Εκπρόσωπος:Το σημαντικό είναι ότι τα ΗΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία

 

imagew-1.aspxΤο σημαντικό είναι ότι τα Ηνωμένα `Εθνη και ο Γενικός Γραμματέας τους υποστηρίζουν τη διαδικασία για το Κυπριακό και προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ερωτηθείς για την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη, τις τελευταίες ημέρες, από την ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, ώστε να δημιουργηθούν δεδομένα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως είναι σε γνώση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η κ. Λουτ επεξεργάζεται κάποια ιδέα, «η οποία μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τον στόχο που έχουμε, την συνομολόγηση όρων αναφοράς και την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, κάποια ιδέα η οποία έχει κυρίως διαδικαστικό χαρακτήρα».

Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπάρξει άλλη ενημέρωση. Επιφυλάσσομαι να δούμε την εξέλιξη, ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Είπε πως «το σημαντικό είναι το ότι ο ΓΓ και τα ΗΕ υποστηρίζουν τη διαδικασία, προσφέρουν τις καλές υπηρεσίες, και αυτό δίνει και μια απάντηση στο ότι αξίζει να συνεχίσουμε, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκοπα κάνει διαρκώς, όλο αυτό το διάστημα, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης πως η Λευκωσία αναμένει με ενδιαφέρον το τί μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση που γίνεται μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Ερωτηθείς αν στην έκθεση του ΓΓ που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε λίγες ημέρες θα γίνεται αναφορά σε συνέχιση της διαδικασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κ. Λουτ, ο κ. Προδρόμου είπε πως «μιλάμε για μια προσπάθεια να ευοδωθεί η πρωτοβουλία της κ. Λουτ, οι διαβουλεύσεις, και να καταλήξουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αυτός είναι ο πραγματικός στόχος και για αυτό τον λόγο που αδιάκοπα προσπαθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», επισήμανε.

«Σε αυτό το περιεχόμενο διαβουλεύσεων είναι που κατατέθηκαν και κάποιες ιδέες χωρίς να αλλάζει ποτέ ο στόχος ότι θέλουμε διεξοδικές διαπραγματεύσεις με δυνατότητες και προοπτικές επιτυχίας και για αυτό τον λόγο είναι που πρέπει να αξιοποιηθεί και το Πλαίσιο Γκουτέρες, με όλες τις παραμέτρους, και αντίθετα από ότι ακούμε κάποιες φορές να λέγεται, θα πρέπει η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί από εκεί που είχαμε φθάσει στο Κραν Μοντανά», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση, ο κ. Προδρόμου είπε πως «αυτή τη στιγμή θα ανέμενε κανένας ότι όλοι θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε την προσπάθεια που κάνει ο Πρόεδρος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αξιοποιώντας τα μεγάλα πλεονεκτήματα που είναι ότι σε αυτή τη φάση γίνεται επιτέλους συζήτηση για τα θέματα ασφάλειας».

«Έχει τεθεί επιτέλους στο τραπέζι το θέμα της αποχώρησης του στρατού, της αντικατάστασης του συστήματος των εγγυήσεων με ένα σύγχρονο σύστημα ασφάλειας. Αυτά θα έπρεπε ο κυπριακός Ελληνισμός, ως ελληνική κυπριακή πλευρά να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε», ανέφερε.

Είπε πως πάντα είναι θεμιτό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις αλλά αυτό δεν πρέπει να καταλήγει στο να υπάρχει αντιστράτευση στις θέσεις της ελληνικής κυπριακής πλευράς.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η τουρκική πλευρά όλο αυτό το διάστημα προσπαθεί να εκτρέψει τη συζήτηση ωσάν το Κυπριακό να ήταν απλώς και μόνο θέμα πολιτικής συμμετοχής, προβάλλει καινοφανείς αξιώσεις, τη γενικευμένη αξίωση για θετική ψήφο παντού και έχει κάθε λόγο να παρακωλύει την προσπάθεια που κάνει η κ. Λουτ.

Θα έπρεπε λοιπόν και θα περιμέναμε ανεξαρτήτως πολιτικών διαφορών που μπορεί πάντα να υπάρχουν να υπήρχε μια ενιαία κατεύθυνση από την ε/κ πλευρά για να διεκδικήσουμε, να φέρουμε ξανά την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανέφερε, σημειώνοντας πως «ήταν η διαπραγμάτευση του Προέδρου Αναστασιάδη που έφερε για πρώτη φορά σε μια Διάσκεψη των ΗΕ την Τουρκία, υπόλογη για τη λύση του Κυπριακού».

Και εκεί θα πρέπει να κατατείνουμε ξανά αν θέλουμε να λυθεί το Κυπριακό, ανέφερε, σημειώνοντας πως «το να πολεμάμε όλη μέρα τις θέσεις και τις προσπάθειες τις οποίες κάνει ο Πρόεδρος  δεν φαίνεται να εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό».

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του κ. Κυπριανού περί μη ενημέρωσης της αντιπολίτευσης για αυτά που εισηγείται ο Πρόεδρος, ο κ. Προδρόμου είπε πως «ενημέρωση υπάρχει και ο πρώτος που ενημερώθηκε για τις σκέψεις για την αποκέντρωση ήταν το Εθνικό Συμβούλιο».

Είπε ακόμη πως σε κάθε φάση μετά τις διαβουλεύσεις με την κ. Λουτ οι πολιτικοί αρχηγοί τυγχάνουν ενημέρωσης. «Υπάρχει πλήρης ενημέρωση. Το ζήτημα είναι να αντιμετωπίσουμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «όταν βλέπουμε ότι εν ψυχρώ στη διάρκεια των διαβουλεύσεων ανακοινώνονται δημογραφικά στοιχεία τα οποία δυναμιτίζουν την προσπάθεια για παράδειγμα, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλές δυσκολίες. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο καθημερινά ασκείται πολεμική στον Πρόεδρο, συγκεκριμένα από το ΑΚΕΛ, δεν διευκολύνει καθόλου την προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές μεθοδεύσεις», σημείωσε.

Επεσήμανε πως από την επ’ αύριο του Κραν Μοντανά, η Τουρκία και το Πλαίσιο Γκουτέρες προσπαθεί να εξουδετερώσει, θέλοντας να απαλείψει οποιεσδήποτε αναφορές στο ζήτημα της ασφάλειας ,αλλά και την ίδια την πρωτοβουλία με την κ. Λουτ φαίνεται να προσπαθεί να οδηγήσει σε ματαίωση.

Η δική μας η προσπάθεια πρέπει να είναι να στηρίξουμε τον Πρόεδρο για να αξιοποιήσει τη θέληση που ευτυχώς δείχνει να έχει ο ΓΓ για να έχουμε ξανά μια λυσιτελή διαπραγμάτευση, σημείωσε ο κ. Προδρόμου.

Ερωτηθείς αν υπήρξε ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για το κοινοβουλευτικό σύστημα, ο Εκπρόσωπος είπε πως η σκέψη του Προέδρου για να ισχύσει κοινοβουλευτικής λογικής διακυβέρνηση δεν είναι καινούργια, σημειώνοντας πως αυτή είναι η περισσότερο συμβατή με ένα ομοσπονδιακό σύστημα.

Αντί να οργανωθεί σε εθνοτική βάση, με αποτέλεσμα διαρκώς να διαιωνίζονται εθνοτικής λογικής διεκδικήσεις, να υπάρχουν αξιώσεις για βέτο, να υπάρχουν αξιώσεις για θετικές ψήφους, θα ήταν επωφελές σε μια ομοσπονδία να υπάρχει η συνεργασία μέσα από πολιτικές συγκλίσεις, ανέφερε.

Αυτή είναι η σκέψη την οποία κατέθεσε προσπαθώντας να διευκολύνει τα πράγματα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αυτή η σκέψη σε τίποτα δεν αλλάζει τις θέσεις αρχών της ελληνικής κυπριακής πλευράς, υπογράμμισε.

Υπενθύμισε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι που μίλησε και ζήτησε να υπάρξουν νέες ιδέες για να μπορέσει η διαδικασία να προχωρήσει.

Σε καμία περίπτωση είπε, η σκέψη αυτή δεν εκφεύγει του Πλαισίου Γκουτέρες, αντίθετα στο Πλαίσιο Γκουτέρες ο ΓΓ είχε ζητήσει να διευκρινιστεί πού, πότε, πώς μπορεί να υπάρχει η ανάγκη για θετική ψήφο.

Οι προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι για να γίνει όσο το δυνατόν λιγότερο απαραίτητη η ανάγκη για θετική ψήφο για να έχουμε την πιθανότητα να συμφωνήσουμε, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «κάποιοι οι οποίοι φαίνεται να υποστηρίζουν τελικά περισσότερο τις τ/κ αξιώσεις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη διαδικασία σε αδιέξοδο».