Τελευταίο αντίο στο Μένη Κουμανταρέα

Σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ανάμεσα σε πλήθος ανθρώπων του πνεύματος, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, ο πεζογράφος Μένης Κουμανταρέας, ο οποίος βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη, το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου.newego_LARGE_t_1101_54434565_type12713

Το τελευταίο αντίο στον Μ. Κουμανταρέα είπαν μεταξύ άλλων ο στιχουργός Μάνος Ελευθερίου (πρώτος από αριστερά), ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος, η συγγραφέας Άλκη Ζέη και ο βουλευτής Νίκος Σηφουνάκης.
Το τελευταίο αντίο σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης είπαν σήμερα το μεσημέρι συγγενείς, συνάδελφοι, συνεργάτες και πλήθος αναγνωστών του, στον αδικοχαμένο συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα, ο οποίος τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη.
Η κηδεία του Μένη Κουμανταρέα τελέσθηκε με δαπάνη του δήμου Αθηναίων «ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο πεζογράφο, που έζησε, αγάπησε και έγραψε όπως κανένας άλλος, για την πόλη της Αθήνας».
Η γνωστή ποιήτρια Κική Δημουλά λίγο πριν εισέλθει στο παρεκκλήσι των Αγίων Θεοδώρων στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, έκανε μια λιτή δήλωση: «Πολύ μεγάλη λύπη. Ήταν σπουδαίος. Είχε έναν θάνατο που δεν του άξιζε».newego_LARGE_t_1101_54434517_type12128

Ομότεχνοί του αλλά και πλήθος κόσμου από τον χώρο των γραμμάτων, των τεχνών, της πολιτικής, συνόδευσαν τον αγαπητό πεζογράφο στην τελευταία του κατοικία. Ανάμεσά τους άνθρωποι της γενιάς του και ομότεχνοί του, όπως οι Βασίλης Βασιλικός, Άλκη Ζέη, Κική Δημουλά, Τίτος Πατρίκιος, αλλά και πολλοί άλλοι συγγραφείς, στιχουργοί, ηθοποιοί και σκηνοθέτες όπως οι: Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Ιωάννα Καρυστιάνη, Γιώργος Χρονάς, Ιωάννα Καρατζαφέρη, Θανάσης Χατζόπουλος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Μίμης Ανδρουλάκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Λίνα Νικολακοπούλου, Ρένα Πιττακή, οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάκης Παπαστάθης και ο συγγραφέας- σκηνοθέτης Αχιλλέας Κυριακίδης. Επίσης στην κηδεία του Μένη Κουμανταρέα το «παρών» έδωσαν και άνθρωποι από την πολιτική ζωή του τόπου, όπως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, η πρώην βουλευτής Άννα Νταλάρα, ο πρώην υπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ο φίλος του ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης εκφώνησε μεταξύ άλλων τον επικήδειο λόγο, ανακοινώνοντας από τη θέση του Προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων τη θέσπιση βραβείου «Μένης Κουμανταρέας» που θα απονέμεται σε πρωτοεμφανιζόμενους ιστοριογράφους.
Το «λογοτεχνικό του παιδί» και συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος στον επικήδειο μίλησε για τον υποδειγματικό δάσκαλο Μένη Κουμανταρέα αλλά και την αισιόδοξη στάση της ζωής του. Ο συγγραφέας μίλησε για την «άδολη σχεδόν ενστικτώδη αγάπη» του εκλιπόντος, για τους κατατρεγμένους και τους ανήμπορους, αλλά και το μεγάλο του ενδιαφέρον για τους νέους δημιουργούς. «Η τέχνη ήταν η ζωή σου και η ζωή σου ήταν η τέχνη σου», ανέφερε συγκινημένος ο συγγραφέας.
Ο συγγραφέας Θάνος Φωσκαρίνης, ο οποίος ήταν και ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον συγγραφέα, μίλησε για τον τραγικό και άδικο χαμό του αλλά και για την αμέριστη βοήθεια που προσέφερε ως άνθρωπος ο Μένης Κουμανταρέας, σε όσους είχαν ανάγκη: «Ακόμα δεν μπορώ να χωνέψω πως κάποιοι από αυτούς που βοήθησες ξέσπασαν πάνω σου με τόσο μίσος».

Ο δολοφόνος άφησε αποτυπώματα

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του μεγάλου συγγραφέα Μένη Κουμανταρέα. Οι αστυνομικοί έχουν έρθει αντιμέτωποι μ’ ένα άγριο φονικό, το οποίο φαίνεται να τελέστηκε από άτομο που έτρεφε μίσος για τον 83χρονο πεζογράφο.

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον Μ. Κουμανταρέα, σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, στην είσοδο της πολυκατοικίας του.
Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι επικεφαλής των ερευνών τούς απομακρύνουν το σενάριο της «τυχαίας ληστείας». Οι αστυνομικοί μιλούν για «προσωπικές διαφορές», αλλά τα ακριβή κίνητρα του δολοφόνου δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί.
Οι αστυνομικοί αξιολογούν κάθε πληροφορία και πειστήριο, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο δολοφόνος ήταν γνωστός του Μ. Κουμανταρέα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομίας ανατρέπεται η εκτίμηση για έναν δράστη. Υπάρχουν ενδείξεις και για δεύτερο άτομο, το οποίο όμως ερευνάται αν ήταν συνεργός του δολοφόνου. Δεν αποκλείεται το δεύτερο άτομο να βοήθησε να ακινητοποιηθεί ο συγγραφέας.
Πηγές αναφέρουν ότι οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη πληροφορίες και στοιχεία για την «ταυτότητα» του δράστη. Στο σπίτι της οδό Ζακύνθου στην Κυψέλη, όπου διέμενε ο λογοτέχνης, βρέθηκαν αρκετά αποτυπώματα και γενετικό υλικό. Ομως, π υπάρχουν αποτελέσματα για ένα αποτύπωμα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Στοιχείο το οποίο φαίνεται να καθοδηγεί τις έρευνες.

Τα θανατηφόρα χτυπήματα έγιναν μέσα στο διαμέρισμά του ύστερα από σκληρή μάχη

Η εικόνα που έχουν σχηματίσει οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ για το τι συνέβη τη βραδιά της στυγερής δολοφονίας είναι ότι ο Μ. Κουμανταρέας έπεσε σε ενέδρα γνωστού του. Πήγε στο σπίτι του για να πάρει ένα χάπι και στην είσοδο της πολυκατοικίας τον περίμενε τουλάχιστον ένα άτομο το οποίο φέρεται να γνώριζε ο συγγραφέας, ενώ εικάζεται πως υπήρξε και ακόμη ένας συνεργός.
Με τη βία τον έβαλαν στο κτίριο και το πρώτο χτύπημα δόθηκε έξω από το ασανσέρ. Εκεί βρέθηκαν τα γυαλιά μυωπίας του συγγραφέα. Στη συνέχεια ανέβηκαν στο διαμέρισμα του 4ου ορόφου και μπήκαν στο σπίτι με τα κλειδιά του θύματος. Στο σαλόνι τον ακινητοποίησαν.
Σύμφωνα με το σενάριο «των δύο ή και περισσότερων ατόμων» που εξετάζουν οι αστυνομικοί, όσο ο ένας έψαχνε επιλεκτικά στο σπίτι, οι άλλοι τον είχαν ακινητοποιημένο στο σαλόνι. Αγνωστο πώς ο Μ. Κουμανταρέας αντέδρασε και πάλεψε με τον δολοφόνο με τη μάχη να μεταφέρεται στην κρεβατοκάμαρα. Δέχθηκε χτυπήματα με μεγάλη μανία και πρωτοφανή βιαιότητα, πριν ο ένας δράστης τον στραγγαλίσει με τα γυμνά του χέρια πάνω στο κρεβάτι.
Διασταυρώσεις
Στην Κυψέλη συναντώνται μεγάλοι πληθυσμοί αλλοδαπών και ο Μ. Κουμανταρέας είχε καλές σχέσεις με την κοινότητά τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες ατόμων του φιλικού περιβάλλοντος, ο λογοτέχνης είχε συναναστροφές με κάποιους και στο πλαίσιο αυτό, οι αστυνομικοί καλούν στην Κρατική Ασφάλεια διάφορα άτομα για να δώσουν αποτυπώματα και να αποκλειστούν από τα ευρήματα των εγκληματολογικών εργαστηρίων.
Επίσης, η επιλεκτική έρευνα στους χώρους του σπιτιού μαρτυρά ότι ο δράστης ήξερε πού να ψάξει και γνώριζε καλά πώς να κινηθεί για να μη χάσει χρόνο.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ έχουν συγκεντρώσει αρκετό και κυρίως ωφέλιμο υλικό από κάμερες καταστημάτων της γειτονιάς. Ηδη έχουν καταφέρει να απομονώσουν κινήσεις το επίμαχο διάστημα, μετά τις 10.30 το βράδυ της Παρασκευής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στα πλάνα έχουν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι αστυνομικοί και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του συγγραφέα.

Στραγγαλισμός με γυμνά χέρια

«Βαριές κακώσεις στο κεφάλι και στην κοιλιακή χώρα διέγνωσε η ιατροδικαστική έκθεση στον Μένη Κουμανταρέα. Τα χτυπήματα ήταν τόσο ισχυρά που προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία», δηλώνει στο «Εθνος» ο ιατροδικαστής Νίκος Καρακούκης, που διενήργησε νεκροτομή – νεκροψία στη σορό του θύματος.
Ως αιτία θανάτου από τον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών προσδιορίστηκε ο στραγγαλισμός. Τα σημάδια που βρέθηκαν στον λαιμό του 83χρονου συγγραφέα καταδεικνύουν ότι του ασκήθηκε μεγάλη πίεση, με αποτέλεσμα να επέλθει ασφυξία.
Ωρα θανάτου
Ο ιατροδικαστής κ. Καρακούκης χαρακτηρίζει βίαιο το έγκλημα και αποκαλύπτει ότι η αιμορραγία προκλήθηκε από επανειλημμένες γροθιές και κλωτσιές που δέχθηκε το θύμα στην κοιλιά.
Στην ερώτηση αν τα στοιχεία του πορίσματος «φωτογραφίζουν» μανία ή μίσος από τον δράστη, η απάντηση είναι ότι όλα τα χτυπήματα αλλά και ο στραγγαλισμός έγιναν με γυμνά χέρια.
Ο θάνατός του προσδιορίζεται γύρω στη 01.00 τα ξημερώματα. Το πόρισμα των ιατροδικαστών Ν. Καρακούκη και Χρ. Τσάκωνα ρίχνει φως στο μυστήριο που καλύπτει τη δολοφονία του Μ. Κουμανταρέα.
Οι αστυνομικοί μπορούν πλέον να τοποθετήσουν χρονικά το κάθε χτύπημα, τι προηγήθηκε αλλά και τι ακολούθησε και σε ποιους χώρους πάλεψε το θύμα με τον δολοφόνο του. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στραγγαλισμός έγινε από τα χέρια ενός ατόμου και οι κακώσεις σε συνδυασμό με την ανθρωποκτόνο πρόθεση αποκαλύπτουν το μένος και την ένταση των συναισθημάτων του δράστη.