Πέθανε η μούσα του Μπέργκμαν, Μπίμπι Αντερσον

Σ0c58a4719303700eea327ffb7d624344-1-1024x789ε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή η Σουηδή ηθοποιός Μπίμπι Άντερσον. Υπήρξε μούσα του σπουδαίου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν για περίπου σαράντα χρόνια, παίρνοντας μέρος στις ταινίες Περσόνα, Η Έβδομη Σφραγίδα, Το πάθος, Η επαφή, Χαμόγελα καλοκαιρινής νύχτας, Άγριες φράουλες και Σκηνές από έναν γάμο.

Γεννήθηκε το 1935 στη Στοκχόλμη και σπούδασε υποκριτική στη σχολή Gösta Terserus, στη Βασιλική Δραματική Σχολή της Στοκχόλμης. Τηλεοπτικά, η καριέρα της είχε ήδη ξεκινήσει από την εφηβεία, όταν σε ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε σε διαφημιστικά σποτ που σκηνοθετούσε ο Μπέργκμαν. Τελικά ο σκηνοθέτης αποφάσισε να την πάρει μαζί του στο φημισμένο Malmö City Theater.

Για την ερμηνεία της στο Κατώφλι της Ζωής, είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ των Καννών, μαζί με τις συμπρωταγωνίστριές της, ενώ είχε επίσης τιμηθεί με Αργυρή Άρκτο Α’ Γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ του Βερολίνου, για τον ρόλο της στην ταινία Η Ερωμένη.

Εκτός από τον κινηματογράφο, η Άντερσον έχει λάβει μέρος και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, έχοντας ανέβει και στην σκηνή του Μπρόντγουεϊ. Συνδέθηκε άρρηκτα με τον ρόλο της Άλμα στην Περσόνα, και τον συγκλονιστικό μονόλογο της ηρωίδας για «τον καλύτερο οργασμό που είχε ποτέ».

Παντρεύτηκε τρεις φορές και από τον πρώτο της γάμο απέκτησε ένα παιδί.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, συμμετείχε ενεργά σε αρκετές πρωτοβουλίες για θεατρικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Σεράγεβο.

Εκτός από τη συμμετοχή της σε περισσότερα από 20 φιλμ του Μπέργκμαν, η Άντερσον συνεργάστηκε και με τους χολιγουντιανούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους Τζον Χιούστον και Ρόμπερτ Όλτμαν. Kατά τη διάρκεια της εμβληματικής της καριέρας, εμφανίστηκε συνολικά σε 90 φιλμ.