Στην ατζέντα των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. το τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν για τη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας στο επόμενο Συμβούλιό τους, αφότου ένοπλοι σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους σε μία επίθεση που σημειώθηκε στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι, όπως έκανε γνωστό η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.Italian FM Mogherini tipped as EU Foreign Policy chief

«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε κάθε μορφή της, βρίσκεται τακτικά στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών (της ΕΕ). Αυτά τα τραγικά γεγονότα ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου προς αυτήν την κατεύθυνση και θα εντάξω αυτό το θέμα στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης των Υπουργών Εξωτερικών την 19η Ιανουαρίου», ανέφερε η Μογκερίνι σε ένα δελτίο Tύπου που εξέδωσε.

Στο μεταξύ οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες στην Ιταλία, όπως επίσης και στην Ισπανία και στο Βέλγιο συνεδρίασαν εκτάκτως χθες  προκειμένου να εξετάσουν τις ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές μετά την επίθεση στη γαλλική εφημερίδα.

Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες πληροφοριών, όμως οι βρετανικές Αρχές δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο να αυξήσουν το επίπεδο συναγερμού, που βρίσκεται ήδη στο βαθμό που υποδεικνύει ότι ο κίνδυνος μίας τρομοκρατικής επίθεσης είναι “άκρως πιθανός”.

Στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εσωτερικών Χόρχε Φερνάντεθ Ντίαθ συγκάλεσε χθες βράδυ «τους σημαντικότερους αξιωματούχους που συμμετέχουν στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας (…) προκειμένου να αναλύσουν την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε χθες το πρωί στο Παρίσι» ανακοίνωσε το Υπουργείο σε ένα δελτίο Τύπου.

Έπειτα από μία ανάλογη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες οι Αρχές του Βελγίου αποφάσισαν να διατηρήσουν το επίπεδο ασφαλείας στο 2 στην τετράβαθμη κλίμακα σύμφωνα με μία πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Τα μέτρα προστασίας έχουν εντούτοις ενισχυθεί σε «ορισμένους συγκεκριμένους στόχους» που δεν έχουν διευκρινιστεί. Δεν «υπάρχει λόγος να καταληφθούμε από πανικό» όμως «η επαγρύπνηση είναι ενισχυμένη» και «όλες οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί» εξήγησε η πηγή αυτή.

Νωρίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη εμπειρογνωμόνων των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών εντός της ημέρας στη Ρώμη προκειμένου να εξετάσουν τις ενδεχόμενες τρομοκρατικές απειλές για τη χώρα.