Στηρίζουν τους κατόχους Αξιογράφων

imagew-1.aspxΗ ΕΔΕΚ στηρίζει τη σημερινή διαμαρτυρία των κατόχων αξιογράφων και δηλώνει παρούσα στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν.Σε σχετική ανακοίνωση της αναφέρει:
«Είναι γεγονός πως μέχρι στιγμής υπήρξε, δυστυχώς σκόπιμα, μία επιλεκτική ρύθμιση των θεμάτων που είχαν σχέση με τους κατόχους αξιογράφων παρόλο που το ζήτημα της αποζημίωσής τους περιλαμβάνονταν και ως πρόνοια στο Μνημόνιο που υπογράφτηκε με την Τρόικα το 2013.
Θυμίζουμε πως ήδη από το 2012 η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων και η οποία απορρίφθηκε από πλευράς κυβέρνησης. Με αφορμή τη σημερινή διαμαρτυρία επαναφέρουμε την πρότασή μας η οποία προνοεί:

  • Να εξασφαλισθούν οι πρώτες 100 χιλ. (εκατό) ευρώ όπως συνέβηκε και με τις καταθέσεις.
  • Να γίνει συμψηφισμός δανείων και αξιογράφων. Ο συμψηφισμός να  καλύπτει: (α) δάνεια που έχουν οι κάτοχοι των αξιογράφων ή συγγενείς πρώτου βαθμού (β) δάνεια τα οποία έχουν εταιρείες στις οποίες οι κάτοχοι των αξιογράφων είναι οι κύριοι μέτοχοι και (γ) δάνεια των οποίων η αποπληρωμή εξαρτάται αποκλειστικά από τους τόκους και το κεφάλαιο των αξιογράφων.
  • Για κάθε αξιόγραφο από το υπόλοιπο πέραν των 100 χιλ. που θα απομείνει να αφαιρεθεί το ποσό των τόκων που ήδη ο κάτοχος έλαβε μέχρι τον Ιούνιο του 2012.Το υπόλοιπο ποσό να αποδοθεί στους κατόχους ή τους κληρονόμους τους σε χρονική περίοδο 5-10 χρόνων σε ετήσιες ισόποσες δόσεις.

Είναι αναμφίβολο πως εάν η πιο πάνω πρόταση υιοθετείτο ήδη από το 2012 αρκετά μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα είχαν μειωθεί. Ευελπιστούμε ότι με αφορμή και τη συζήτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει, έστω και τώρα, την πρότασή μας προς αποκατάσταση των κατόχων αξιογράφων. »

Κίνημα Οικολόγων

Το Κίνημα Οικολόγων με ανακοίνωση του αφού καλεί την Τράπεζα Κύπρου  να καταθέσει κατάλογο όλων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ατόμων όπως πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.ο.κ. που εμπλέκονται σε αυτές τις εξώδικες συμφωνίες, τονίζει.:

«Διαπιστώνουμε ότι γίνεται μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης σε σχέση με τις δημόσιες αναφορές που αφορούν εξωδικαστικές διευθετήσεις  της Τράπεζας Κύπρου με κατόχους αξιογράφων, καθώς αντί η ενασχόληση των εμπλεκομένων να επικεντρώνεται στην ουσία του θέματος, περίτεχνα ανεβοκατεβαίνει ο αριθμός των υποθέσεων, που σκοπεύουν να δημιουργήσουν σύγχυση στη κοινή γνώμη.
Καυτηριάζοντας το γεγονός ότι εν τέλει φαίνεται να έγιναν κάποιες εξωδικαστικές διευθετήσεις, είτε αυτές είχαν «δυνατές» ή αδύνατες» υποθέσεις, θεωρούμε ότι η Τράπεζα Κύπρου οφείλει πλέον να καταθέσει κατάλογο όλων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων ατόμων όπως πολιτικών, δικαστών, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών κ.ο.κ. που εμπλέκονται σε αυτές τις εξώδικες συμφωνίες για τα αξιόγραφα.
Ταυτόχρονα, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε την Κεντρική Τράπεζα να παρέμβει προκειμένου να υπάρξει αποκάλυψη πληροφοριών σχετικά με τις εξωδικαστικές διευθετήσεις που έγιναν με κατόχους αξιογράφων της Τράπεζας Κύπρου, τουλάχιστον των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων και ιδιαίτερα των δικαστών που καλούνται σήμερα να αποφασίσουν επι των υποθέσεων που αφορούν τις τράπεζες , που έχουν ευνοηθεί από τις εξωδικαστικές διευθετήσεις.
Τα πιο πάνω προβάλλεται έντονα και από τους κατόχους αξιογράφων την ώρα που πλείστοι εκ των οποίων βρίσκονται στα δικαστήρια, αλλά άλλοι να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης με εξωδικαστικές διευθετήσεις.»