Σε διάλογο καλεί ο ΠΔΣ και λέει, ότι « η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομενη»

Σε διάλογο προς εξεύρεση λύσεων καλεί ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος,  ο οποίος συνεδρίασε χθες το απόγευμα με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες και ανακοινώσεις, αναφέροντας ότι η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη και πρέπει να αποκατασταθεί στην κυπριακή κοινωνία.imagew-12.aspx

Σημειώνει παράλληλα ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών.
«Σήμερα με όσα έχουν ειπωθεί είναι μοναδική ευκαιρία μέσα από το διάλογο με το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο (ΠΣΔ) που αντιπροσωπεύει 4000 και πλέον Δικηγόρους τον Γενικό Εισαγγελέα το Ανώτατο Δικαστήριο  και την Κυβέρνηση να βρούμε λύσεις», αναφέρεται.

Όπως σημειώνεται η δικαιοσύνη είναι η βάση της Δημοκρατίας,  είναι ανεξάρτητη και οι λειτουργοί της είναι οι μόνοι που γνωρίζουν τα πραγματικά προβλήματα της και μπορούν να τα επιλύσουν.

«Η αξιοπιστία της δικαιοσύνης είναι δεδομένη γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί στην Κυπριακή Κοινωνία», τονίζει ο ΠΔΣ, αναφέροντας ότι θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επεμβαίνει συνεχώς.

Όσον αφορά στη συζήτηση των τελευταίων ημερών, μετά και τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη, ο ΠΔΣ σημειώνει ότι δεν προτίθεται να εμπλακεί σε συζήτηση των όσων αναφέρονται στις διάφορες ανακοινώσεις και επιστολές.  Γι’ αυτό, συμπληρώνει, υπάρχουν τα αρμόδια και θεσμοθετημένα όργανα του κράτους στα οποία μπορούν να απευθυνθούν.

«Καλούνται όλοι οι εμπλεκόμενοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και εάν κατέχουν οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στον Έντιμο Γενικό Εισαγγελέα», αναφέρεται.

Ο σύλλογος των δικηγόρων τονίζει ότι η δικαιοσύνη στην Κύπρο έχει σταθεί πολύ ψηλά και ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα διαφθοράς.  «Σ’ αυτό έχουν συντείνει εξαίρετοι δικηγόροι και δικαστές οι οποίοι ετίμησαν και τιμούν την δικαιοσύνη τόσο με την ακέραιη συμπεριφορά τους όσο και με τις γνώσεις τους».

Παραπέμπουν επίσης στην αξιολόγηση που έγινε για την δικαιοσύνη της Κύπρου για την είσοδό της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έλεγε πως  « η Δικαιοσύνη της Κύπρου είναι ανεξάρτητη. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών είναι κατά πάντα σεβαστή . Το επίπεδο της δικαιοσύνης είναι υψηλό».

«Έτσι είναι και σήμερα η δικαιοσύνη και πρέπει ο Κυπριακός λαός να συνεχίσει να την εμπιστεύεται», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι με την πάροδο του χρόνου οι συνθήκες έχουν αλλάξει και ότι το ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο στην δική του έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε το 2016 αναφέρεται στα προβλήματα της Κυπριακής Δικαιοσύνης και στην Έκθεση  της “Greco” σε σχέση με το Δικαστικό Συμβούλιο, τον τρόπο διορισμού των Δικαστών, την προαγωγή τους  και ακόμα την παύση τους.

Οι ίδιες επισημάνσεις, προστίθεται, έγιναν επανειλημμένα από το Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο τόσο στους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στο Ανώτατο Δικαστήριο.

« Δυστυχώς το Ανώτατο Δικαστήριο συνεχίζει να είναι το ίδιο το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο.  Ακόμα συνεχίζει να έχει συγκεντρωμένες εξουσίες από το Σύνταγμα οι οποίες δεν δίδουν αντικειμενική προστασία στο ίδιο το Ανώτατο Δικαστήριο και δεν εκπέμπουν την εικόνα της αντικειμενικής αντιμετώπισης», αναφέρεται.

Σημειώνεται ωστόσο ότι θέμα αξιοπιστίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του συνόλου των δικαστών ουδέποτε ετέθη και δεν τίθεται ούτε και τώρα.