια ανομβριόπληκτη περιοχή και είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για επίλυση του υδατικού μας προβλήματος και εξοικονόμηση νερού. Το Υπουργείο συνεχίζει το σχεδιασμό για περιορισμό της εξάρτησης της παροχής νερού από τη βροχόπτωση. Στο πλαίσιο αυτό, εστιαζόμαστε στη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού ως εναλλακτικού υδάτινου πόρου για την παροχή αξιόπιστων ποσοτήτων νερού για άρδευση και ενίσχυση του υδατικού ισοζυγίου” αναφέρει το Υπουργείο.

Σε ό,τι αφορά στις αρνητικές επιπτώσεις των πρόσφατων έντονων καιρικών φαινομένων, που αφορούν ζημιές σε καλλιέργειες και αγροτικά υποστατικά, αναφέρεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες προχωρούν άμεσα σε καταγραφή τους και ετοιμασία έκθεσης κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη.

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουγιάλης θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, όπου και θα προβεί σε επί τόπου επιθεώρηση των ζημιών, αύριο Πέμπτη.