Η γεωγραφία των Τριμερών καλύπτει όλη την Ανατολική Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, λέει η κυβέρνηση

Για μια γεωγραφία τριμερών σχέσεων που καλύπτει imagew.aspxολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής έκανε λόγο σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, αναφερόμενος στη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Αμάν, και στην Τριμερή Συνάντηση Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Βηρυτό.

Ο κ. Προδρόμου είπε  πως «το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών που έχει ήδη αυτές τις μέρες εμπλουτιστεί με την πολύ σημαντική σχέση Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου, με ιδιαίτερες μάλιστα προοπτικές στον ενεργειακό τομέα,  συμπληρώνεται με την περαιτέρω προώθηση της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας”.

Επεσήμανε πως “με τη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, η περαιτέρω προώθηση αυτής της σχέσης αναπτύσσει μια γεωγραφία των τριμερών σχέσεων που καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Εγγύς Ανατολής”.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως ενδεικτικό της επιτυχίας της τριμερούς σχέσης Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται ήδη για συμμετοχή από άλλες αραβικές χώρες, για να σημειώσει πως υπάρχει μάλιστα και ενδεχόμενο διεύρυνσής της ήδη, με τετραμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, με συμμετοχή άλλης γειτονικής χώρας. Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν πως η χώρα αυτή είναι το Ιράκ.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως με τον Λίβανο η συνεργασία συνεκμετάλλευσης στον τομέα της Ενέργειας, η μελέτη διακρατικής συμφωνίας για ενδεχόμενο για υποθαλάσσιο αγωγό, καθώς και η προώθηση διμερούς συμφωνίας για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η διεθνής Συνθήκη του Δικαίου της Θαλάσσης των Ηνωμένων Εθνών, επιτρέπουν στο εξής να αναπτυχθεί, σύμφωνα με τις μεγάλες προοπτικές της, και η κυπρο-λιβανική σχέση.

Αναφερόμενος στη δεύτερη Τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει την Κυριακή στο Αμάν, ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και τον Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’, ο κ. Προδρόμου είπε πως “το πλέγμα των τριμερών συνεργασιών διευρύνεται διαρκώς και αναπτύσσεται αποτελώντας ήδη ένα διεθνές πρότυπο”.

“Εκτός των καθ’ αυτών πλεονεκτημάτων και του οφέλους για όλες τις συνεργαζόμενες χώρες, ιδιαίτερα για την Κύπρο έχει ως αποτέλεσμα να αναδεικνύεται ο ρόλος της χώρας μας ως ενός σταθεροποιητικού ευρωπαϊκού πυλώνα στην περιοχή, αλλά και η δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει την περιφερειακή ασφάλεια”, είπε ο κ. Προδρόμου.

Επεσήμανε πως “αυτό είναι τελικά που έχει αντίκρισμα και στις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας για μια πραγματική λύση του Κυπριακού που θα φέρει ειρήνη, σταθερότητα και συνεργασία χωρίς την κηδεμόνευση της Κύπρου έξωθεν”.

Σημείωσε πως η Ιορδανία είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην περιοχή και μέσα στον αραβικό κόσμο, για τις ισορροπίες στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, ενώ έχει παίξει και παίζει ιδιαίτερο ρόλο μαζί με τον Λίβανο, για την αντιμετώπιση του μεγάλου προσφυγικού προβλήματος. Η Κύπρος, μάλιστα, συμμετέχει και με οικονομική συνεισφορά στα σχετικά προγράμματα στήριξης μέσω των Ηνωμένων Εθνών, παρατήρησε.

Είπε πως με την ευκαιρία της τριμερούς, στο Αμάν θα υπογραφούν και διμερείς συμφωνίες και συγκεκριμένα Συμφωνία Συνεργασίας για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διακίνησης Ναρκωτικών, καθώς και Μνημόνιο για την Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία.

Ταυτόχρονα, είπε, προωθείται για το άμεσο μέλλον η πολύ σημαντική Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συνοδεύεται κατά την επίσκεψή του στο Αμάν από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Υφυπουργό Τουρισμού Σάββα Περδίο και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου.