Ο Φαραώ Σωσένκ ο Α’ φέρεται να ίδρυσε το αρχαίο Ισραήλ

 

Ένας Ισραηλινός αρχαιολόγος από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ονόματι Φινκενστάιν υποστηρίζει πως το ισραηλινό βασίλειο μπορεί να έχει δημιουργηθεί μετά από προσπάθεια του Φαραώ της Αιγύπτου Σωσένκ του Α, επίσης γνωστού ως Σισάκ, ο οποίος σύμφωνα με τη Βίβλο επιτέθηκε στην Ιερουσαλήμ και τη λεηλάτησε, όπως μετέδωσε η Haaretz.822897

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο επιστήμονας, η εκστρατεία του Φαραώ δεν ήταν απλώς μια επιθετική επιδρομή, αλλά μια πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια που αποσκοπούσε στην εξασφάλιση της ηγεμονίας της Αιγύπτου στη Χαναάν, οδηγώντας ενδεχομένως τον Σωσένκ να εγκαταστήσει έναν κυβερνήτη για να διατηρήσει τον έλεγχο στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Φινκενστάιν, ορισμένες ενδείξεις δείχνουν ότι η δημιουργία του βόρειου Βασιλείου του Ισραήλ ήταν πιθανώς αποτέλεσμα των πολιτικών ρυθμίσεων του Σωσένκ.

«Χρονικά τοποθετείται σωστά. Θεωρητικά, ο Σωσένκ θα μπορούσε να ήταν αυτός που εγκατέστησε τον Ιεροβοάμ ως υποτελή του», αναφέρει ο αρχαιολόγος υποστηρίζοντας ότι η σύνδεση μεταξύ του Φαραώ και του ιδρυτή του Ισραηλιτικού βασιλείου μπορεί να αποτελεί κομβικό σημείο στις σχέσεις των δύο λαών.

Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ενώ κάποια αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν πως μπορεί να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει «απτή απόδειξη».