Σωματέμποροι στην Τουρκία «ναύλωσαν» το Blue Sky με τους 770 παράνομους μετανάστες

Moldovan-flagged Blue Sky M in GallipoliΟ άνθρωπος που οδήγησε σχεδόν 770 παράνομους Σύρους μετανάστες με το φορτηγό πλοίο “Blue Sky M” προς την Ιταλία περιγράφει πώς έγινε ο «καπετάνιος» του πλοίου, σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 36χρονος Σύρος Σαρκάς Ρανί φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, την Κυριακή, ότι επικοινώνησαν μαζί του σωματέμποροι στην Τουρκία οι οποίοι είχαν αναρτήσει ανακοινώσεις στο Facebook, προσφέροντας μυστική διάβαση στην Ευρώπη για $5.000 ανά άτομο ή $4.500 ανά άτομο για ομάδες των 25 ή άνω ατόμων.

«Μου υποσχέθηκαν $15.000 και την πιθανότητα να στείλουν ολόκληρη την οικογένεια μου», είπε ο Ράνι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία χρησιμοποιεί τα πρακτικά της ανάκρισής του μετά τη σύλληψή του στις 31 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Γαλλίπολης, στην Ιταλία.

Το “Blue Sky M” ανακόπηκε από τις ιταλικές αρχές την Τετάρτη, καθώς έπλεε προς τις ακτές της χώρας, μεταφέροντας 768 μετανάστες.

Σύμφωνα με την La Repubblica, o κ. Ρανί αναγνώρισε ότι άφησε τη γέφυρα του πλοίου για να κρυφτεί μεταξύ των μεταναστών αφότου έθεσε την πορεία σε αυτόματο πιλότο προς τη νότια ιταλική ακτή.

Αργότερα, αξιωματικοί του ναυτικού της χώρας επιβιβάστηκαν στο πλοίο με σημαία της Μολδαβίας μόλις οκτώ χιλιόμετρα προτού προσαράξει.

Ο κ. Ρανί είπε ότι η συμμετοχή του στην εμπορία ανθρώπων άρχισε όταν έφυγε από τον Λίβανο όπου είχε προσφύγει για να γλιτώσει από τον πόλεμο στη Συρία, και πήγε στην Τουρκία.

Όταν έφτασε εκεί επικοινώνησε μαζί του ένας γνωστός του που γνώριζε ότι είχε εργαστεί ως καπετάνιος πλοίου. Τον οδήγησαν στο “Blue Sky M” τρεις άνδρες και έπειτα ταξίδεψαν από την Κωνσταντινούπολη στη Μερσίνη κοντά στα σύνορα της Συρίας.

Μετά από δύο μέρες αναμονής στη Μερσίνη, στο πλοίο επιβιβάστηκαν αρχικά 30 άτομα, ενώ συνέχισαν να επιβιβάζονται και άλλοι ώσπου έφτασαν σχεδόν τους 800 στις 25 Δεκεμβρίου.

Οι τουρκικές αρχές σε κανένα χρονικό σημείο δεν επιθεώρησαν το πλοίο, επιμένει. Εξάλλου, αναφέρει ότι καθώς έπλεε προς την Ιταλία αναγκάστηκε λόγω του κακού καιρού να ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές για να βρει καταφύγιο σε κόλπο ωσότου να ηρεμήσει η θάλασσα.

Παρά το γεγονός ότι του δόθηκε η άδεια, ο κ. Ρανί ανέφερε ότι ούτε οι ελληνικές αρχές επιθεώρησαν το πλοίο, το οποίο αργότερα συνοδεύθηκε έξω από τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας από φρεγάτα του ναυτικού.