Κώστας Γαβράς:«Μέρος του ελληνικού Τύπου με προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο»

804123Μέρος του ελληνικού Τύπου με προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο, σχολιάζει μεταξύ άλλων, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, σχετικά με δημοσιεύματα για την υπαγωγή κινηματογραφικής ταινίας του στις προβλέψεις του Νόμου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών.

 Ο Έλληνας σκηνοθέτης ο οποίος έχει βραβευθεί με ταινίες του στα Φεστιβάλ Καννών και Βερολίνου και έχει αποσπάσει βραβεία Όσκαρ, BAFTA και Cesar δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι «κάνω ταινίες εδώ και πενήντα χρόνια. Έχω κριθεί τόσο εγώ όσο και οι ταινίες μου με τον χειρότερο αλλά και με τον καλύτερο τρόπο. Ποτέ όμως δεν γράφτηκε ότι χρηματοδοτήθηκα από μια κυβέρνηση για να προωθήσω την πολιτική της ή τα σχέδια της».

«Συνέβη αυτό στην Ελλάδα όπου ήρθα να γυρίσω ταινία για πρώτη φορά. Ένα μέρος του τύπου της χώρας από την οποία κατάγομαι με προσβάλλει με τον χειρότερο τρόπο» αναφέρει.

 

Σημεώνεται ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς υπέγραψε επιδότηση ύψους 629.561,45 ευρώ  για την ταινία «Adults in a Room» που θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Γαβράς και στηρίζεται στο βιβλίο του Γιάνη Βαρουφάκη για την περίοδο της κρίσιμης διαπραγμάτευσης το 2015.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση με ημερομηνία 1η Απριλίου, «το υποβληθέν επενδυτικό σχέδιο πληροί τα πολιτιστικά κριτήρια, έχοντας συγκεντρώσει γενική συνολική βαθμολογία 39 βαθμούς, με προβλεπόμενη αναγκαία ελάχιστη συνολική βαθμολογία τους 20 βαθμούς».

Το ποσό της επιχορήγησης θα καθοριστεί επακριβώς μετά την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και την ολοκλήρωση του ελέγχου.

Η νέα ταινία του Κώστα Γαβρά αφορά την κρίση μεταξύ Ευρώπης και Ελλάδας και τα γεγονότα του 2015.

Για την ταινία είχε ερωτηθεί στη συνέντευξή του στο Sputnik ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας ότι «ο Κώστας Γαβράς μου έκανε τεράστια τιμή όταν μερικές μέρες μετά την παραίτησή μου με προσέγγισε και μου είπε ότι ‘η τελευταία μου ταινία θέλω να είναι για εσένα’. Από εκείνη τη μέρα δουλέψαμε μαζί για το σενάριο που το έγραψε εκείνος. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι ο Κώστας θα λάβει τη γνώμη μου σοβαρά όσον αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι και τους ηθοποιούς. Υπάρχει αγάπη, συνεργασία, αλλά όπως δεν επεμβαίνει εκείνος με την οικονομική και πολιτική μου κρίση, έτσι κι εγώ δεν επεμβαίνω με την καλλιτεχνική του κρίση».

Παππάς: Ευτυχείς που ο Κώστας Γαβράς επέλεξε την Ελλάδα

Στο ζήτημα αναφέρθηκε με δήλωσή του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς δηλώνοντας ότι «είμαστε ευτυχείς που ο Κώστας Γαβράς επέλεξε την Ελλάδα για τη νέα του ταινία».

Απαντώντας σε σχόλια μερίδας Μέσων Ενημέρωσης τόνισε ότι «ο οίστρος του μιντιακού συστήματος Μητσοτάκη-Μαρινάκη να δημιουργήσει έναν ακόμη αντιπερισπασμό στα “γαλαζοπράσινα” σκάνδαλα, οδηγεί σε νέα σπασμωδικά και κωμικά δημοσιεύματα».

«Είμαστε περήφανοι για τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του πλαισίου για την ενίσχυση των οπτικοακουστικών παραγωγών που επιλέγουν την Ελλάδα για τα γυρίσματά τους. Είμαστε ικανοποιημένοι που η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον 49 διεθνών και εγχώριων παραγωγών (38 εκ των οποίων έχουν εγκριθεί) και που η συνολική ιδιωτική επένδυση ξεπερνά τα 32 εκατ. ευρώ και οι νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο τις 11.500» σημειώνει.

Προσθέτει πως «είμαστε ξεκάθαροι πως δεν θα επιχειρούσαμε καμία είδους λογοκρισία στο σενάριό του. Το κακογυρισμένο έργο τους, δεν κόβει πλέον εισιτήρια».