Βρετανία:Σχέδιο 11 υπουργών για αποπομπή της Τ.Μέι

405441Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις αναμένονται στη Βρετανία. Υπουργοί αναμένεται να ζητήσουν από τη Μέι να παραιτηθεί. Ποιοι πολιτικοί είναι επικρατέστεροι να την αντικαταστήσουν προσωρινά.

Την παραίτηση της Βρετανίας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι σχεδιάζουν να ζητήσουν αύριο έντεκα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου.

Σύμφωνα με πολιτικό συντάκτη των Sunday Times, μεταξύ επικρατέστερων για να την αντικαταστήσουν προσωρινά στην πρωθυπουργία είναι ο υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίντιγκτον, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ και ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ.

Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε επίσης υπουργική πηγή που δεν κατονόμασε, η οποία ανέφερε ότι η Τερέζα Μέι «θα έχει φύγει μέσα σε δέκα ημέρες».

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Politico-Hanbury, οι περισσότεροι από τους μισούς βρετανούς ψηφοφόρους επιθυμούν την παραίτηση της Μέι εξαιτίας της αποτυχίας της να περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία για το Brexit την οποία και διαπραγματεύτηκε με τους ευρωπαίους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η Μέι είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί πριν από τις επόμενες γενικές εκλογές που έχουν οριστεί για το 2022, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει πιο συγκεκριμένα την ημερομηνία της παραίτησής της.

Την Παρασκευή ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι πιθανή αποχώρηση της Μέι από την πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να περιπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση σχετικά με το Brexit.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν δυο σενάρια στην Βρετανία τα οποία και τα δυο περιλαμβάνουν παράταση της ημερομηνίας αποχώρησης από την ΕΕ, κάτι το οποίο ζήτησε το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Το πρώτο, προβλέπει παράταση έως τις 22 Μάϊου με την προϋπόθεση ότι θα εγκρίνει το βρετανικό κοινοβούλιο τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Εφόσον απορριφθεί, τότε η τελική ημερομηνία καθορίζεται στις 12 Απριλίου. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ότι η 12η Απριλίου είναι ημερομηνία — κλειδί σχετικά με το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα συμμετάσχει ή όχι στις εκλογές για την ανάδειξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Στο μεταξυ το Σάββατο, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν  στο Λονδίνο, απαιτώντας να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα με αντικείμενο την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.

Πλήθος διαδηλωτών ταξίδεψαν από τη Σκωτία για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με το BBC δεν αποκλείεται να δώσει το παρόν και η Νικολά Στέρτζεον, πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Ο αριθμός των διαδηλωτών έφτασε  το ένα εκατομμύριο, σύμφωνα με την εφημερίδα Evening Standard, η οποία επισημαίνει ότι σε αντίστοιχη διαδήλωση που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχαν 700.000 πολίτες.

Οι διαδηλώσεις στη Βρετανική πρωτεύουσα, έρχονται σε μια περίοδο όπου η ΕΕ συμφώνησε να παρατείνει τη διορία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία είχε οριστεί για τις 29 Μαρτίου.

Εφόσον το βρετανικό κοινοβούλιο, εγκρίνει τη συμφωνία αποχώρησης την προσεχή εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει διορία έως τις 22 Μάϊου για το Brexit και εάν δεν το ψηφίσει έως τις 22 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να εκκινήσει διαπραγματεύσεις επί της συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί με την κυβέρνηση της Βρετανίας. Ωστόσο, οι βρετανοί βουλευτές έχουν ήδη απορρίψει τη συμφωνία αυτή δύο φορές.