Τζίμυ Κάρτερ: «Οι ΗΠΑ είναι το πιο πολεμικό έθνος στην ιστορία του κόσμου»

3041042Εξηγεί γιατί η Κίνα είναι μπροστά από τις ΗΠΑ

 

Τις ανησυχίες του Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την άνοδο της Κίνας συμμερίζεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ.

Μιλώντας σε εκκλησία στη Τζόρτζια την Κυριακή και σύμφωνα με το NPR, ο 94χρονος Κάρτερ είπε ότι ο κ. Τραμπ τον κάλεσε να συζητήσουν για την Κίνα.

«Και ξέρετε γιατί; Ομαλοποίησα τις διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα το 1979. Από το 1979 γνωρίζετε πόσες φορές η Κίνα βρέθηκε σε πόλεμο με κάποια χώρα; Καμία», είπε ο κ. Κάρτερ ενώ συμπλήρωσε ότι την ίδια περίοδο, οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πολέμους.

Λέγοντας ότι οι ΗΠΑ είναι «το πιο πολεμικό έθνος στην ιστορία του κόσμου», ο κ. Κάρτερ ανέφερε ότι η χώρα του είχε τη συνήθεια να προσπαθεί να αναγκάσει άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο να «υιοθετήσουν τις αμερικανικές αρχές». Σύμφωνα με την εκτίμηση του Κάρτερ, οι ΗΠΑ είχαν μόνο 16 χρόνια ειρήνης στα 242 έτη της ιστορίας τους.

Ο κ. Κάρτερ επεσήμανε ότι ενώ η Κίνα κατασκευάζει χιλιάδες μίλια σιδηροδρόμων μεγάλης ταχύτητας, οι ΗΠΑ «σπαταλούσαν, νομίζω, 3 τρισεκατομμύρια δολάρια» για τις αμυντικές δαπάνες. «Είναι κάτι περισσότερο από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε. Η Κίνα δεν έχει χάσει ούτε ένα δολάριο για πολέμους, και γι ‘αυτό είναι μπροστά μας, σχεδόν με κάθε πιθανό τρόπο», συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσαν να δημιουργηθούν υψηλής ποιότητας υποδομές, αλλά και αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ διευκρίνισε πάντως ότι δεν ασκεί επικρίσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Κάρτερ εξελέγη 39ος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1976 και παρέμεινε στον Λευκό Οίκο έως το 1981. Η εξωτερική του πολιτική περιλάμβανε προσπάθειες για την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κίνα και διαπραγματεύσεις με την ΕΣΣΔ για την υπογραφή μιας συνθήκης απαγόρευσης δοκιμών.

Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται εν μέσω μιας εμπορικής διαμάχης, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε σειρά δασμών σε κινεζικά προϊόντα, με στόχο τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής. Ένταση μεταξύ των δύο χωρών διατηρείται και σε ό,τι αφορά τη Νότια Σινική Θάλασσα, μεγάλο μέρος της οποίας χαρακτηρίζεται από το Πεκίνο ως χωρικά του ύδατα. Οι ΗΠΑ έχουν από την πλευρά τους αρνηθεί να αναγνωρίσουν τις κινεζικές αξιώσεις.