Το ΑΚΕΛ δεν πείστηκε από εξηγήσεις Μάκη Κωνσταντινίδη στη Βουλή

 

Εξετάστηκε η σχέση HERMES – Μ.Κωνσταντινίδη ως Προέδρου ΚΑ στην Επιτροπή Ελέγχου

 

Η σχέση του τέως προέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών κ. Μάκη Κωνσταντινίδη, ο οποίος εργοδοτείται σε εταιρεία του Ομίλου Σιακόλα σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κατά την ολιγόμηνη θητεία του στο ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών φρόντισε επιλεκτικά να εξοφληθεί χρέος €1.8 εκ. της Εταιρείας ÊÏÉÍÏÂÏÕËÅÕÔÉÊÇ ÅÐÉÔÑÏÐÇ ÈÅÓÌÙÍ - ÊÅÍÔÑÉÊÇ ÔÑÁÐÅÆÁ ×ÑÕÓÔÁËËÁ ÃÉÙÑÊÁÔÆÇπρος την HERMES στην οποία έχει συμφέροντα ο κ. Σιακόλας ενώ εκκρεμούσαν οφειλές και προς άλλους οργανισμούς που δεν διευθετήθηκαν,    εξετάστηκε στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου. Το ΑΚΕΛ φαίνετια να μην πείστηκε από τις εξηγήσεις που δόθηκαν. Ο βουλευτής τουτ κόμματος Άριστος Δαμιανού είπε σε δήλωσή του ότι την ώρα που η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν θα διασωθούν ή όχι οι ΚΑ και ενώ υπάρχουν και άλλες οφειλές των ΚΑ, είναι απορίας άξια, η επιλογή της Hermes για καταβολή οφειλών

Ειδικότερα στη συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε ο διορισμός και η παραίτηση του τέως Προέδρου του ΔΣ της εταιρείας Μάκη Κωνσταντινίδη και η πιθανή σύγκρουση συμφερόντων που υπήρχε κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του ως Προέδρου του ΔΣ των ΚΑ

Ο τέως Πρόεδρος των Κυπριακών  Αερογραμμών κ. Μάκης Κωνσταντινίδης, δήλωσε ότι πληρώθηκε ποσό 1,8 εκ. ευρώ, ύστερα από συμβουλή του νομικού συμβούλου και υπό τον φόβο να εξασφαλιστεί απαγορευτικό διάταγμα δικαστηρίου, το οποίο θα σήμαινε το κλείσιμο της εταιρείας. Από την πλευρά τους οι ΚΑ αμφισβητούν οφειλή του ύψους €5.2 εκ. προς την Hermes, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζουν χρεώνονταν για υπηρεσίεςπου δεν τους παρέχονταν. Ο κ. Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο να οφείλει η Hermes ποσό 5,2 εκ. προς τις Κυπριακές Αερογραμμές, δεν ήταν ξεκάθαρο.

Ο νομικός σύμβουλος των Κυπριακών Αερογραμμών Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε ότι εδώ και χρόνια ετοίμασε φάκελο για απαίτηση από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, αποζημιώσεων, για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της Hermes. Υπήρχε είπε, κατά την άποψη μου σοβαρή πιθανότητα να δικαιωθεί η εταιρεία. Η ΕΠΑ είπε, θα επιδίκαζε πρόστιμο και οι Κυπριακές Αερογραμμές έπρεπε να πάνε σε δικαστήριο για να εξασφαλίσουν αποζημιώσεις.

Ο κύριος Κωνσταντινίδης απέρριψε επικρίσεις βουλευτών του  ΑΚΕΛ για σχέση του με τις επιχειρήσεις Σιακόλα. Σημείωσε ότι εξασφάλισε άδεια από εισαγγελική επιτροπή, μετά την αποχώρηση του από το δημόσιο, για να αναλάβει θέσεις σε ιδιωτικό νοσοκομείο και στην κτηματική εταιρία Γούλγουερθ, η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις δραστηριότητες του, ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών.

Σημείωσε ότι ανέλαβε  την θέση του προέδρου των Κυπριακών  Αερογραμμών, ύστερα από έκκληση  του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο  Μάκης Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι  ετοίμασε ένα «αιματηρό» με απολύσεις προσωπικού και μείωση δαπανών, ώστε η εταιρία να καταγράψει κέρδη. Στόχος είπε, ήταν να μην κρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παράνομες τις χρηματοδοτήσεις 85 εκ. ευρώ, από το κράτος προς την εταιρία, γεγονός το οποίο θα σήμαινε το κλείσιμο της εταιρείας.

 

ΤΟ ΑΚΕΛ δεν πείστηκε

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε  ότι δόθηκαν κάποιες εξηγήσεις από τον κ. Κωνσταντινίδη, ο οποίος ανέφερε στην Επιτροπή ότι αν γνώριζε ότι αυτή θα ήταν η έκβαση των γεγονότων δεν θα αναλάμβανε τη θέση του Προέδρου του ΔΣ, για να διατυπώσει τη θέση ότι είναι καλά όταν οι αξιωματούχοι αναλαμβάνουν ένα δημόσιο αξίωμα να μετρούν διπλά τις όποιες θεσμικές προεκτάσεις και την ώρα που έμμεσα ή άμεσα υπάρχει σχέση με συγκεκριμένη εταιρεία να εφαρμόζεται το τετριμμένο ότι η γυναίκα του Καίσαρος πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε πως με βάση τους ισχυρισμούς των ΚΑ, ενώ υπάρχουν πολύ μεγάλες οφειλές της Hermes προς το κράτος, για λόγους περίεργους, επιλέχθηκε να καταβληθούν χρήματα που όντως οι ΚΑ οφείλουν στην Hermes, την ώρα που η Hermes δεν κάνει τίποτε για τις δικές της  οφειλές προς τη Δημοκρατία.

Περαιτέρω παρατήρησε ότι την ώρα που η συζήτηση επικεντρώνεται στο εάν θα διασωθούν ή όχι οι ΚΑ και ενώ υπάρχουν και άλλες οφειλές των ΚΑ, είναι απορίας άξια, η επιλογή της Hermes για καταβολή οφειλών.

Είπε ότι επί του συγκεκριμένου τίθενται πολλά ερωτήματα για το απελθόν ΔΣ και τις αποφάσεις που πήρε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμα ότι στο πλαίσιο της συζήτησης ο νομικός σύμβουλος των ΚΑ ξεκαθάρισε ότι εάν η πρόθεση είναι να το παλέψουμε στην Ευρώπη, οι ΚΑ μπορούν να σωθούν και εδώ είναι που η Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ευθύνη αφού μεταπεισθεί από την απόφαση ότι “ντε και καλά πρέπει να κλείσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές”.

 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Γιώργος Γερωργίου σε δηλώσεις του και εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων του κ. Κωνσταντινίδη πριν το διορισμό του στις ΚΑ, προσθέτοντας ότι η παραίτηση του ήταν δική του προσωπική απόφαση, που σχετίζονταν με προσωπικούς του λόγους και με τα όσα αντιμετώπιζε ως Πρόεδρος των ΚΑ και είναι απόλυτα σεβαστά.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή του ποσού από τις ΚΑ προς τη Hermes, ο κ. Γεωργίου είπε ότι αυτό ήταν άτυπα συμφωνημένο την 27 Νοεμβρίου 2013 μεταξύ των μερών και αφορούσε τη σταδιακή αποπληρωμή του καθυστερημένου υπολοίπου.

Συνεχίζοντας ο κ. Γεωργίου εξήγησε ότι η οφειλή αυτή ήταν αποκρυσταλλωμένη και ξεκαθαρισμένη όπως ανέφερε στην Επιτροπή Ελέγχου ο νομικός σύμβουλος των ΚΑ.

Ανέφερε ότι η απαίτηση των ΚΑ προς τη Hermes δεν αφορούσε αστική διεκδίκηση όπως ήταν η απαίτηση της Hermes προς τις ΚΑ.

Διευκρίνισε ότι οι ΚΑ κατάγγειλαν και απαίτησαν επιστροφή υπερχρεώσεων στα τέλη ανεφοδιασμού για την περίοδο από το Νοέμβριο του 2006 μέχρι σήμερα και αφορά ποσό που ανέρχεται στα 5,1 εκ. ευρώ.

Είπε ότι αφορά προσφυγή για καταχρηστική συμπεριφορά και δεσπόζουσα θέση της Hermes που υπάγεται στο Δίκαιο του ανταγωνισμού και αυτή η προσφυγή έπρεπε να γίνει στην Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού.

Περαιτέρω ανέφερε ότι εάν η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού στο πλαίσιο εξέτασης της προσφυγής θεωρούσε θετική την καταγγελία, τότε οι δικηγόροι των ΚΑ θα έπρεπε να ετοιμάσουν έκθεση αιτιάσεων με τις απαιτήσεις τους.

Είπε ακολούθως ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί ο λόγος για τον οποίο οι ΚΑ δεν συμψήφισαν τις  απαιτήσεις που είχαν προς τη Hermes όταν εξοφλούσαν τα 1. 8 εκ, τα οποία αφορούν ξεκαθαρισμένη αστική απαίτηση της Hermes προς τις ΚΑ. Τόνισε ότι πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί το συντομότερο.