Νορβηγία:Κόβουν την ανάσα οι μαρτυρίες από το ακυβέρνητο κρουαζιερόπλοιο

Rescued passengers from a cruise ship Viking Sky, after an engine failure, are assisted by a rescue team in Hustadvika, Norway March 23, 2019. Odd Roar Lange/NTB Scanpix/via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση απομάκρυνσης των 1.300 επιβαινόντων του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Viking Sky, το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη εν μέσω θαλασσοταραχής, στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας. Την ίδια στιγμή τα video που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από το εσωτερικό του κρουαζιερόπλοιου πραγματικά κόβουν την ανάσα.

 Ενδεικτικό των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν είναι ότι μόλις 136 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί με τη βοήθεια ελικοπτέρων έως τις 22:00 ώρα Κύπρου, με την επιχείρηση να αναμένεται να συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου των υπηρεσιών διάσωσης, Μποργκχίλντ Έλντοεν. Οι επιβάτες προέρχονται από 16 διαφορετικές χώρες. Πολλοί από αυτούς είναι βρετανικής και αμερικανικής υπηκοότητας, επισήμανε ο Φζελντ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα.

Σοκαριστικά βίντεο και μαρτυρίες

Μεταξύ των ανθρώπων που απομακρύνθηκαν, τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά, μεταδίδουν νορβηγικά ΜΜΕ.

Επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου περιέγραψαν τη στιγμή που οι μηχανές του πλοίου σταμάτησαν αλλά και την επιχείρηση εκκένωσής του.

«Τρώγαμε μεσημεριανό όταν το πλοίο άρχισε να τραντάζεται. Τα τζάμια στα παράθυρα έσπασαν και νερό εισήλθε στο εσωτερικό. Επικρατούσε χάος. Αλλά και το ταξίδι με το ελικόπτερο, θα ήθελα απλά να το ξεχάσω. Δεν ήταν καθόλου διασκεδαστικό» αφηγείται ο Αμερικανός Τζον Κάρι στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NRK.

«Δεν έχω ξαναδεί τίποτα τόσο τρομαχτικό. Άρχισα να προσεύχομαι, προσευχήθηκαν για την ασφάλεια όλων όσοι ήμασταν στο πλοίο» περιέγραψε από την πλευρά της μία επιβάτισσα, που έχει ήδη φθάσει στη στεριά, η Τζάνετ Τζέικομπ.

«Το ταξίδι με το ελικόπτερο ήταν τρομακτικό. Οι άνεμοι, ήταν σαν ανεμοστρόβιλος» σημείωσε.
Ένα δεύτερο πλοίο, φορτηγό με εννεαμελές πλήρωμα, επίσης εκκενώθηκε σε κοντινή απόσταση, αφού υπέστη κι εκείνο μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα τα ελικόπτερα να σπεύσουν προς το σημείο κι επομένως να καθυστερήσει η επιχείρηση αερομεταφοράς από το κρουαζιερόπλοιο, εξήγησε το κέντρο επιχειρήσεων διάσωσης.
Στην περιοχή, το ύψος των κυμάτων φθάνει τα 6-8 μέτρα, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Νορβηγίας. Η καταιγίδα αναμένεται να διαρκέσει έως τουλάχιστον τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (01:00 ώρα Κύπρου), με πέντε ελικόπτερα να συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Μόλις έπεσε η νύκτα, η λευκή σιλουέτα του κρουαζιερόπλοιου, πάνω από το οποίο ίπτανται ελικόπτερα, εν μέσω θαλασσοταραχής, μόλις που διακρίνεται στις εικόνες που μεταδίδουν τα νορβηγικά ΜΜΕ.