Συνάντηση και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον, είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι τριμερείς συνεργασίεςimagew-1.aspx της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κυπριακό και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν το απόγευμα της Τετάρτης στο Λευκό Οίκο, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΚΥΠΕ Απ. Ζουπανιώτη, ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική. «Συζητήσαμε, είπε, την πολυθεματικότητα της εξωτερικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό ότι αναγνωρίζεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία, πέραν του κυπριακού προβλήματος και της επιθυμίας μας για επίλυση του – που αποτελεί και την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά μας – αναγνωρίζεται ότι η Κύπρος είναι μία χώρα η οποία μπορεί να προσφέρει λύση στις προκλήσεις της περιοχής».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως συζητήθηκαν επίσης εν εκτάσει οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το πώς η συνεργασία ανάμεσα στα κράτη της περιοχής μπορεί να λειτουργήσει ως ένας εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη.

«Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο συζητήσαμε λεπτομερώς τις τριμερείς συναντήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες στην εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα απ’ τις τριμερείς συνεργασίες – οι οποίες όπως κατ’ επανάληψη έχουμε αναφέρει δεν στρέφονται εναντίον όποιου τρίτου κράτους – μπορούμε μέσα από κοινές δράσεις να αντιμετωπίσουμε τις όποιες κοινές προκλήσεις της περιοχής».

Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το κυπριακό, καθώς και η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θέμα γνωστό στον κ. Μπόλτον από την θητεία ως μόνιμος αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε:

«Τα συζητήσαμε κι όντως ο κ. Μπόλτον αναφέρθηκε στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο. Ανταλλάξαμε απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο όπως γνωρίζετε θα συζητηθεί εν εκτάσει με τη μόνιμη αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβειρα Νίκι Χειλι».

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του AIPAC, ο κ. Χριστοδουλίδης τη χαρακτήρισε πολύ καλή.
«Συζητήσαμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Εκείνο που ξεχωρίζει είναι η πρόκληση του AIPAC προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ο επίσημος ομιλητής κατά τη διάρκεια των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου του, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ουάσιγκτον. Η πρόταση έγινε αποδεκτή μετά και από σχετική συνεννόηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ανάμεσα στα περιφερειακά ζητήματα που  άγγιξε η συζήτηση Χριστοδουλίδη- Μπόλτον ήταν και το Μεσανατολικό, για το οποίο αναμένεται συνολική πρόταση από μέρους των ΗΠΑ. Ο κ. Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ και της περιοχής να συνεισφέρει στην προσπάθεια, αν οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η εμπλοκή της θα συμβάλει.

Όπως είπε ο κ. υπουργός, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Τραμπ χαρακτήρισε θετική την προσφορά και υποσχέθηκε η Κύπρος να τηρείται ενήμερη. Η αμερικανική πρωτοβουλία βρίσκεται στα τελευταία στάδια της προετοιμασίας.