Σε 8ήμερη κράτηση και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος του ΔΗΚΟ στην Πάφο Ευστάθιος Ευσταθίου

Κατηγορειται για δεκασμό και απάτη, δωροληψία και κατάχρηση εξουσίας!

Την παραπομπή του πρώην δημοτικού συμβούλου του ΔΗΚΟ στην Πάφο Ευστάθιου Ευσταθίου, 65 ετών, σε αστυνομική κράτηση για 8 ημέρες διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, σε σχέση με την υπόθεση του ΣΑΠΑ, κάνοντας αποδεκτό το αίτημα της Αστυνομίας .CNA_M0c2a4084452844808a5db84ec62c754a

Η Δικαστής Κική Κουνίδου αιτιολογώντας την απόφασή της της αναφέρθηκε στη διαδικασία και στην ομολογία Σ. Βέργα που εμπλέκει τον ύποπτο, στην κατάθεση του Συμβούλου μηχανικού, αλλά και στην κατάθεση Α. Χειμαρίδη.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Ευσταθίου δεν έφερε ένταση.

Η Ξένια Ξενοφώντος εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής ανέφερε στο Δικαστήριο πως ορθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του Ε. Ευσταθίου δεν έφερε ένσταση και πως το αίτημα της Αστυνομίας είναι δικαιολογημένο.

Εναντίον του υπόπτου διερευνώνται 14 αδικήματα μεταξύ των οποίων συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη, δεκασμό δημόσιου λειτουργού, απόσπαση από δημόσιο λειτουργό, δωροληψία για επίδειξη από δημόσιο λειτουργό, κατάχρηση εξουσίας, αποδοχή αμοιβής με τρόπο που υποδηλώνει δεκασμό , αδικήματα κατά παράβαση του περί πρόληψης της διαφθοράς , κλοπή, αθέμιτη κτήση περιουσιακού οφέλους από αξιωματούχους και λειτουργούς του δημοσίου ,νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα.

Τα πιο πάνω αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ του 2006 και της 12ης Δεκεμβρίου 2014 στην Πάφο. Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης Λοχία Γιάννο Κωνσταντίνου, που υπηρετεί στο ΤΑΕ Λεμεσού, για τα πιο πάνω αδικήματα υπάρχει εύλογη υποψία που βασίζεται σε μαρτυρία ότι ο ύποπτος ενέχεται και για αυτό και συνελήφθη δυνάμει δικαστικού εντάλματος σύλληψης χθες στις 19:10 και τέθηκε υπό κράτηση.

Συγκεκριμένα, είπε πως ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σ. Βέργας σε θεληματική του κατάθεση αναφέρει ότι ρώτησε τον Α. Χειμαρίδη Διευθυντή της Εταιρείας MEDCON αν έδωσε εκ μέρους της MEDCON χρήματα στα μέλη της ομάδας και του είχε πει ότι έδινε ξεχωριστά λεφτά σε όλη την ομάδα και μεταξύ αυτών ανάφερε ότι έδωσε χρήματα στον ιατρό Ευστάθιο Ευσταθίου, δηλαδή τον πιο πάνω ύποπτο.

Ο εξεταστής της υπόθεσης ανέφερε πως σε θεληματική κατάθεση στις 12/12/2014 ο Α. Χειμαρίδης τεχνικός Διευθυντή της MEDCON είπε πως λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου Ε που ανέλαβε η εταιρεία του, ο Σ. Βέργας τον κάλεσε εκ νέου στο γραφείο του και στην παρουσία του Μαλληκίδη του ανακοίνωσε ότι έπρεπε να δοθεί ένα ποσό 300.000 ευρώ σε μια ομάδα που αποτελείται από τον Σ. Βέργα, τον Ε. Μαλληκίδη, τον Γ. Μιχαηλίδη και τον γιατρό Ε. Ευσταθίου.

Ο Χειμερίδης ανέφερε ακόμη ότι μετά από πολύ προβληματισμό και σκεπτικισμό αλλά και αισθανόμενος την απειλή και τον εκβιασμό των πιο πάνω, για πιθανά προβλήματα εκτέλεσης του συμβολαίου συναίνεσε στην καταβολή του ποσού των 300 .000 ευρώ.

Ο λοχίας Κωνσταντίνου είπε πως όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Χειμαρίδης η πιο πάνω ομάδα «κρατούσαν και το κρέας και το μαχαίρι». Στη συνέχεια ενημέρωσε τον Σ. Βέργα, συνεχίζει στην κατάθεση του, για την καταφατική απάντηση της εταιρείας του.

Από το 2010 και μετά ο Χειμαρίδης – όπως είπε- έπαιρνε τα μετρητά από το λογαριασμό της Κοινοπραξίας του, τα οποία έβαζε σε φάκελο και αυτοπροσώπως και ιδιοχείρως τα έδινε στους Σ. Βέργα, Ε. Μαλληκίδη. Γ. Μιχαηλίδη και Ε. Ευσταθίου.

Τα ποσά – όπως είπε- ο Α. Χειμαρίδης ήταν διαφορετικά κάθε φορά και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι στον Ε. Ευσταθίου μετέβηκε στο ιατρείο του στην κλινική Άγιος Γεώργιος στην Πάφο τρεις με τέσσερις φορές και κάθε φορά του παρέδιδε φάκελο με τα χρήματα μέσα. Επίσης επισκέφτηκε και τρεις με τέσσερις φορές τους υπόλοιπους και τους έδωσε τα χρήματα.

Μετά τη σύλληψη του ο Ε. Ευσταθίου, όπως είπε ο εξεταστής της υπόθεσης, ανακρινόμενος αρνείται να απαντήσει και να δώσει εξηγήσεις.

Σε έρευνα επίσης που έγινε στην οικία και στο ιατρείο του εντοπίστηκαν διάφορα τεκμήρια όπως ηλεκτρονικός υπολογιστής και διάφορα σημαντικά έγγραφα, όπως εμβάσματα στο εξωτερικό και άλλα έγγραφα τα οποία αξιολογούνται.

Διαπιστώθηκε επίσης – όπως είπε- ότι ο ύποπτος είναι διευθυντής σε τέσσερις διαφορετικές εταιρείες, ενώ εντοπίστηκε σε συγκεκριμένο έγγραφο ότι ο ύποπτος διατηρεί λογαριασμό στην Ελλάδα και μεταξύ των ετών 2004- 2006 είχαν γίνει εμβάσματα ύψους 90.000 ευρώ.

Σημειώνεται επίσης ότι για τον ύποπτο εκδόθηκαν διατάγματα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων τα οποία αξιολογούνται με βάση την νέα εξέλιξη που προέκυψε. Εν τω μεταξύ όπως αναφέρθηκε στα αρχικά στάδια της υπόθεσης ο ύποπτος κλήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Πάφου και δήλωσε πλήρη άγνοια για την πιο πάνω υπόθεση.

Ο εξεταστής της υπόθεσης, λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου, ανέφερε ακόμη ότι οι εξετάσεις της υπόθεσης βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενόψει και της πρόσφατης σύλληψης του υπόπτου, ενώ αναμένεται η λήψη καταθέσεων από τα μέλη της Εποπτικής Επιτροπής, που ήταν υπεύθυνοι για τον έλεγχο των εργασιών του ΣΑΠΑ, καθώς και από πρόσωπα που γνώριζαν για το χρηματισμό του υπόπτου.

Είπε ακόμη ότι αναμένεται να εκδοθεί νέο διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, τόσο για τις εταιρείες του υπόπτου, όσο και για τα άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής είπε έχει ληφθεί μεγάλος αριθμός καταθέσεων και έχουν γίνει για την υπόθεση πολλές έρευνες, ενώ αναμένεται να γίνουν εξετάσεις στο εξωτερικό σε συνεργασία με την ΜΟΚΑΣ για εντοπισμό τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει ο ύποπτος.

Ο λοχίας Κωνσταντίνου είπε ακόμη πως αναμένεται η λήψη άλλων 53 καταθέσεων περίπου.

Ο Ε. Ευσταθίου ήταν Δημοτικός σύμβουλος το 1996- 2001 και στη συνέχεια επανεκλέγηκε ως Δημοτικός σύμβουλος και ήταν στην εποπτική επιτροπή του ΣΑΠΑ μεταξύ των ετών 2007-2012.