Βρετανία: «Λογική πρόταση» το νέο δημοψήφισμα, λέει Φ.Χάμοντ

 

imagew-1.aspxΩς μία «απολύτως λογική πρόταση» χαρακτήρισε τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ.

Μιλώντας στο Sky News το πρωί της Κυριακής, ο κ. Χάμοντ, που συγκαταλέγεται στη φιλοευρωπαϊκή ομάδα Υπουργών, σημείωσε ότι μάλλον δεν υπάρχει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ του δημοψηφίσματος. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, είναι ένα αίτημα που «αξίζει να εξεταστεί» από το σώμα.

Δεν απέκλεισε, εξάλλου, την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία, τονίζοντας όμως ότι θα επρόκειτο για μία «καταστροφικά κακή κατάληξη».

Ο κ. Χάμοντ παραδέχθηκε επίσης ότι μοιάζει «πολύ δύσκολο» να υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων υπέρ της συμφωνίας του Brexit σε μια τρίτη απόπειρα. Αποδέχθηκε επίσης ότι υπάρχει «σημαντική πιθανότητα» να εγκριθεί η πρόταση που έχουν καταθέσει βουλευτές υπέρ της διεξαγωγής ενδεικτικών ψηφοφοριών επί όλων των πιθανών καταλήξεων του Brexit.

Ο Υπουργός Οικονομικών δέχθηκε πολλές ερωτήσεις αναφορικά με το μέλλον της Τερέζα Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, με αφορμή πολλά κυριακάτικα δημοσιεύματα στον Τύπο περί «πραξικοπήματος εν εξελίξει» από το υπουργικό συμβούλιο.

«Δεν πρόκειται για την πρωθυπουργό ή οποιοδήποτε άλλο άτομο, πρόκειται για το μέλλον της χώρας. Η αλλαγή Πρωθυπουργού δε θα έλυνε το πρόβλημα», είπε ο κ. Χάμοντ, καλώντας τον πολιτικό κόσμο της Βρετανίας να επιλέξει πώς πρέπει να υλοποιηθεί το Brexit.

Διέψευσε δε τα δημοσιεύματα που τον φέρουν να στηρίζει την αντικατάσταση της κ. Μέι από τον ντε φάκτο αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Λίντινγκτον σε ρόλο «υπηρεσιακού πρωθυπουργού» με στόχο την υλοποίηση του Brexit.

Σύμφωνα με τους Sunday Times και άλλες εφημερίδες, ο κ. Λίντινγκτον προβάλλει ως ο κυριότερος υποψήφιος αντικαταστάτης της Πρωθυπουργού, την παραίτηση της οποίας φέρονται να έχουν ζητήσει υπουργοί και κορυφαίοι Συντηρητικοί βουλευτές. Ακόμα και ο υπεύθυνος για την κομματική πειθαρχία Τζούλιαν Σμιθ φέρεται να έχει πει στην πρωθυπουργό ότι το κόμμα θα ήθελε την παραίτησή της.

Η εφημερίδα έχει συνομιλήσει με 11 μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που συμφωνούν ότι η κ. Μέι έχει χάσει την εμπιστοσύνη όλων και ότι πλέον αποτελεί εμπόδιο στην επίτευξη μιας συμφωνίας για το Brexit.

Η Mail on Sunday γράφει ότι οι ευρωσκεπτικιστές Υπουργοί δε θέλουν τον κ. Λίντινγκτον και προτάσσουν ως υπηρεσιακό Πρωθυπουργό τον νυν Υπουργό Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ, έναν εκ των αρχιτεκτόνων του Brexit που έχει αναδειχθεί ωστόσο σε ένθερμο υποστηρικτή της Τερέζα Μέι.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ αναφέρουν ότι η Τερέζα Μέι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί και ότι σχεδιάζει τις ενέργειές της για το πως θα κερδίσει υποστήριξη για τη συμφωνία του Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαίοι ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος έχουν προσκληθεί σήμερα από την Πρωθυπουργό στην εξοχική της κατοικία στο Τσέκερς. Μεταξύ αυτών οι πρώην υπουργοί Μπόρις Τζόνσον και Ντόμινικ Ράαμπ, όπως και ο επικεφαλής της της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας βουλευτών ERG, Τζέικομπ Ρις-Μογκ.