Στα λευκά, σαν τη νύμφη στολισμένες ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κύπρου

199513-XIONIA B MERA 021-1Παρά τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο που  εχουν προκληθει  από τη χιονόπτωση το θέαμα είναι μαγευτικό.Ορεινές ημιορεινές και ημιπεδινές περιοχές έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ στις πεδινες περιοχές επικρατούν βροχοπτωσεις και σφοδροί άνεμοι.

Λόγω χιονόπτωσης έχει κλείσει και ο δρόμος Πλατρών – Τροοδίτισσας. Επίσης, στην περιοχή Τροόδους επικρατεί χιονοθύελλα, ομίχλη και δυνατοί άνεμοι.Στην επαρχία  Λευκωσίας  τα χιόνια έφτασαν  μέχρι  την Κλήρου.

Σε ορεινές κοινότητες της Επαρχίας Πάφου έπεσαν τα πρώτα χιόνια φέτος νωρίς τα ξημερώματα.

Χιονόπτωση σημειώθηκε σε κοινότητες της περιοχής Λαόνας κυρίως στον Κάθηκα και τις Αρόδες αλλά και στις κοινότητες με το μεγαλύτερο υψόμετρο στην Επαρχία Πάφου, στην Παναγιά και στον Στατό Άγιο Φώτιο.

Σύμφωνα με Αστυνομική ανακοίνωση οι δρόμοι Παναγιάς – Στατού , Πέγειας – Πόλης Χρυσοχούς• Κάθηκα – Στρουμπιού και Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΧΙΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Η Αστυνομία καλεί όσους θα χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, το κοινό προτρέπεται πριν από την όποια διακίνηση του σε ορεινές και άλλες περιοχές, να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για αποφυγή τυχόν δικής του ταλαιπωρίας

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Παναγιάς Μιχαήλ Γεωργίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως το χιόνι που έχει πέσει στην κοινότητα είναι περίπου ένα χιλιοστό μέχρι στιγμής και πως η Παναγιά “ ημιάσπρισε” .Μία φορά το χρόνο συνέχισε, “τα χιόνια επισκέπτονται την ορεινή κοινότητα μας”.

Ο κ. Γεωργίου σημείωσε ακόμη πως το κρύο στην κοινότητα του είναι τσουχτερό , τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν, και οι κάτοικοι της Παναγιάς – όπως είπε- περιορίζονται στο σπίτι ανάβοντας τζάκια και σόμπες.

Εξάλλου ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως οι κάτοικοι της κοινότητας του ξύπνησαν με τα χιόνια. Ο κ. Στεφάνου είπε ακόμη πως το οδικό δίκτυο που συνδέει τον Κάθηκα με τις Αρόδες έχει υποστεί καθίζηση και επιβάλλεται η βελτίωση του, αλλά και η τοποθέτηση σήμανσης.

Το κρύο στην κοινότητα των Αρόδων, πρόσθεσε, είναι τσουχτερό και οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους ή στο καφενείο της κοινότητας.

Στο μεταξύ, σε άμεση κινητοποίηση έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες όπως τα Δημόσια Έργα, η Αστυνομία η Πυροσβεστική Υπηρεσία η Επαρχιακή Διοίκηση και η Αρχή Ηλεκτρισμού τόσο για το καθαρισμό των δρόμων , όσο και για την αποκατάσταση των βλαβών που προκλήθηκαν από την πτώση πασσάλων .

Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου το οδόστρωμα υποχώρησε λόγω των καταρρακτωδών βροχών ενώ για ώρες οι δρόμοι κατέστησαν αδιάβατοι λόγω πτώσης δένδρων , βράχων και όγκων χώματος.

Στην Επαρχία Πάφου, η Πυροσβεστική υπηρεσία το τελευταίο διήμερο δέχτηκε 20 κλήσεις για πλημμύρες δρόμων και υπόγειων σπιτιών καθώς και για πτώσεις δένδρων.

Χθες σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε κτηνοτροφικά υποστατικά της Επαρχίας Πάφου τόσο στη Βιομηχανική περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και συγκεκριμένα στην κτηνοτροφική περιοχή Τίμης Αγίας Βαρβάρας όσο και στην περιοχή Στενή – Πόλεως Χρυσοχούς.
Χθες υπερχείλισε περίπου το φράγμα της Αρμίνου χωρητικότητας 4.300.000 κυβικών μέτρων νερού.

Ο Επαρχιακός μηχανικός του Τμήματος Υδάτων Βάσος Σωκράτους δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για το πρώτο φράγμα στην επαρχία Πάφου που γέμισε, προσθέτοντας ωστόσο, πως ελάχιστες είναι οι ποσότητες που υπερχείλισαν καθότι βρίσκεται σε λειτουργία η εκτροπή προς το φράγμα του Κούρη.

Ο κ. Σωκράτους σημείωσε πως υπολογίζεται να έχουν εισρεύσει το τελευταίο 24ωρο στο Φράγμα της Αρμίνου γύρω στα 2,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

Η Αστυνομία  εξέδωσε σήμερα το πρωί νέα  ανακοίνωση για την κατάσταση του οδικού δικτύου λόγω των καιρικών συνθηκών.

Συγκεριμένα στην Επαρχία Λευκωσίας σημειώνεται ελαφρά χιονόπτωση στην περιοχή Παλαιχωρίου. Οι δρόμοι είναι ανοικτοί αλλά ολισθηροί.
Επίσης, ελαφρά χιονόπτωση επικρατεί και στην περιοχή Κλήρου.

Επαρχία Λεμεσού
Οι πιο κάτω δρόμοι είναι κλειστοί για όλα τα οχήματα
· Καρβουνά – Τροόδους
· Πλατρών – Τροόδους
· Προδρόμου – Τροόδους

Οι υπόλοιποι δρόμοι της περιοχής Τροόδους και συγκεκριμένα οι δρόμοι Πλατρών – Αγρού – Καλού Χωριού είναι ανοικτοί αλλά ολισθηροί.

Επαρχία Μόρφου
Οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς.
· Κακοπετριάς – Καρβουνά
· Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά
· Πεδουλά – Προδρόμου
· Προδρόμου – Λεμύθου
· Προδρόμου – Πλατρών
· Πεδουλά- Κύκκου
· Μηλικουρίου – Κύκκου
· Κύκκου – Κάμπου
· Κάμπου – Σταυρού της Ψώκας
· Μουτουλλά – Πεδουλά
· Λεμύθου – Αγίου Δημητρίου
· Καλοπαναγιώτη – Μουτουλλά

Επίσης, στους δρόμους Ορκόντα – Κάμπου, Ορκόντα – Κάτω Πύργου και Βυζακιάς – Κανναβιών υπάρχει κατολίσθηση βράχων.

Επαρχία Πάφου
Οι πιο κάτω δρόμοι είναι ανοικτοί ΜΟΝΟ για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.
· Παναγιάς – Στατού
· Πέγειας – Πόλης Χρυσοχούς
· Κάθηκα – Στρουμπιού
· Γιόλου – Πόλης Χρυσοχούς

Καλούνται όλοι όσοι θα χρησιμοποιήσουν το οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να συμμορφώνονται με τα σήματα τροχαίας και τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.

Επίσης, το κοινό προτρέπεται πριν από την όποια διακίνηση του σε ορεινές και άλλες περιοχές να συμβουλεύεται τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας, για αποφυγή τυχόν δικής του ταλαιπωρίας.