Πομπέο:Πρόκληση η παρουσία της Ρωσίας στη Βενεζουέλα

 

1831001Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε την Κίνα και τη Ρωσία ότι «βοηθούν στην καταστροφή» της Βενεζουέλας συνεχίζοντας να υποστηρίζουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο η Ουάσιγκτον θεωρεί παράνομο.

Ο Πομπέο αποκάλεσε επίσης την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα ως «προφανή πρόκληση».

«Η Κίνα και άλλοι είναι υποκριτικοί στο αίτημα για μη παρέμβαση στις υποθέσεις της Βενεζουέλας», δήλωσε ο Πομπέο σε ομιλία του στο Σαντιάγκο της Χιλής την Παρασκευή.​«Οι δικές τους οικονομικές παρεμβάσεις βοήθησαν στην καταστροφή της χώρας».

«Η Κίνα είναι ένας σημαντικός οικονομικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά το πρόβλημα είναι ότι όταν η Κίνα δραστηριοποιείται σε χώρες όπως η Λατινική Αμερική, διαβρώνει την οικονομική ροή, δίνοντας ζωή στη διαφθορά ενώ διαβρώνει την ομαλή διακυβέρνηση». συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Πομπέο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη ρωσική συνεργασία με τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα, λέγοντας ότι οι ρωσικές επενδύσεις στην εκπαίδευση της αστυνομίας με το Καράκας και με τη δορυφορική προμήθεια στη δεύτερη χώρα «για να το θέσω ήπια, δεν είναι κάτι καλό».

​«Η Ρωσία έχει επίσης μακροχρόνιους δεσμούς με αυταρχικούς ηγέτες στην Κούβα και τη Νικαράγουα, όπου μάλιστα πουλάει όπλα και διαδίδει προπαγάνδα σε αυτές τις περιοχές, ανέφερε ο Πομπέο.

«Δεν πρέπει να υποστηρίζουμε ότι η Ρωσία κλιμακώνει μια ήδη επισφαλή κατάσταση με αυτούς τους τρόπους».