Εκ δια μέτρου αντίθετες εκτιμήσεις κομμάτων για τις δηλώσεις Τσαβούσογλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ε ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ Μ   ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣΔιαφορετικά εκτιμούν τα κόμματα τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκεφθεί μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Ο  ΓΓ του ΑΚΕΛ σχολιάζοντας τη δήλωση, ανέφερε ότι πρώτα θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις ακριβώς έχει λεχθεί μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ, του κ. Βενιζέλου και του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.Και πρόσθεσε:

«Σε ό,τι αφορά την τουρκική στάση, είναι καλά γνωστό ότι (η Τουρκία) δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Με αυτή την προσέγγιση θεωρώ ότι δεν πρόκειται να έχουμε αίσιο τέλος στις προσπάθειες για επίλυση στο Κυπριακό. Η Τουρκία θα πρέπει να κατανοήσει ότι αν πραγματικά ενδιαφέρεται να γίνει μέρος των ευρύτερων σχεδιασμών για την ενέργεια στην περιοχή μας χρειάζεται οπωσδήποτε το Κυπριακό να έχει επιλυθεί με ένα τρόπο σωστό, όχι με τον οποιοδήποτε τρόπο», είπε.

Χρειάζεται, επανέλαβε, το Κυπριακό να λυθεί με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Εκείνο που απαιτείται λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι να τερματιστούν αυτά τα επικοινωνιακά παιχνίδια, να επικεντρωθεί η προσπάθεια όλων στην ουσία του Κυπριακού και στην προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία, όπως την έχω περιγράψει προηγουμένως και τότε θεωρώ ότι όλα τα υπόλοιπα θα μπουν σε μια πορεία συζητήσεων και επίλυσης» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το ποιος πιστεύει ότι δεν κατάλαβε καλά το τι εννοούσε ο κ. Τσαβούσογλου, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι δεν αξίζει τον κόπο να μπούμε σε τέτοια διαδικασία και ότι είναι προφανές ότι η τ/κ πλευρά παρεμβαίνει προς την κατεύθυνση της Τουρκίας για να εξασφαλίσει ότι δεν θα γίνουν ενέργειες, οι οποίες θα αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Θεωρώ ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν οδηγούν πουθενά. Νομίζω ότι υπήρξε παρέμβαση από κάποιους, είτε από τον κ. Ερογλου για να υπάρξει ανατροπή για το τι είχε λεχθεί στο αρχικό στάδιο. Επαναλαμβάνω ότι αυτές οι προσεγγίσεις είναι αδιέξοδες. Ας επικεντρωθούμε στο να λύσουμε το Κυπριακό με σωστό τρόπο και όλα τα υπόλοιπα θα μπουν στο αυλάκι για να επιλυθούν», κατέληξε.

ΕΔΕΚ

Από την πλευρά του Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, και πρόεδρος της ΕΔΕΚ  Γιαννάκης Ομήρου απέρριψε ως ξαναζεσταμένο φαγητό που αποσκοπεί στη δημιουργία εικόνας δύο οντοτήτων στην Κύπρο την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών.

«Η δήθεν ευγενής πρόταση του κ. Τσαβούσογλου αποκαλύπτει το μέγεθος της δολιότητας και της υποκρισίας του τουρκικού κράτους», ανέφερε ο κ. Ομήρου σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ για την τοπική αυτοδιοίκηση.

Επέκρινε την Τουρκία ότι αποπειράται να οδηγήσει το Κυπριακό σε μια λογική διαφοράς μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, προσθέτοντας ότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά.

«Το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής, κατοχής και παραβίασης ρητών κανόνων του διεθνούς δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βρίσκεται υπό την κηδεμονία οποιωνδήποτε τρίτων χωρών. Συνεπώς η πρόταση ή η πρόθεση του κ. Τσαβούσογλου απορρίπτεται κατηγορηματικά διότι στόχος είναι με την προτιθέμενη επίσκεψη σε νότο και βορρά, όπως αναφέρεται, να προταχθεί η ύπαρξη δύο οντοτήτων στο διεθνές προσκήνιο, δύο ξεχωριστών νομικών μορφωμάτων, δηλαδή να υπάρξει εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων».

«Πρόκειται για ξαναζεσταμένο φαγητό το οποίο είχε σερβίρει αρχικά ο κ. Νταβούτογλου για να επισκεφθεί με τον κ. Σαμαρά νότο και βορρά όπως χαρακτηριστικά λεν και ασφαλώς αυτή η πρόταση απορρίπτεται με τον πιο έντονο τρόπο», κατέληξε.