Κρατάει χρόνια η υπόθεση με τους ελαττωματικούς πασσάλους ΑΗΚ

ilektriko-reumaΠάνω από οκτώ χρόνια  κρατάει η υπόθεση της ΑΗΚ με την Ελληνική Εταιρεία VEX -DRAMAS και τα προβλήματα ξεκίνησαν αμέσως μετά την κατακύρωση της πρσφοράςστην εν λόγω εταιρεία.Τα ρβλήματα αφορούσαν στην έγκαιρη παράδοση  των πασσάλων  και η τότε διεύθυνση της ΑΗΚ  προχώρησε κατόπιν νομικής συμβουλής στην ακύρωση της προσφαοράς με την VEX -DRAMAS  και κατακύρωση στον αμέσως επόμενο προσφοροδότη.Οπως δήλωσε στο «e-shocknews» εγκυρη πηγή, η εταιρεία προχ’ωρησε τότε εναντίον της ΑΗΚ σε ιεραρχική προσφυγή και την κέρδισε.Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίστηκαν και η ΑΗΚ ήθελε να μαυροπινακίσει την εν λόγω ετιρεία ενω διεκδικούσε άμεσα και την αλλαγή των πασσάλων.Οπως μας λέχθηκε οι πάσσαλοι έρχονταν  συνεχώς σπασμένοι και ελαττωματικοί και υπήρχε συνεχώς με την εταιείρα μια νομική διαμάχη.

Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, παρουσία της Διεύθυνσης και της Διοίκησης της Αρχής, στο πλαίσιο του γενικότερου ελέγχου των καταστάσεων της ΑΗΚ για το οικονομικό έτος 2013 και όπως λέχθηκε οι ζημιές από τους ελαττωματικούς πασσάλους ανέρχονται   στα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Οι  ελαττωματικοί πάσσαλοι , εισήχθησαν την περίοδο 2005-2008 και είναι διάσπαρτοι σε χωριά της υπαίθρου. Η ΑΗΚ βρίσκεται στη διαδικασία για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.Πρόκειται για 33.000 πασσάλους από τους οποίους περίπου οι μισοί διαφάνηκε ότι είναι ελαττωματικοί και έχουν ήδη σημειωθεί στο παρελθόν ατυχήματα.

Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ενημερωθεί για τους προβληματικούς πασσάλους, οι οποίοι είναι σηματοδοτημένοι. Η ΑΗΚ κατέβαλε για την αγορά των πασσάλων περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια μετά τη συζήτηση του θέματος διάφοροι βουλευτές  έπροέβησαν σε  δηλώσεις χωρίς να είναι ενήμεροι γι το όλο ζήτημα. Διαφορετικές ήταν οι δηλώσεις βουλευτών και Διοίκησης για τη διεξαγωγή διοικητικής έρευνας στην ΑΗΚ αλλά και για το πού βρίσκεται η διαδικασία της αστικής αγωγής.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ Όθωνας Θεοδούλου ανέφερε ότι ο οργανισμός κατέληξε πως είναι «δυνατόν να υπάρχουν ευθύνες, τόσο στους προμηθευτές μας, όσο και σε αυτούς που χειρίστηκαν το θέμα» αν και, όπως διευκρίνισε, κάποιοι ενδέχεται να έχουν αφυπηρετήσει.

Είπε ότι ζητήθηκε από το νομικό σύμβουλο της ΑΗΚ να κινήσει διαδικασίες για ανάκτηση των ζημιών από τον προμηθευτή ενώ ζητήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή να κάνει διοικητική έρευνα, η οποία, όπως είπε, «είναι προς το τέλος».

Ως προς τη διαδικασία που ζητήθηκε από το νομικό σύμβουλο, είπε ότι «προχώρησε η διαδικασία για [κατάθεση] αγωγής».

Τέλος, ο κ. Θεοδούλου ανέφερε ότι η ΑΗΚ θεωρεί τον Γενικό Ελεγκτή ως θεσμικό της σύμμαχο για τη διαφάνεια και λαμβάνει σοβαρά τις απόψεις του, ενώ εξέφρασε ετοιμότητα της ΑΗΚ να προβεί σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές για να συνεχίζει να προσφέρει στον τόπο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου χαρακτήρισε το διάλογο που αναπτύχθηκε στην Επιτροπή γόνιμο και παραγωγικό, προσθέτοντας ότι η Αρχή βαδίζει με σταθερά βήματα προς τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Πρόσθεσε ότι συλλογικά στην Επιτροπή η Διοίκηση και η Διεύθυνση έχουν παραδεχθεί ότι έγιναν σφάλματα και ασύγγνωστες ενέργειες την περίοδο 2005-2012.

Ο κ. Γεωργίου ανέγνωσε και κομμάτι επιστολής ανώτερου μηχανικού τον Ιούνιο του 2006 για την παραλαβή παρτίδας των συγκεκριμένων πασσάλων, ο οποίος ζητά τη λήψη μέτρων πριν θρηνήσουμε θύματα.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, η ΑΗΚ αποφάσισε να αποταθεί στο νομικό της σύμβουλο για αστικές αποζημιώσεις ωστόσο πρόκειται για χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται συλλογή στοιχείων. Διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα και θα επανέλθει εάν χρειαστεί.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού ανέφερε από την πλευρά του ότι το κόμμα του θα συνεργαστεί με κάθε πολιτική δύναμη ή οργανωμένο σύνολο για αποτροπή της προοπτικής των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, μεταξύ αυτών και της ΑΗΚ.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων θα είναι εθνικά ζημιογόνα, θα οδηγήσει χιλιάδες στην ανεργία και θα επηρεάσει το προσφερόμενο προϊόν.

Είπε εξάλλου ότι «οι πολιτικές μάχες έχουν και νομοθετικό χαρακτήρα, αλλά δίνονται και μέσα στην κοινωνία».

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου ανέφερε ότι στην Επιτροπή λέχθηκε πως διατάχθηκε έρευνα για τις ευθύνες αυτών που εμπλέκονται και μελετάται η δυνατότητα άντλησης μέρους της ζημιάς των 10 εκ.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε ότι από τους 33 χιλιάδες πασσάλους, σοβαρό πρόβλημα με τη μόνωση εντοπίζεται σε 15 χιλιάδες, προσθέτοντας ότι ήδη σημειώθηκαν ατυχήματα και τίθεται θέμα ασφάλειας τόσο των εργαζομένων, όσο και του κοινού.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία που προμήθευσε τους ακατάλληλους πασσάλους δεν έχει μπει στη μαύρη λίστα των προμηθευτών του δημοσίου και μπορεί να υποβάλει εκ νέου προσφορά. Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει νομική διαδικασία για ανάκτηση της ζημιάς, ο κ. Περδίκης είπε ότι  «δεν έχει ζητήσει η ΑΗΚ ακόμα νομικά μέτρα και αποζημιώσεις από την εταιρεία και δεν έχει ξεκινήσει οποιαδήποτε διοικητική έρευνα» για τους λειτουργούς που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Ανέφερε ότι αντί για στύλους από πεύκο, η εταιρεία παρέδωσε έλατο, ενώ δεν ήταν όλοι οι στύλοι σε κατάλληλο βαθμό εμποτισμένοι με το χημικό μονωτικό υλικό. Η αντικατάσταση τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.