Καταδικάζονται οι προκλήσεις του κατοχικού στρατού στη νεκρή ζώνη στη Δένεια

 

Σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις, που κρίνονται σκόπιμα, προς την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ, προβαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών σε σχέση με τα νέα περιστατικά παρενόχλησης γεωργών από δυνάμεις του κατοχικού στρατού που σημειώθηκαν στην περιοχή της Δένειας.imagew-4.aspx

Σε ανακοίνωση, το ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι σε συντονισμό με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή στενά τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και παραστάσεις που κρίνονται σκόπιμα προς τα ΗΕ.

“Πρώτιστος στόχος των ενεργειών των Αρχών της Δημοκρατίας είναι, όπως πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις, η άμεση αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γεωργών και η απρόσκοπτη πρόσβαση και καλλιέργεια της γης τους εντός της νεκρής ζώνης σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας”, αναφέρει η ανακοίνωση.
ε επαφή με τις δύο πλευρές για αντιμετώπιση έντασης στη Δένεια, λέει ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Κ.Εκπρόσωποςς: Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στη Δένεια, και συνέστησε ψυχραιμία.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο και κληθείς να σχολιάσει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος στη Δένεια, ο Εκπρόσωπος είπε ότι, «δυστυχώς, συνεχίζονται αυτές οι προκλητικές ενέργειες από την τουρκική πλευρά και από τον κατοχικό στρατό στη νεκρή ζώνη».

«Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε διαρκή συνεννόηση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ «η οποία πρέπει να ομολογήσουμε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη συμπεριφορά των κατοχικών ΄αρχών’».

Χρειάζεται, παρά την κατάφωρη προκλητικότητα που επιδεικνύεται, να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να αποφεύγουμε τις παγίδες που υπάρχουν μερικές φορές και οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί να ξέρουν ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί και μεριμνά αυτή τη στιγμή, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν οι προκλήσεις γίνονται εντός της νεκρής ζώνης, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι δικές μας πληροφορίες είναι ότι αφορά τη νεκρή ζώνη». «Χρειάζεται προσοχή, υπάρχουν κάποιες ρυθμίσεις επί τόπου στις διάφορες περιοχές. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση και προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο για να λυθεί και αυτή η τεχνητή κρίση» κατέληξε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Αλίμ Σιντίκ σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ανέφερε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι σε επαφή και με τις δύο πλευρές για την αντιμετώπιση των αυξημένων εντάσεων στην περιοχή της Δένειας, ανέφερε στο ΚΥΠΕ

Τα κομματα καταδικάζουν

Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του αναφέρει ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητες και σημειώνει:
«Η απαράδεκτη και καταδικαστέα κλιμάκωση των προκλήσεων στη νεκρά ζώνη στη Δένεια, από το κατοχικό καθεστώς, τον κατοχικό στρατό και τουρκοκύπριους, επιβεβαιώνει την πρόθεση της τουρκικής πλευράς να αυξήσει την ένταση, να κάνει επίδειξη δυνάμεως και να στείλει μηνύματα απροκάλυπτης περιφρόνησης κάθε κανόνα του διεθνούς δικαίου.
Δυστυχώς, στην αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς συνέδραμε και η ανικανότητα της κυβέρνησης να παρέμβει προς τα Ηνωμένα Έθνη, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το κυπριακό, περίπου να επικρίνονται οι Ελληνοκύπριοι γεωργοί ότι προκαλούν την ένταση.
Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί την κυβέρνηση να φθάσει μέχρι και τα πιο ψηλά δώματα του ΟΗΕ, για να αποκατασταθεί το στάτους – κβο στη νεκρά ζώνη.
Επιβάλλεται, να τεθεί και ο ΟΗΕ ενώπιον των ευθυνών του, καθώς η νεκρά ζώνη είναι έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει παραχωρήσει τον έλεγχο της στην UNFICYP.»

Η Αλληλεγγύη

Το Κίνημα Αλληεγγύη στην ανακοίνωση του τονίζει:

«Η νέα πρόκληση των Μεχμετζίκ εντός της νεκρής ζώνης στην περιοχή της Δένειας δεν εκπλήττει κανέναν.
Ούτε τον κυπριακό λαό εκπλήττει πλέον η συνεχιζόμενη ταπείνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία δέχεται απανωτές επιθέσεις που μειώνουν την κρατική της κυριαρχία.
Θεωρούμε ότι μια ακόμη δήλωση καταδίκης της νέας τουρκικής επιθετικότητας έχει χάσει και την αξία της.
Ο κυπριακός λαός έχει συνηθίσει όχι μόνο στις απανωτές επιθέσεις των Τούρκων στη στεριά και τη θάλασσα και Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και στη σταθερή αδυναμία και ανυπαρξία ενός κράτους που να μπορεί στοιχειωδώς να υπερασπίζεται τα  δικαιώματα πολιτών του, όπως οι αγρότες στη Δένεια.
Δυστυχώς στην περίπτωση της Δένειας η τεράστια ανοχή που επιδεικνύουν και τα Ηνωμένα Έθνη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοχή της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

Η ΕΔΕΚ

Ο πρόεδρος της  ΕΔΕΚ σε δηλώσεις του  αναφορικά με τις παραβιάσεις στη Δένεια υπενθυμίζει ότι  ήδη χθες το κόμμα είχε δημοσιοποιήσει   τις προκλητικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος όπου στην ουσία με την προστασία των κατοχικών δυνάμεων και με την αδιαφορία των ανδρών των Η.Ε., Τουρκοκύπριοι και έποικοι εισήλθαν εντός της νεκρής ζώνης για να θερίσουν καλλιέργειες των Ελληνοκυπρίων με προφανή σκοπιμότητα.»
Ανέφερε επίσης τ πιο κάτω:

«Είναι μια συστηματική προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να επεκτείνει τη δράση του εντός της νεκρής ζώνης. Νεκρή ζώνη που αποτελούν εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία παραχωρήθηκαν για ευνόητους λόγους στα Ηνωμένα Έθνη για σκοπούς επιτήρησης.
Μάλιστα πριν από 1 μήνα, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την κοινότητα της Δένειας. Είχα επαφή με το κοινοτικό συμβούλιο και με τους κατοίκους και τα ζητήματα αυτά τα έθεσα στον Υπουργό Εξωτερικών αλλά και στον διαπραγματευτή.
Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες της και θα πρέπει με τρόπο αποφασιστικό και αποτελεσματικό να παρέμβει και προς τα Η.Ε. τα οποία δεν δικαιολογούνται να επιδεικνύουν αυτή τη συγκεκριμένη στάση και συμπεριφορά. Την ίδια στιγμή επικοινωνήσαμε και με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών για να ρυθμιστεί το ζήτημα το αποζημιώσεων που θα γίνουν σύμφωνα με την διαβεβαίωση που είχα από τον Πρόεδρο του Οργανισμού. Αλλά την ίδια στιγμή τίθεται και ένα ζήτημα της απώλειας εισοδημάτων των καλλιεργητών λόγω ακριβώς της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζήτημα το οποίο θα πρέπει όλοι με την ιδιαίτερη σοβαρότητα που μας χαρακτηρίζει να το αντιμετωπίσουμε.»
Σημειώνεται πως ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, κ. Δημήτρης Παπαδάκης, θα προχωρήσει σε κατ` επείγον ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις παραβιάσεις στη Δένεια.

ΔΗΣΥ

Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του καταδικάζει « απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες που λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του κατοχικού στρατού στην περιοχή της Δένειας.»

Σημείωνει επίσης ότι ήδη όπως  ανακοινώθηκε, η κυβέρνηση δια του Υπουργείου Εξωτερικών και αξιωματούχων, παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση και προχωρεί σε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς τα ΗΕ προκειμένου να προφυλαχτούν τα δικαιώματα των Ε/κ αγροτών.