ΑΜΦΙΠΟΛΗ:Bρέθηκε θύρα στο τρίτο θάλαμο

amfipoli (4)_17Νέα ευρήματα ρίχνουν φως στον Τάφο της Αμφίπολης. Μετα την αφαίρεση χωμάτων αποκαλύφθηκαν τρία τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο θάλαμο. Είναι από μάρμαρο Θάσου όπως και τα υπόλοιπα ευρήματα στον τάφο και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους δείχνει ότι σίγουρα μιλάμε πλέον για τάφο.

Μάλιστα πλέον γίνεται λόγος για «τυπική μορφή μακεδονικού τάφου». Επίσης στη θύρα βρέθηκε στροφέας, δηλαδή ο μεντεσές της πόρτας.

Στα χώματα του τρίτου θαλάμου βρέθηκαν καρφιά χάλκινα και σιδερένια. 

Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο “φως” μία σπασμένη πόρτα, η οποία είναι κατασκευασμένη από μάρμαρο Θάσου, όπως και όλες οι υπόλοιπες κατασκευές στον αρχαίο τάφο άλλωστε.

Η πόρτα έχει δύο θυρόφυλλα, πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών κι έχει εφηλίδες (δηλαδή κατασκευές που μιμούνται την κεφαλή καρφιών), αλλά και στροφέα (ο σημερινός… μεντεσές).

 

Τυπικός μακεδονικός τάφος!

 Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη πόρτα ενδέχεται να έσπασε μετά την κατασκευή της, ίσως λόγω σεισμών που σημειώθηκαν στην περιοχή, είτε και άλλων φυσικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα πλημμύρες.

Ο τρίτος θάλαμος φαίνεται πως είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν υπάρχει κάποια σκάλα, αφού ακόμη η ποσότητα του χώματος είναι πολύ μεγάλη.

Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν επίσης σιδερένια και χάλκινα καρφιά που, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο συγκεκριμένο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι πραγματικά μεγάλη, αφού πλέον αποδεικνύεται πως πρόκειται για μία τυπική μορφή μακεδονικού τάφου, την ώρα που περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες αναμένονται κατά την διάρκεια της ημέρας.