Αθήνα: Δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πεσπών αξίωσαν οι 200.000 χιλιάδες διαδηλωτές

Ξεπέρασαν τις 200.000 χιλιάδες οι διαδηλωτές που συμμετείχαν  στο μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία με κεντρικό αίτημα να γίνει δημοψήφισμα γι τη συμφωνία των Πρεσπων.ejexdra-plateia_0 imagew-1.aspx

Έξω από τη Βουλή, όπου κατατέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία των Πρεσπών και πριν κληθούν να ψηφίσουν οι «300» -έως το τέλος της εβδομάδας- οι πολίτες έδωσαν  τη δική τους ψήφο: «Οχι».

Το Σύνταγμα γέμισε  από πολίτες κάθε ηλικίας που φώναζαν συνθήματα για την ελληνικοτητα της Μακεδονίας ενώ στην πάνω πλευρά της πλατείας Συντάγματος είχε  αναρτηθεί από το πρωί ένα μεγάλο πανό από την Επιτροπή Δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών που γράφει «Δημοψήφισμα τώρα για τη Μακεδονία».

Πλήθος κόσμου, κρατώντας ελληνικές σημαίες καθώς και σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας, προσήλθε από το πρωί στο χώρο της συγκέντρωσης, για να διαδηλώσει ενάντια στη συμφωνία, ζητώντας “την απόσυρση της συμφωνίας καθώς και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος”.imagew-2.aspx

Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν βουλευτές και στελέχη της αντιπολίτευσης, όπως ο Αντώνης Σαμαράς, ο Νότης Μηταράκης, ο Δημήτρης Καμμένος κι ο Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Α. Σαμαράς δήλωσε ότι είναι διαδήλωση της Δημοκρατίας για την Ελλάδα και τα δίκαιά μας. Όλος ο κόσμος πέρα και πάνω από κόμματα το πιστεύει και συνεχίζει να το δείχνει, είπε ο κ. Σαμαράς.

Παράλληλα κατά την διάρκεια του συλλαλητηρίου οι συγκεντρωμένοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο που ακούστηκε από τα μεγάφωνα.

Εξέδρα στήθηκε από την κάτω πλευρά του Συντάγματος, για τις κεντρικές ομιλίες.

 

 

Υπό τους ήχους του «Μακεδονία Ξακουστή» έγινε και η μεγάλη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς με προπομπό την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού συλλαλητηρίου εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών,σημειώθηκαν αρκετά επεισόδια ενώ υπήρχε υπερβολική βία από μέρους των αστυνομικών. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν μια ομάδα εκ των συγκεντρωμένων κινήθηκε απειλητικά προς τις παρατεταγμένες στην είσοδο της Βουλής των Ελλήνων αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών. ηένταση μεταξύ Αστυνομίας και διαδηλωτών οδήγησε στον τραυματισμό ανθρώπων, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν έξω από τη Βουλή των Ελλήνων, το Γραφείο Τύπου του Έλληνα Πρωθυπουργού σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, ότι «δυστυχώς, για άλλη μια φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία».

Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”». Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, «αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα».