Ερευνα για το θάνατο 34χρονου από γρίπη

Εκθεση γεγονότων για τον θάνατο 34χρονου από τη γρίπη Α, ζήτησε από χθες ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών κ. Γιώργο Λιλλήκα και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον εκλιπόντα να Unknown-1είχε επισκεφθεί αρκετές φορές το Νοσοκομείο, χωρίς όμως να είχε λάβει την κατάλληλη θεραπεία, ο κ. Ιωάννου δήλωσε πως «ζήτησα από χθες, διότι είχαν έρθει εις γνώσιν μου οι πληροφορίες, Έκθεση Γεγονότων, ούτως ώστε να γίνει η απαραίτητη έρευνα και μόλις έχω την Έκθεση Γεγονότων, ανάλογα με το πόρισμα, θα λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα».

Ερωτηθείς σχετικά με την έλλειψη σε εμβόλια για τη γρίπη Α που παρατηρείται στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως, σύμφωνα με ενημέρωση που είχε και ο ίδιος, «υπάρχει όντως έλλειψη στον ιδιωτικό τομέα και έχουν ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας, από τον δημόσιο δηλαδή τομέα. Αντιλαμβάνεστε ότι τα αποθέματα που υπάρχουν στον δημόσιο τομέα είναι βάσει του προγραμματισμού που έγινε για τις ανάγκες των δικαιούχων. Είχε ζητηθεί από τον Ανάδοχο, βάσει πρόνοιας που υπήρχε στη σύμβαση για προμήθεια μέχρι και 30% περισσότερα εμβόλια. Ο Ανάδοχος μας απάντησε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δεν έχει αποθέματα, και γίνονται προσπάθειες μέσω των Πρεσβειών μας στο εξωτερικό όπως αγοραστούν ποσότητες από διάφορες χώρες για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα».

 

Σε ερώτηση εάν είναι υποχρέωση του ιδιωτικού τομέα να εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εμβολίων με βάση προγραμματισμό, ο Υπουργός Υγείας απάντησε καταφατικά. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια κατάσταση, «η οποία είναι εκτός του κανονικού πλαισίου. Άρα σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και ελλείψεις και δεν είναι κάτι μεμπτό από πλευράς των ιδιωτών. Δεν τίθεται θέμα να τους κατηγορήσουμε για κάτι τέτοιο. Αλλά σίγουρα, θα χρειάζεται καλύτερος προγραμματισμός εκ μέρους τους».

Καταγγέλλεται ιατρική αμέλεια 

Σύμφωνα με τους οικείους του, ο άτυχος Σταύρος -πατέρας ενός ανήλικου παιδιού-ένιωθε αδιαθεσία τον τελευταίο μήνα. Αρχικά είχε επισκεφθεί το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου ο γιατρός του χορήγησε φάρμακα για το κρυολόγημα και ακολούθως έλαβε εξιτήριο. Kαθώς ο 34χρονος εξακολουθούσε να έχει έντονα συμπτώματα, επισκέφθηκε ξανά το νοσοκομείο, όπου του χορηγήθηκε ορός και αργότερα έλαβε ξανά εξιτήριο.
Το περασμένο Σάββατο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, καταβεβλημένος πλέον από την αρρώστια, όπου μέχρι το βράδυ οδηγήθηκε στην εντατική μονάδα. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του και μετά από επιμονή των οικείων του,και κατόπιν παρέμβασης αρχηγού κόμματος  -σύμφωνα με το συγγενικό του περιβάλλον – μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου λίγες ώρες αργότερα έχασε τη μάχη για τη ζωή.