Το πόρισμα για τον Συνεργατισμό και η προστασία των καταθέσεων

 

Του Κώστα Μαυρίδη*

Unknown-5 copyΣτο πρόσφατο πόρισμα της Διερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, προκύπτει ένα καίριο ζήτημα που αφορά την προστασία των καταθέσεων. Στις αρχικές σελίδες του πορίσματος καταγράφεται «Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΙΕΠΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ» (σελ. 31), όπου περιλαμβάνεται και η εξής νομοθεσία:

«Οι περί Συνεργατικών Εταιρειών (Σύσταση και Λειτουργία Σχεδίου Προστασίας Καταθέσεων) (Τροποποιητικοί) Θεσμοί του 2009 (Κ.Δ.Π. 290/2009) υιοθετήθηκαν για σκοπούς εναρμόνισης με την Οδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 11/3/2009 για την τροποποίηση της οδηγίας 94/19/ΕΚ περί των συστημάτων εγγυήσεως των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης και την προθεσμία εκταμίευσης.»

Με απλά λόγια, το 2009 η Βουλή της Κύπρου ψήφισε νομοθεσία με την οποία εναρμόνισε την εγχώρια νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των καταθέσεων (επίπεδο κάλυψης).  Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο 2009 ψηφίστηκαν δύο τροπολογίες με τις οποίες η προστασία των καταθέσεων αυξανόταν στα €100.000 για ολόκληρο τον πιστωτικό τομέα στην Κύπρο, τόσο για τις τράπεζες όσο και τον Συνεργατισμό. Ο κ. Ν. Αναστασιάδης ήταν τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που ψήφισε την νομοθεσία.

Για το κούρεμα των καταθέσεων Μάρτιο του 2013, έχουμε φέρει στο προσκήνιο την συμφωνία στο Eurogroup (18 Μαρτίου 2013) όπου η Κυπρ. Κυβέρνηση συμφώνησε να προστατέψει πλήρως τις εγγυημένες καταθέσεις (όπως επέβαλλε η Ευρωπαϊκή νομοθεσία από το 2009), αλλά την επόμενη μέρα παρουσίασε σχέδιο κουρέματος που περιλάμβανε και εγγυημένες καταθέσεις.

Το νέο στοιχείο είναι που ο κ. Ν. Αναστασιάδης επέμενε δημοσίως το 2018 ότι, η νομοθεσία για προστασία των καταθέσεων μέχρι €100.000 δεν ίσχυε το 2013 επειδή τέθηκε σε ισχύ το 2016! Κατά τον ίδιο, δεν υπήρχε η νομοθετική προστασία των καταθέσεων για €100.000 το 2013 όταν λήφθηκαν οι αποφάσεις για το κούρεμα. Αυτό επαναλαμβανόταν μέχρι τις εκλογές.

Έκτοτε, επιμέναμε ότι η προστασία των καταθέσεων μέχρι €100.000 ψηφίστηκε από την Κυπριακή Βουλή τον Ιούλιο του 2009, με τις ψήφους Ν. Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ και το πρόσφατο πόρισμα για τον Συνεργατισμό καταγράφει εκείνο που επιμέναμε και είναι αυταπόδεικτο. Πάντως, δεν εμπεδώνεται αξιοπιστία στο καταθετικό σύστημα με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Αντιθέτως, εντείνεται η δυσπιστία αφού δεν είναι θέμα διαφορετικής άποψης. Και οι πιο φανατικοί κομματικοί οπαδοί, όταν το θέμα αφορά το συμφέρον τους, κρίνουν με ορθολογιστικά κριτήρια παρά με τυφλή υπακοή στους πολιτικούς. Επαναλαμβάνουμε ότι, από το 2009 η Κύπρος υιοθέτησε Ευρωπαϊκή νομοθεσία με την οποία το Κυπριακό κράτος (και όχι η Ευρ. Ένωση) εγγυάται τις καταθέσεις μέχρι €100.000. Η ανάγκη για ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης στην ΕΕ με πανευρωπαϊκή εγγύηση των καταθέσεων είναι υπερκομματικό ζήτημα που παραμένει στο επίκεντρο της δράσης μου στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά απαιτείται ανάλογη αξιόπιστη Κυβερνητική στάση.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) costas.mavrides@europarl.europa.eu