Αποδεσμεύθηκαν, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Οικονομικών τα €33 εκ. για το Σχέδιο Εστία

 

Αποδεσμεύθηκε, κατά πλειοψηφία, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία imagew-3.aspxτης Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής το κονδύλι για το Σχέδιο Εστία ύψους €33 εκατομμυρίων που απευθύνεται σε δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις κατά την 30η Σεπτεμβρίου 2017 και αφορά την καταβολή κρατικής χορηγίας προς τους δικαιούχους για το 2019, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Άγγελο Βότση, υπέρ της αποδέσμευσης του κονδυλίου για το Εστία τάχθηκαν ο ΔΗΣΥ, το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Αλληλεγγύης και κατά το ΑΚΕΛ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών, ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου «απείχε για λόγους ύπαρξης κάποιου συμφέροντος επί του θέματος που συζητούσαμε». Η Συμμαχία Πολιτών δεν ήταν παρούσα.

Επιπλέον, η Επιτροπή Οικονομικών αποδέσμευσε και κονδύλι ύψους €156.750 που θα δοθεί στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο θα υλοποιήσει το Σχέδιο Εστία, για αγορά υπηρεσιών πέντε φυσικών προσώπων για έξι μήνες με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους έξι μήνες.

Σύμφωνα με το Σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από την Κυβέρνηση και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, οι χορηγήσεις αυτές, πουν είναι εξασφαλισμένες με υποθήκη πρώτης κατοικίας, πρέπει να συνεχίσουν να είναι μη εξυπηρετούμενες μέχρι την περίοδο υποβολής αιτήσεων.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Άγγελος Βότσης είπε ότι αποδεσμεύθηκαν το κονδύλι για το Σχέδιο Εστία και το αντίστοιχο ποσό που υπάρχει στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για λειτουργούς που θα ασχοληθούν με την προετοιμασία των όσων χρειάζονται για το Σχέδιο. Πρόσθεσε ότι «η μπάλα για εφαρμογή του Σχεδίου είναι πλέον στα πόδια της Κυβέρνησης».

Ο κ. Βότσης ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε να συζητηθούν στην Επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα η πρόταση νόμου που υπόβαλε ο κ. Περδίκης εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και αφορά το Σχέδιο Αφερεγγυότητας και τροπολογίες που χρειάζονται ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν περισσότερα άτομα.

«Αναμένουμε και από την Κυβέρνηση να προτείνει προς την Επιτροπή Οικονομικών οποιουσδήποτε άλλους τρόπους για να καλύψουμε εκείνο το κενό πέραν του Σχεδίου Εστία, τα πολύ χαμηλά στρώματα του πληθυσμού που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα προβληματικά τους δάνεια και να συνεισφέρουν στα δύο τρίτα της δόσης, να δούμε τι θα γίνει με αυτές τις περιπτώσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είχε πει ότι θα πρέπει να βρούμε και για αυτούς τους ανθρώπους μια λύση.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή θέλει να ανοίξει τη συζήτηση για τα σχέδια Αφερεγγυότητας και “γι’ αυτό χρησιμοποιούμε την πρόταση νόμου του κ. Περδίκη που έχει κατατεθεί στην Ολομέλεια και από εκεί και πέρα αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα βάλει τη δική της θέση στη συζήτηση για να βρούμε αυτό που ψάχνουμε όλοι, να βρούμε αντιμετώπισης προβλημάτων και για αυτές τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού”.

Σημείωσε ακόμη ότι ειπώθηκε πως σε κάποια στεγαστικά σχέδια του Υπουργείου Εσωτερικών ενδεχομένως να υπάρξουν πρόνοιες που θα εξυπηρετήσουν και αυτές τις κατηγορίες.

Ο κ. Βότσης είπε ότι επειδή η πρόταση για την αφερεγγυότητα η οποία περιλαμβάνει νομοθετικές αλλαγές σε σοβαρά νομοσχέδια δεν είναι κάτι απλό που θα τελειώσει σε μια εβδομάδα, εμείς διαφωνήσαμε να παντρέψουμε το Εστία με την πρόταση και να καθυστερήσουμε το Εστία.

Κληθείς να πει αν ενημερώθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών για τη συμφωνία μεταξύ κράτους και τραπεζών για το Σχέδιο Εστία, ο κ. Βότσης απάντησε αρνητικά προσθέτοντας ότι αυτό είναι το νομικό κομμάτι που θα παντρέψει νομικά τη συμφωνία.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι απέτυχε η προσπάθεια του Κινήματος να συνδέσει την αποδέσμευση του κονδυλίου για το Εστία με την ενίσχυση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

«Είχαμε την άνευ όρων αποδέσμευση του κονδυλίου για το Σχέδιο Εστία κάτι το οποίο αφήνει εκτεθειμένους τους σημερινούς αφερέγγυους δανειολήπτες και τους μελλοντικούς αφερέγγυους δανειολήπτες και αφήνει εκτεθειμένη προς εκποίηση την πρώτη κατοικία τους», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το Κίνημα κατέθεσε προτάσεις για ενίσχυση του πλαισίου τις  οποίες παρέδωσε την περασμένη εβδομάδα στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι θα τις μελετήσουν τάχιστα και ζήτησε από την Επιτροπή να αναμένει ακόμη λίγες εβδομάδες για να διαπιστωθεί πως θα ενισχυθεί το πλαίσιο αφερεγγυότητας και κάποια πράγματα στο νόμο περί μεταβιβάσεως ακίνητη ιδιοκτησία, υπέρ των δανειοληπτών.

«Αφού οι τράπεζες πιέζουν να πιάσουν το Εστία, να τις αναγκάσουμε σε κάποια πράγματα στο πλαίσιο αφερεγγυότητας και στις εκποιήσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής βιάστηκε να αποδεσμεύσει το κονδύλι.

«Έχω μόνο μια υπόσχεση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών ότι η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει για την τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως νόμου και του νόμου για την αφερεγγυότητα θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής», πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής του υποσχέθηκε ότι θα ζητήσει την επίσπευση της κατάθεσης του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης στον οποίο υπάρχουν και σχέδια για άμεση έναρξη ανέγερσης κατοικιών για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ερωτηθείς κατά πόσον ήλθε η συμφωνία Κυβέρνησης – τραπεζών για το σχέδιο Εστία, ο κ. Περδίκης είπε ότι «ήταν και αυτός ένας από τους λόγους που εμείς θεωρούμε πως έπρεπε να καθυστερήσει ακόμη λίγες ημέρες ή εβδομάδες η αποδέσμευση του κονδυλίου, έτσι ώστε να έρθει αυτή η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ τραπεζών και Κυβέρνησης».

«Ήταν απόφαση της προηγούμενης συνεδρίας της Επιτροπής να έρθει αυτό το κείμενο και δυστυχώς δεν ήρθε», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως οι τράπεζες πιέζουν» και «δεν πιέζονται».