Το ΑΚΕΛ για την έκθεση Γ.Γ. ΟΗΕ

Το ΑΚΕΛ δια του Κοινοβουλευτικού του  Εκπροσώπου Γιώργου Λουκαΐδη σχολιάζοντας   την Έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρει τα πιο κάτω:ΑΚΕΛ Γραφ
«Η πεμπτουσία της Έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ότι δεκαπέντε μήνες μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, ο κ. Γκουτέρες δυστυχώς δεν έχει πειστεί ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες για να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις που να έχουν νόημα. Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. δίνει μια παράταση στη διερευνητική προσπάθεια με την αίσθηση όμως του επείγοντος.
Είναι θετικό το γεγονός ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αφήνει ζωντανή την προοπτική. Την ίδια ώρα, ωστόσο, υπογραμμίζει ότι οι εποχές των ατέρμονων διαπραγματεύσεων είναι οριστικά πίσω μας και όχι μπροστά μας. Για να συμπληρώσει, ότι η διαδικασία πρέπει να είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Θέσεις που για πρώτη φορά συναντώνται τόσο καθαρά σε έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ.
Στην Έκθεση υπογραμμίζεται ότι ένα αναλλοίωτο στάτους κβο, δηλαδή η μη λύση, δεν συνιστά βιώσιμη επιλογή. Αυτό βέβαια σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι αν η λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου δεν καταστεί εφικτή, πιθανόν να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Ο Γ.Γ. εμμένει στο Πλαίσιο των έξι σημείων της 30ης του Ιούνηόπως με νόημα αναφέρει. Αναγνωρίζει ότι μπορεί να χρειάζονται επιπρόσθετες νέες ιδέες για να προσθέσει αμέσως μετά την αίσθηση του επείγοντος και την ανάγκη για επικέντρωση στην βούληση των δύο πλευρών για διαπραγμάτευση. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι ο ΓΓ δεν προτίθεται να δώσει άλλους δεκαπέντε μήνες για προετοιμασία.
Όσα αναφέρει ο ΓΓ για το φυσικό αέριο, θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα το Προεδρικό. Υπογραμμίζεται ότι οι φυσικοί πόροι πρέπει να ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες και να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για λύση. Και προσθέτει ότι πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια για αποφυγή αχρείαστης κλιμάκωσης και να διεξαχθεί διάλογος σε αυτό το ζήτημα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι νέοι γύροι γεωτρήσεων που προγραμματίζονται περί τα τέλη του 2018, ίσως οδηγήσουν σε νέες εντάσεις και περιπλέξουν σημαντικά την προοπτική των συνομιλιών. Είναι φανερό ότι η ορθή μας θέση ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να συζητείται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και ότι το ενεργειακό μας πρόγραμμα πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα, εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται να γίνεται κατανοητή στη διεθνή κοινότητα. Γεγονός που καταδεικνύει ότι τα προβλήματα σε σχέση με το φυσικό αέριο δύσκολα θα αντιμετωπιστούν με άλυτο το Κυπριακό.
Τέλος, ο ΓΓ καλεί τους δύο ηγέτες να εξηγήσουν στις κοινότητές τους τα οφέλη της λύσης. Το λιγότερο που θα μπορούσε να λεχθεί σχετικά, είναι ότι αυτό δεν γίνεται επί του παρόντος.
Το Προεδρικό σήμερα επιδίδεται σε επικοινωνιακά παιχνίδια για την Έκθεση. Μια Έκθεση που προκρίνει μια σύντομη διαδικασία με αρχή και τέλος ενώ στο θέμα του φυσικού αερίου το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υιοθετεί τις δικές μας προσεγγίσεις.
Με βάση τα πιο πάνω και την αίσθηση του επειγόντος στην οποία αναφέρεται ο κ. Γκουτέρες, μήπως πρέπει να διερωτηθεί ο κ. Αναστασιάδης κατά πόσο επιβάλλεται να ενεργήσει επιτέλους με τρόπο που να πείθει το Γ.Γ. του ΟΗΕ ότι η δική μας πλευρά είναι όντως έτοιμη για επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας;»