Ειδικός ανακριτής στην υπόθεση Καρατζαφέρη για μίζες από την αγορά 4 ελικοπτέρων Super Puma

Εφέτης ειδικός ανακριτής θα αναλάβει την ανάκριση για την υπόθεση της ανακριβούς δήλωσης newego_LARGE_t_1101_54447815_type12713περιουσιακής κατάστασης του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη, σε βάρος του οποίου, μετά από παραγγελία της Βουλής, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος.

Ήδη, έχει οριστεί για αύριο η σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών, η οποία θα εκλέξει τον δικαστικό λειτουργό που θα αναλάβει τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι αντιμέτωπος με κακουργηματική κατηγορία για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» καθώς και με την πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορία της συμμετοχής σε υπεράκτια εταιρία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας που καλείται να αντικρούσει, ο κ. Καρατζαφέρης κατηγορείται ότι έλαβε ποσό 1,6 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο δόσεις, το 2007 και το 2008, μέσω της υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Catalina LTD, της οποίας φέρεται ιδιοκτήτης μαζί με τον γιο του. Τα χρήματα φαίνεται να έχουν εμβαστεί από τον επιχειρηματία Αλέξανδρο Τσάτσο, που μαζί με τον Σταύρο Κομνόπουλο εμφανίζονται ως μεσολαβητές για την προμήθεια του Δημοσίου τεσσάρων ελικοπτέρων τύπου Super Puma στα τέλη του 2000, με κόστος περίπου 64 εκατομμύρια ευρώ. Βάσει των στοιχείων της έρευνας που πραγματοποιήθηκε, στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ «χρεώνεται» και η ύπαρξη ακόμα μίας υπεράκτιας εταιρίας με την επωνυμία Homeric TCI.

Στο μεταξύ, ενώπιον του ανακριτή κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή καλούνται, από τις 12 Ιανουαρίου, να απολογηθούν οι δύο προαναφερόμενοι επιχειρηματίες, Αλ. Τσάτσος και Στ. Κομνόπουλος, καθώς και τρεις πρώην αξιωματικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση των τεσσάρων ελικοπτέρων. Οι δικαστικές Αρχές, βάσει της χαρτογράφησης λογαριασμών και χρημάτων, εκτιμούν ότι για την επίμαχη αγορά έγιναν παράνομες πληρωμές συνολικού ποσού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, μέρος των οποίων αποτελούν τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ για τα οποία ελέγχεται ο κ. Καρατζαφέρης.

Οι πέντε κληθέντες από τον κ. Μαλλή αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας καθώς και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.