Υπ. Υγείας:Σήμερα η πρώτη ανεπίσημη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ

 

Σήμερα είναι η πρώτη ανεπίσημη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ αφού από σήμερα imagew.aspxο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δέχεται αιτήσεις από προσωπικούς γιατρούς να γραφτούν στο σύστημα, δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι προχωρούμε αποφασιστικά για εφαρμογή του  ΓεΣΥ.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Παγκύπρια Οργάνωση Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, ο Υπουργός είπε ότι στη συνάντηση τονίστηκε από τον Πρόεδρο η αποφασιστικότητα για εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Είπε επίσης ότι στην συνάντηση τέθηκαν κάποια θέματα, ανησυχίες και εισηγήσεις λέγοντας ότι  πάντα οι εισηγήσεις από τους ασθενείς είναι καλοδεχούμενες, γιατί είναι και οι πρώτοι που βιώνουν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

Σε σχέση με το ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός είπε ότι πρόθεση του Υπουργείου και του ΟΑΥ δεν είναι να φέρουν γιατρούς από αλλού αλλά να εγγράψουν γιατρούς από την Κύπρο.

Ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, και είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα πρώτα νούμερα ο ΟΑΥ.

“Σήμερα είναι, όπως έχει χαρακτηριστεί, η πρώτη ανεπίσημη μέρα εφαρμογής του ΓεΣΥ αφού από σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δέχεται αιτήσεις από προσωπικούς γιατρούς να γραφτούν στο σύστημα» τόνισε ο Υπουργός.

Είπε ακόμη ότι έχει τονιστεί και στον Σύνδεσμο η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα αυτόνομα πλέον δημόσια νοσηλευτήρια και πρόσθεσε ότι αυτό φαίνεται και από τον προϋπολογισμό των αυτόνομων νοσοκομείων, ο οποίος είναι αναπτυξιακός για το 2019 και θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, όπου προβλέπονται νέες θέσεις εργασίας για γιατρούς, νοσηλευτές καθώς και τριπλασιασμός του κονδυλίου για εξοπλισμούς.

Συζητήθηκαν, είπε, και άλλα επιμέρους θέματα και κάποιες άλλες εισηγήσεις και η διαβεβαίωση και από τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση προς τον Σύνδεσμο είναι ότι «προχωρούμε αποφασιστικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ».

Ερωτηθείς σε σχέση με τα συμβόλαια που έχουν προσφερθεί από τον ΟΚΥΠΥ προς τους γιατρούς του δημοσίου, είπε ότι  υπήρχε μια μικρή αναθεώρηση προς τα πάνω και ότι δίνεται 15% αύξηση στον υφιστάμενο μισθό, ενώ και το ποσό που δίνεται για την εγγραφή αυξήθηκε από τις 3,000 στις 4,500. Πρόσθεσε ότι αυτά θα δοθούν για υπογραφές αφού γίνουν και κάποιες διορθώσεις την ερχόμενη εβδομάδα.

Σε σχέση με το ενδιαφέρον Ελλαδιτών γιατρών για το ΓεΣΥ, ο Υπουργός είπε ότι πρόθεση του Υπουργείου και του ΟΑΥ δεν είναι να φέρουν γιατρούς από αλλού, αλλά να εγγράψουν γιατρούς από την Κύπρο.

Είπε ότι με τα οικονομικά δεδομένα όπως υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι πολύ ελκυστικό το ΓεΣΥ για γιατρούς από το εξωτερικό και κυρίως από την Ελλάδα για να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο γιατί οι απολαβές είναι πολύ ψηλότερες από ό,τι στην Ελλάδα για αυτό και  υπάρχει το σχετικό ενδιαφέρον.

Εάν θα μετουσιωθεί σε κάθοδο από την Ελλάδα αυτό το ενδιαφέρον δεν το γνωρίζω, ανέφερε.

Πρόθεσή μας, είπε, είναι να εγγράψουμε γιατρούς από την Κύπρο και πρόσθεσε ότι σε κανένα σχέδιο υγείας που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια δεν έχουν ενταχθεί από την πρώτη ημέρα όλοι οι γιατροί.

Εξήγησε ότι εντάσσεται ένα ποσοστό γιατρών και εντός κάποιων μηνών ή εντός του πρώτου χρόνου εντάσσεται και η πλειοψηφία των γιατρών, και σημείωσε ότι αυτό αναμένεται να γίνει και στην Κύπρο.

Είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς αλλά σημείωσε ότι δεν θα υπάρχουν ανακοινωθέντα κάθε μέρα για το πόσοι γράφτηκαν.

Το σύστημα δουλεύει κανονικά φαντάζομαι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσει τα πρώτα νούμερα ο ΟΑΥ, ανέφερε ο Υπουργός.

Εξάλλου, στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Μάριος Κουλούμας είπε ότι η συνάντηση με τον  Πρόεδρο ήταν πολύ εποικοδομητική και αφορούσε τις θέσεις της Οργάνωσης σε σχέση με την καλύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Στις δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Μάριος Κουλούμας είπε ότι σήμερα είναι ένα ιστορικό ορόσημο στην πορεία εφαρμογής του ΓεΣΥ.

Απηύθυνε έκκληση προς τον κάθε γιατρό ξεχωριστά λέγοντας ότι  είναι η ώρα που ο κάθε γιατρός θα πρέπει να ταχθεί στο πλευρό  των ασθενών και των πολιτών,  να εγγραφούν στους καταλόγους.

Εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος, ο Υπουργός Υγείας και όσοι συνεργάζονται και εμπλέκονται τα θέματα της εφαρμογής του ΓεΣΥ θα είναι εκεί έτσι ώστε να συζητηθούν τα όποια προβλήματα υπάρξουν για να εφαρμοστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ΓεΣΥ.

Είπε ότι η συνάντηση με τον  Πρόεδρο ήταν πολύ εποικοδομητική και αφορούσε τις θέσεις της Οργάνωσης σε σχέση με την καλύτερη εφαρμογή του ΓεΣΥ και την ταχύτερη εφαρμογή της αυτονόμησης των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Ανέφερε ότι με μεγάλη ικανοποίηση παρατήρησαν την απόλυτη ταύτιση των θέσεων τους με τον Πρόεδρο και ότι άκουσαν με ικανοποίηση τον Πρόεδρο να δηλώνει και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για εφαρμογή του ΓεΣΥ όπως έχει ομόφωνα ψηφιστεί.

Αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είναι ένα πολύ δυνατό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, ότι το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί παρά τα όποια εμπόδια, δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση συζήτησαν τις θέσεις που υπέβαλε η Οργάνωση και είπε ότι ο Πρόεδρος τους δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον ΟΚΥΠΥ, τα δημόσια νοσηλευτήρια και εάν χρειάζεται, πέραν από τον προϋπολογισμό, ο οποίος όπως είπε ήδη είναι αυξημένος και είναι ο μεγαλύτερος που έχει εγκριθεί ποτέ για τον αυτόνομο οργανισμό υπηρεσιών υγείας, εάν παρατηρηθούν ανάγκες ο Πρόεδρος του δήλωσε ότι αυτές θα ικανοποιηθούν.

“Αυτό μας ικανοποιεί πλήρως γιατί ο οργανισμός κρατικών υπηρεσιών υγείας θα παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του ΓεΣΥ και την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών και των πολιτών”, συνέχισε.

Επίσης, ανέφερε ότι συζήτησαν τα θέματα των εκκρεμοτήτων στο ΓεΣΥ λέγοντας ότι θα ενισχυθεί ο ΟΑΥ έτσι ώστε να ολοκληρώσει το ταχύτερο τις όποιες εκκρεμότητες παραμένουν.

Απηύθυνε έκκληση προς τον ΠΙΣ, τις επιστημονικές εταιρείες και προς τον θεσμό που εκπροσωπεί τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια να προέλθουν στον διάλογο.

Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από τον διάλογο για να βελτιώσουμε τα πράγματα, κατέληξε.