Θα κερδίσουμε  ποτέ το στοίχημα  του χειμερινού τουρισμού;

 

5.303 εργαζόμενοι στην  ξενοδοχειακή  βιομηχανία εξαναγκάζονται να εγγραφούν άνεργοι για 6-7 μήνες μέχρι την επόμενη τουριστική περίοδο

 

Του Κυριάκου Κυριάκου

PHOTOS 18.11.11Στο ίδιο έργο θεατές και φέτος στα  μεγάλα τουριστικά  παράλια θέρετρα της Κύπρου! Εκεί που μερικές βδομάδες πριν γινόταν το «έλα να δεις» από την μαζική συρροή τουριστών, ξαφνικά το σκηνικό  άλλαξε για να κυριαρχήσει και πάλι  απότομα η χειμερία νάρκη. Η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων,  των  κέντρων αναψυχής, των εστιατορίων, των εμπορικών καταστημάτων και άλλων συναφών επιχειρήσεων έβαλε  ήδη λουκέτο την τελευταία μέρα του Οκτώβρη, προγραμματίζοντας να γυρίσει και πάλι  το κλειδί της επαναλειτουργίας τον ερχόμενο Απρίλη. Χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου που τους τελευταίους επτά μήνες εργάστηκαν σκληρά για να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους -οι περισσότεροι με πολύ χαμηλές απολαβές- τώρα συνωστίζονται σε ουρές έξω από την Υπηρεσία Απασχόλησης και τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις για να δηλωθούν άνεργοι,  αναμένοντας  τους επόμενους μήνες το πενιχρό ανεργιακό επίδομα, που θα τους εξασφαλίσει την επιβίωση κατά τους  χειμερινούς μήνες.

Η διαιώνιση αυτής της στρεβλής  και αντιπαραγωγικής πρακτικής επιβεβαιώνει την αποτυχία του συστήματος και των ανθρώπων που το διαχειρίζονται να βρουν τρόπους για να διαφοροποιηθεί η κατάσταση προς το καλύτερο. Κάποιοι μάλιστα φαίνεται ότι  βολεύονται με το σημερινό καθεστώς και δεν κάνουν καν προσπάθεια να  αλλάξουν τα πράγματα, προκειμένου να διαμορφωθούν προϋποθέσεις για επέκταση της τουριστικής περιόδου και το χειμώνα. Κι αυτό παρά το ότι προοδευτικά μεγενθύνεται το οικονομικό τίμημα που καταβάλλεται από  χρόνο σε χρόνο. Είναι ενδεικτικό, βάσει επίσημων στοιχείων, ότι  από την 1ηΝοεμβρίου 2017 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2018 το συνολικό  ύψος του ανεργιακού επιδόματος που καταβλήθηκε στους  5.303 εγγεγραμμένους  άνεργους εργαζόμενους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας ανήλθε σε  10.6 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό ισοδυναμεί με αύξηση  8.36% σε σχέση με την αντίστοιχη χειμερινή περίοδο 2016-2017  που το σύνολο του ανεργιακού επιδόματος, το οποίο πήραν 4.846 άνεργοι (αύξηση 9.43%)  ήταν 9,8 εκατομμύρια! Αναμένεται ότι το φετινό χειμώνα οι αντίστοιχοι αριθμοί θα σημειώσουν ανάλογες αυξήσεις.

Τα τελευταία χρόνια χορτάσαμε να ακούμε βαρύγδουπα λόγια και μεγαλόστομες διακηρύξεις περί μέτρων  προσέλκυσης τουρισμού  το χειμώνα. Το λουκέτο  που προγραμματισμένα   μπαίνει στην συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών επιχειρήσεων για μια περίοδο πέντε μηνών,  αυτομάτως αδειάζει  την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής και προόδου. Κι όμως! Αν υπήρχε όραμα και πραγματική βούληση, αν υπήρχε σωστός προγραμματισμός και δραστηριοποίηση προς τις σωστές κατευθύνσεις,  θα μπορούσε η Κύπρος να είχε και στην Αγία Νάπα και στον Πρωταρά και σε άλλα παράλια θέρετρα επαρκή  τουρισμό και τους δώδεκα μήνες του χρόνου. Αυτό θα μείωνε στο ελάχιστο ή και θα εξάλειφε την ανεργία χιλιάδων εργαζομένων που υπηρετούν τη βιομηχανία, θα αύξανε κατακόρυφα τα εισοδήματα των επιχειρήσεων και θα αναζωογονούσε αισθητά ολόκληρο το οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου.

Είναι αποκαρδιωτικό για τους λίγους τουρίστες που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στην Κύπρο το χειμώνα, να περιδιαβαίνουν σε χώρους όπου μαστίζονται από χειμέρια νάρκη. Αυτό από μόνο του αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα  που δεν αφήνει  την κίνηση να ζωηρέψει . Βρίσκουν   ιδιαίτερα  όμορφη την  Κύπρο  το χειμώνα και πολλοί ως χειμερινοί κολυμβητές απολαμβάνουν τις ηλιόλουστες μέρες τα μπάνια τους στη θάλασσα,  όμως η ερημιά που κυριαρχεί στους δρόμους και οι ελάχιστες επιλογές που τους προσφέρονται για ψυχαγωγία δεν ενθαρρύνουν μαζικοποίηση της καθόδου   τους στην Κύπρο. Αν  περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες  και άλλες συναφείς τουριστικές επιχειρήσεις έμεναν ανοικτές θα δημιουργείτο αυτόματα ένα νέο πολύ πιο ελκυστικό και υποσχόμενο περιβάλλον που θα έδινε κίνητρα σε τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού να κατευθύνουν το χειμερινό  τουριστικό ρεύμα από χώρες  όπως η Ρωσία, η Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Μεγάλη Βρετανία, Σκανδιναβία  κ.α   προς  τα παραλιακά  τουριστικά μας θέρετρα. Το νησί μας το οποίο 360 από τις 365 μέρες του χρόνου διαθέτει ηλιοφάνεια και απίθανες ακρογιαλιές με θερμοκρασίες θάλασσας που εύκολα προσφέρονται για  χειμερινή κολύμβηση, δεν θα ‘πρεπε να αφήνει ανεκμετάλλευτα αυτά του τα πλεονεκτήματα. Οι μικρές αποστάσεις, τα αμέτρητα  ιστορικά   μας μνημεία, οι εκκλησίες, τα μοναστήρια, τα ξωκλήσια, τα πανέμορφα αξιοθέατα μας και η ωραιότατη φύση που ζει την άνοιξη της μέσα στο χειμώνα  της Κύπρου είναι εγγύηση για την επιτυχή  έκβαση οποιουδήποτε σωστά οργανωμένου εγχειρήματος που θα στοχεύει στην αναβίωση και αναζωογόνηση του χειμερινού τουρισμού.

Ο ΚΟΤ, και όλες οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες  θα έπρεπε να είχαν αναλάβει δράση για αλλαγή των πραγμάτων. Θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένα προγράμματα και ελκυστικά σχέδια κινήτρων που θα εξυπηρετούσαν ουσιαστικά αυτό το στόχο. Σε μια τουριστική χώρα όπως η Κύπρος η ενεργοποίηση της τουριστικής βιομηχανίας το χειμώνα θα έχει πολλαπλά οφέλη και για τους επιχειρηματίες του κλάδου και  για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα πάψουν να εργάζονται μόνο για έξι έως επτά μήνες και τους υπόλοιπους θα ζουν στην ανεργία και την αβεβαιότητα. Πάνω από όλα όμως το κέρδος από ένα τέτοιο στοίχημα θα αντανακλάτο στην οικονομία, στην ανάπτυξη  και κατ’ επέκταση στην ευημερία του τόπου μας και των πολιτών.