Μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης συζητούν ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντάται το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, ενόψει των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης.imagew.aspx

Τη συνάντηση είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι μέσα από την προσπάθεια αυτή αναμένεται να δοθούν απαντήσεις σε ορισμένα από τα ζητήματα που εγέρθηκαν τον τελευταίο καιρό, ενώ είπε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις της GRECO.

Σύμφωνα με τον κ. Προδρόμου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήδη προωθούσε την μεταρρυθμιστική προσπάθεια και η σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ήταν προγραμματισμένη. «Τώρα όμως έχει προσλάβει διαφορετικές διαστάσεις καθώς είμαστε στο μέσον αυτής της κρίσης» συμπλήρωσε.

Το θέμα της μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης τύγχανε ήδη επεξεργασίας από τον αρμόδιο Υπουργό, καθώς περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Προέδρου, πρόσθεσε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ωστόσο ότι τα ερωτήματα και οι ισχυρισμοί που έχουν διατυπωθεί τελευταία γύρω από τον χώρο της δικαιοσύνης δεν είναι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ένα κομμάτι που αφορά τους ίδιους τους θεσμούς της δικαιοσύνης.

Παρέπεμψε επίσης και στη συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακόμη είπε ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει πολύ σοβαρά τις συστάσεις της GRECO, κάτι που έχει δείξει στο παρελθόν με την νομοθεσία για τη χρηματοδότηση του πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε.

Τα όσα η GRECO έχει ήδη επισημάνει, είναι πράγματα που έχουν ήδη ληφθεί υπόψη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κατά την προετοιμασία των αλλαγών στη δικαιοσύνη, κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δηλώσει ότι «θα πρέπει τις επόμενες των ημερών να μας απασχολήσουν πολλά, είτε που αφορούν τη δικαιοσύνη είτε που αφορούν όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ως αποτέλεσμα της δημιουργηθείσας κατάστασης και της αμφιβολίας ως προς την απόδοση του δικαίου προς κάθε πολίτη».

Σε ερώτηση αν η Πολιτεία έχει τρόπους να δει μηχανισμούς που να ρυθμίζουν ζητήματα όπως αυτά που βιώνουμε σήμερα στον τομέα της δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει «υπάρχουν, ναι».

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει συνάντηση μαζί του, σήμερα Δευτέρα, παρουσιάζοντας μια σειρά από νομοσχέδια τα οποία ήταν προγραμματισμένα και είχαν ετοιμαστεί για μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Όπως εξάλλου έχει ανακοινωθεί, κλιμάκιο της Ομάδας Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) θα επισκεφτεί τη Λευκωσία στις 7 και 8 Φεβρουαρίου.

Η επίσκεψη του κλιμακίου, υπό τον Πρόεδρο της GRECO Marin Mrcela, εντάσσεται στο πλαίσιο της εκκρεμούσας Έκθεσης Συμμόρφωσης της Κύπρου που αφορά τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης της GRECO που σχετίζεται και με την Δικαστική Εξουσία.

Υπενθυμίζεται ότι η GRECO εξέδωσε τον Ιούλιο του 2016 έκθεση αξιολόγησης, υποβάλλοντας 16 εισηγήσεις προς τις κυπριακές αρχές. Ακολούθησε η έκθεση συμμόρφωσης που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2018, περιέχοντας την αξιολόγηση του βαθμού συμμόρφωσης με τις εισηγήσεις ενώ μια νέα αξιολόγηση θα δημοσιευτεί εντός του 2019.

Οι εισηγήσεις της GRECO αφορούν τη διαχείριση πιθανών περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων στο δικαστικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και την ενίσχυση του πλαισίου δεοντολογίας και ακεραιότητας.